ΤΟ “ΣΥΣΤΗΜΑ”

Μοίρασε το

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ 

«Να μην δείξουν  καμία επιείκεια στο Στρος Καν» προτρέπει σε άρθρο του δημοσιογράφος μεγάλου συγκροτήματος. Συμφώνησα αμέσως αλλά μετά προβληματίστηκα.

Γιατί τέτοιος λιθοβολισμός σε ένα πτώμα; Δεν είδα ανάλογο ζήλο σε σχετικά ελληνικά σκάνδαλα… Δε σας… κρύβω πως αισθάνθηκα λίγο περίεργα όταν είδα τον ισχυρό άνδρα παραδομένο μπροστά στη δικαστή. Δεν αισθάνθηκα λύπη αλλά μου δημιούργησε ερωτήματα… Ο κόσμος θέλει απλουστεύσεις και αλληλουχία: Γυναικάρα, απόπειρα, φυγή, καταγγελία, εξευτελισμός μέσα σε λίγες ώρες. Μου κάνει πολύ απλοϊκό…  

Δεν είμαι από εκείνους που αρέσκονται σε σενάρια και συνωμοσίες. Ούτε όμως και από εκείνους που χάφτουν κάθε μήνυμα των ισοπεδωμένων και Παγκοσμιοποιημένων Μέσων Ενημέρωσης.  

Εδώ θα σας κάνω μία ερώτηση. Αν είσαστε στην εξουσία και θέλατε να βγάλετε από τη μέση έναν Δήμαρχο, έναν καλλιτέχνη, έναν επιχειρηματία, εάν σας ήταν εμπόδιο για τα σχέδιά σας, τι θα κάνατε; Μπορείτε να βάλετε έναν δολοφόνο, να τον απειλήσετε ή να τον «ταπεινώσετε».  

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αδυναμίες: Άλλοι στο χρήμα, άλλοι στις γυναίκες, άλλοι ή άλλες στα αγοράκια, άλλοι στις ουσίες και πάει λέγοντας… Αρχικά «το σύστημα» δημιουργεί και ανεβάζει ανθρώπους έμπιστους. Όχι αναγκαστικά έξυπνους αλλά σίγουρα πονηρούς και με αδυναμίες.

Γιατί αδυναμίες; Μα για να είναι άπληστοι! Μόνον τότε λατρεύεις την εξουσία και παραμένεις στα πόστα σου… Σε αντίθετη περίπτωση παίρνεις τη σύνταξή σου και ζεις στον Παράδεισο. Το «σύστημα» δε θέλει να χάνει πολεμιστές και στελέχη. Απαιτείται η όρεξη για εξουσία και η «απληστία».  

Το σκηνικό έχει φτιαχτεί: Ένας υψηλά ιερωμένος gay, ένας αργυρώνητος πολιτικός, ένας εξαρτώμενος από ουσίες καλλιτέχνης. Έχουν τα πάντα. Εθίζονται στα πάντα. Ρούχα, εδέσματα, αυτοκίνητα, βίλες, ξενοδοχεία, κότερα, πάρτι, γυναίκες, άνδρες… Αρκεί, ως «σύστημα» να έχεις το φάκελο. Και τον έχουν.

Ανά πάσα στιγμή μπορούν να σε τινάξουν στον αέρα. Και να ‘στε βέβαιοι ότι θα το κάνουν, αν δεν συμμορφωθείς προς τις άνωθεν συστάσεις… Δε χρειάζεται να στήσεις ολόκληρο σκηνικό. Αρκεί το πιόνι που πρέπει να καεί να συνεχίσει τις συνηθισμένες του κινήσεις.  

Ο δήμαρχος που πηγαίνει και ψωνίζεται στο Bois de Boulogne την επόμενη φορά δε θα βρει μπροστά του μόνον τον εφήμερο εραστή του. Ο γερουσιαστής που θα ζητήσει το ποσοστό του θα βρεθεί με καταγγελία… Η ηθοποιός που θα έχει κάνει το στοκ της… θα ανοίξει τη λάθος πόρτα… Και θα είναι τυχεροί γιατί θα στραπατσαριστούν απλά… δε θα αφήσουν το μάταιο τούτο κόσμο, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις… Αρκεί η Εξουσία να περιμένει.

Τα περισσότερα καταγράφονται. Μία φωτογραφία, μία συνομιλία, μία μαρτυρία, ένας τραπεζικός λογαριασμός. Αρκεί η απόφαση. Το θύμα πλησιάζει συνεχίζοντας ό,τι έκανε πριν… Δαγκώνει όπως πριν… Αλλά βρίσκεται ξαφνικά σε άλλον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά… Σε λίγες ώρες όλα έχουν αλλάξει γι αυτόν… Άλλοτε απλά επιζεί, ίσως μετά από μία πολύχρονη φυλάκιση. Άλλοτε ορθοποδεί και πάλι  κοινωνικά. Ξέρει όμως πως δε θα έχει άλλη ευκαιρία. Μπορείτε τώρα να ξαναδείτε τηλεόραση….

Καληνύχτα σας!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου