Όσοι ψήφισαν Λεπέν θα πάρουν απαντήσεις από τον Μακρόν;

Μοίρασε το

Η Κέλλυ Κοντογεώργη θέτει το κεντρικό ερώτημα που αναζητά απάντηση μετά τη νέα νίκη Μακρόν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία…


 

«Για να κάνουμε ένα μεγάλο οικολογικό έθνος τη Γαλλία μας», ήταν η έκφραση του νικητή Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που επιδέχεται μεγάλης συζήτησης και δείχνει το μέλλον το οποίο προγραμματίζει για την Γαλλία.

«Σας ευχαριστώ. Ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους και τις Γαλλίδες που και στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο μου έδειξαν εμπιστοσύνη τους», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος  προαναγγέλλοντας την εφαρμογή ενός προγράμματος για μία Γαλλία ανεξάρτητη, μία Ευρώπη πιο δυνατή, για βαθιές αλλαγές και καινοτομία στη χώρα.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικό, οικολογικό βασισμένο στην εργασία, τη δημιουργία απελευθέρωσης των πολιτισμικών επιχειρηματικών μας δυνατοτήτων. Αυτό το σχέδιο θέλω να φέρω εις πέρας τα επόμενα πέντε χρόνια. Έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε. Είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Γαλλία πρέπει να κάνει τη φωνή της να εισακουστεί, να δείξει τη δύναμή της σε όλους τους τομείς και όλα αυτά θα τα πράξουμε», κατέληξε στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Τι είναι όμως αυτό που έχει πετύχει ο Εμανουέλ Μακρόν, αυτό που κανένας άλλος Γάλλος πρόεδρος δεν έχει πετύχει στο παρελθόν, αναρωτιούνται αναλυτές και διεθνολόγοι;

Ο τρίτος γύρος

Να επανεκλεγεί ενώ εξακολουθεί να είναι επικεφαλής της κυβέρνησής του.

Μπορεί η νίκη του κεντρώου προέδρου επί της Μαρίν Λεπέν να έπεισε ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα. Στην επόμενη στροφή περιμένουν τον Ε. Μακρόν οι νέες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας και ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος φαίνεται να τον αντιπαθεί.

«Υπάρχει πολύ μίσος», δήλωσε μιλώντας  στο BBC η κοινωνιολόγος Μισέλ Βιεβιόρκα και αναφερόμενη στον Μακρόν πρόσεξε πως την Κυριακή το βράδυ, είπε «είμαι χαρούμενος, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι απόλυτα χαρούμενος επειδή υπάρχουν πολλά σύννεφα στον ουρανό του» συνέχισε.

Πολιτικά, εάν τα πάει άσχημα στις εκλογές του Ιουνίου, θα μπορούσε να καταλήξει να χάσει την πλειοψηφία του. Και ίσως να μην μπορέσει να σχηματίσει τη δική του κυβέρνηση. Γι’ αυτό οι αντίπαλοί του αποκαλούν την επόμενη ψηφοφορία «τρίτο γύρο».

Νίκησε την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από λίγες μόνο ώρες, κερδίζοντας περίπου το 58,8% των ψήφων έναντι 41,2% του αντιπάλου του. Ενώ ακόμη καταμετρώνται οι ψήφοι, περίπου το 30% του γαλλικού εκλογικού σώματος δεν ψήφισε. Αυτό είναι ίσως το υψηλότερο ποσοστό αποχής σε προεδρικές εκλογές από το 1969.

Ενώ οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές περίμεναν μια πιο συσπειρωμένη νίκη του Μακρόν, πολλοί στη Γαλλία ήταν πραγματικά φοβισμένοι από την έλλειψη μαζικής διαδήλωσης σε εθνικό επίπεδο κατά της Λεπέν και της ακροδεξιάς ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής. Η πιθανότητα  το να κερδίσει η Λεπέν ήταν μεγαλύτερη από ποτέ.

Οι απαντήσεις;

Προς το παρόν, η Γαλλία παραμένει ένα σταθερό, μετριοπαθές έθνος, με αξίες χωρίς αποκλεισμούς. Δεν αναμένεται καμία σημαντική αλλαγή στις πολιτικές υπό τον Μακρόν. Και αυτό, παραδόξως, μπορεί να γίνει μείζον ζήτημα, επειδή τα αποτελέσματα του 2022 έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι Γάλλοι αναζητούν ριζικές αλλαγές και θέλουν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες τους. Το αυξανόμενο κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, οι χαμηλοί μισθοί, το περιβάλλον, ο νόμος και η τάξη και η μετανάστευση ήταν όλα καίρια ζητήματα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές του 2017, όταν οι περισσότεροι ψηφοφόροι υποστήριζαν ακόμη τα παραδοσιακά κυρίαρχα κόμματα, φέτος, η πλειοψηφία όσων ψήφισαν το έκαναν για κόμματα που προωθούν ριζοσπαστικά μέτρα τόσο από την άκρα αριστερά όσο και από την ακροδεξιά.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας αυτά τα εξτρεμιστικά κόμματα δεν είχαν συνολικά περισσότερες ψήφους από τα μετριοπαθή κόμματα της αριστεράς, του κέντρου και της δεξιάς.

Αυτό σημαίνει ότι, παρά την επανεκλογή του ως αποτέλεσμα του γαλλικού συστήματος ψηφοφορίας «ο νικητής τα παίρνει όλα», ο Μακρόν έχει μια πραγματική πρόκληση εάν δεν θέλει να αντιμετωπίσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, όπως συνέβη το 2018-19 με το βίαιο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Περισσότερες δουλειές για τους Γάλλους

Ενώ ο Μακρόν επαναλαμβάνει ασταμάτητα ότι δεν είναι ούτε από την αριστερά ούτε από τη δεξιά, το οικονομικό πρόγραμμα της προεκλογικής του εκστρατείας προτιμήθηκε από τη μεγάλη ομοσπονδία εργοδοτών της Γαλλίας, τη MEDEF. Για παράδειγμα…

 …τους επόμενους μήνες, ο Μακρόν θέλει για άλλη μια φορά να μεταρρυθμίσει το γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας για να κάνει τους Γάλλους να εργάζονται περισσότερο, έτσι ώστε το υπάρχον συνταξιοδοτικό σύστημα να μπορεί να αντέξει.

Θα ήθελε επίσης να προτείνει ορισμένους όρους για τα δύο εκατομμύρια Γάλλους που έχουν το χαμηλότερο δυνατό πρόγραμμα κοινωνικής βοήθειας, ώστε να εκτελούν 15 έως 20 ώρες εργασίας ή εκπαίδευσης ως αντάλλαγμα των χρημάτων που λαμβάνουν.

Ο επανερχόμενος πρόεδρος έχει επίσης δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις μέσω του προγράμματος «επιλέξτε τη Γαλλία», υποστηρίζοντας παράλληλα τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η κοινωνική πολιτική πρέπει να συνεχιστεί

Αλλά ο Μακρόν θέλει επίσης να καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα. Αντί να χρειάζεται οι γάλλοι να υποβάλλουν αίτηση για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα επιλέξιμα οφέλη θα καταβληθούν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό ενός ατόμου.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας των προγραμμάτων κοινωνικής βοήθειας στη Γαλλία, εκτιμάται ότι θα βοηθούσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίζονται να υποβάλουν αίτηση για υποστήριξη, σύμφωνα με τη νέα πρόταση του Μακρόν.

Περισσότερο πράσινη, οικολογική Γαλλία

Για να συγκεντρώσει την υποστήριξη του εκλογικού σώματος των Πρασίνων,

ο Μακρόν δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει να επιδοτεί πανεθνικά προγράμματα μόνωσης, να ανακαινίσει 700.000 σπίτια, να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα και να νομοθετήσει για μια πιο πράσινη αγροτική βιομηχανία.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σε σύγκριση με μια πρώτη θητεία που απέφερε μικτά αποτελέσματα σχετικά με τις πράσινες πολιτικές και την κλιματική αλλαγή.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των περισσότερων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και να ξεκινήσει την κατασκευή έξι πυρηνικών σταθμών νέας γενιάς.

Στη Γαλλία, οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν την πυρηνική ενέργεια ως πράσινη ενέργεια, δεδομένων των ελάχιστων εκπομπών άνθρακα που παράγει.

Αυτό παρέχει επίσης στη χώρα υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής (και συνεπώς διπλωματικής) ανεξαρτησίας από τους ευρωπαίους γείτονές της.

Τι σημαίνει ο Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η επανεκλογή του Μακρόν είναι ευλογία για τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με το Brexit και την αποχώρηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η Γαλλία διαδραματίζει ακόμη μεγαλύτερο στρατηγικό ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και το Παρίσι έχει την ευκαιρία να δώσει νέα πνοή στην ΕΕ.

Αυτό, φυσικά, είναι ήττα για τον Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2017. Η Λεπέν είχε στενούς δεσμούς με το ρωσικό καθεστώς για πολλά χρόνια, αν και προσπάθησε να τους ξεπεράσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Ο Μακρόν είναι αφοσιωμένος Ευρωπαίος και θέλει να οικοδομήσει μια ισχυρότερη και πιο ανεξάρτητη Ευρώπη.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν σίγουρα ένα καμπανάκι αφύπνισης για τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Προηγουμένως, πολλοί βασίζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ άλλοι έψαχναν στη Μόσχα για συνεργασία ή στους Γάλλους για ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Το τοπίο αλλάζει ριζικά τώρα, και η παραδοσιακή προσέγγιση της Γαλλίας για την απόλυτη κυριαρχία στην άμυνα (ως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με δυνατότητα δεύτερου χτυπήματος) φαίνεται ξαφνικά αρκετά ελκυστική για άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου