Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι η προσπάθεια της Γερμανίας να επιβάλλει τους όρους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και πρόθεση του Μακρόν για μικρότερη Ευρώπη, επηρεάζουν και το Brexit δημιουργώντας προβλήματα στην Τερέζα Μέι.
Οι ζυμώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η προσπάθεια της Γερμανίας να επιβάλλει τους δικούς της όρους, το Brexit, η οικονομική αυτοδυναμία της ΕΕκαι η σύγχρονη στάση του Γάλλου προέδρου Μακρόν για μικρότερη Ευρώπη και πιο ποιοτική, είναι μερικά από τα διλήμματα που θα βρεθούν στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες και μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών το Μάιο του 2019.
Ο αρμόδιοςυπουργός για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, γνωστοποίησε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός της Αγγλίας Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το Βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.
«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη πρωθυπουργό.
Η Μέι ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό της για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές», που προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.
Η Τερέζα Μέι δέσμια του Brexit
Η πολιτική της Τερέζα Μέι για το Brexit έχει αρκετές αδυναμίες και τα σχέδιά της καθιστούνδύσκολο για τη Βρετανία να διαφωνήσει με τους κανόνες της ΕΕ.«Δίνουμε υπερβολικά πολλά, υπερβολικά εύκολα», σχολίασε ο παραιτηθείς υπουργός , επισημαίνοντας πως φοβάται ότι η ΕΕ θα απαιτήσει περαιτέρω υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος τόνισε πως ελπίζει ότι η παραίτησή του θα πιέσει τη Βρετανική κυβέρνησηνα μην κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις.
Η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή της για τοBrexit και του υφυπουργού του, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.
Η Μέι φαινόταν πως είχε πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit στην κυβέρνηση -συμπεριλαμβανομένου του Ντέιβις- να ταχθούν υπέρ του σχεδίου της να ζητήσεινα συναφθεί συμφωνία για έναν «χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών- αγαθών» με την ΕΕ και τη διατήρηση στενών δεσμών στο πεδίο του εμπορίου.
Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και απαιτούνται και από τις δυο μεριές, ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, συνεννόηση και συνεργασία.
Η Ευρώπη καλείται να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της και να πορευθεί στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal