ΤΟ BREXIT ΚΑΙ Η ΕΕΔ

Μοίρασε το

Το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ), με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και την έξοδο του τελευταίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι άμοιρη του χρόνιου «ελλείμματος πληροφόρησης» που υπάρχει στην ΕΕ και το οποίο βαθαίνει χρόνο με τον χρόνο.

Επίσης, το ελληνικό τμήμα τονίζει ιδιαιτέρως ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες, στο μέτρο που απλώνεται η ψηφιακή πληροφόρηση, είναι έρμαια στις επιθέσεις και τις επιδιώξεις χυδαίων αντιδημοκρατικών κύκλων, οι οποίοι παραπληροφορούν, διαστρεβλώνουν και χυδαιοποιούν φαινόμενα και εξελίξεις κατά τρόπο που προσβάλλει καίρια το πνεύμα, την γνώση και βεβαίως την δημοσιογραφική δεοντολογία.

Ακόμα χειρότερα, η μετατροπή της δημοσιογραφίας σε ευτελές θέαμα, με πρωταγωνιστές γελωτοποιούς που διεκδικούν πολιτικά εύσημα, προσβάλλει την ίδια την έννοια της πολιτικής, μετατρέποντας τους πολίτες σε απλούς πελάτες καιροσκόπων πολιτικών και άλλων οργανωμένων συμφερόντων.

Φυσικά, για την κατάσταση αυτή κάθε άλλο παρά άμοιρα ευθυνών είναι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία έχουν δημιουργήσει ένα πολύπλοκο και πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό οικοδόμημα, μέσα στο οποίο η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι ακατάληπτη για τον απλό πολίτη. Και μπορεί, βέβαια, η γλώσσα αυτή να εξυπηρετεί ποικίλες πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, όμως σε τελική ανάλυση συσκοτίζει αντί να φωτίζει την πραγματικότητα.

Υπό αυτή την έννοια, αν θεωρήσουμε ότι η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας επηρεάζεται από την ανάπτυξη της γνώσης που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος, τότε το επικοινωνιακό έλλειμμα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Διότι, πολύ απλά, η ιστορία μετατρέπεται σε μεταφυσική –και εξ αυτού του γεγονότος μύρια δεινά έπονται.

Η ΕΕΔ θέλει να πιστεύει ότι ο δρόμος ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που άνοιξε στην Ευρώπη πριν 60 χρόνια δεν θα ανακοπεί σήμερα από τους εχθρούς της Ιστορίας και του ορθού λόγου. Εμείς στην ΕΕΔ πιστεύουμε ότι οι πραγματικοί τύραννοι της ανθρωπότητας είναι οι σκιές των νεκρών ιδεών που είναι θαμμένες πίσω μας.

Γι αυτό θεωρούμε ότι το Brexit μπορεί να είναι η αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος και για την πολιτική Ευρώπη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου