Το μεταναστευτικό και στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι το μεταναστευτικό είναι αυτό που "καίει" την ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει καλέσει επανειλημμένα το Συμβούλιο να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το άσυλο. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι το μεταναστευτικό είναι αυτό που “καίει” την ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει καλέσει επανειλημμένα το Συμβούλιο να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το άσυλο.


Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχεέντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχουμε Ευρωεκλογές…Οι πολιτικές ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους δυναμική. Πολλέςφορές οι τεχνητές διαφωνίες γίνονται για λόγους επικοινωνιακούς.

Η ολομέλεια του Ιουλίουείχε καλεσμένους το πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov. Τον καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz. Τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκικαι τον Πρόεδρο της Ανγκόλας Joao Lourenco.

Ο κ. Borissov έκανε απολογισμό της προεδρίας της χώρας του.Είχε ως κεντρικό σύνθημα: “Ενωμένοι παραμένουμε ισχυροί”. Προώθησε τη διαδικασία του brexit. Έδωσε βάρος στη καταπολέμηση της διαφθοράς και στη προστασία του περιβάλλοντος. Είχε άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς της Ευρώπης. Θεωρεί ότι η χώρα του μπορεί να καυχιέται ότι είχε μια πολύ καλή προεδρία. Το μεταναστευτικό είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα κάθε προεδρίας με πενιχρά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Όλοι πιστεύουν ότι απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στις σωστές κατευθύνσεις.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Kurz ανέλαβε τη προεδρία γι αυτό το εξάμηνο με κεντρικό τίτλο: “Η Ευρώπη που προστατεύει”. Θα δώσει έμφαση στη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα στο εσωτερικό της, στο μεταναστευτικό και στο προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Αυστρία πρέπει να τρέξει γρήγορα. Να φέρει άμεσα αποτελέσματα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, που αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ, επεσήμανε ο Πρόεδρος της κ. Juncker.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κ. Μοραβιέτσκι είναι ο όγδοος Ευρωπαίος ηγέτης που συζήτησε το μέλλον της Ευρώπης με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρουσίασε το όραμα του για τη πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ανέλαβε τη πρωθυπουργία της χώρας του στις 9 Ιανουαρίου 2018. Αυτή είναι η όγδοη από μια σειρά συζητήσεων μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των Ευρωβουλευτών σχετικά με το μέλλον της ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο έχει προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα της οικονομικής προσαρμογής, συζητήθηκε με τους ευρωβουλευτέςκαιτον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Αναλύθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα για τη γενική μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ. Ήταν η πρώτη φορά που ο νέος πρόεδρος του Eurogroup συμμετείχε σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το μεταναστευτικό καίει την ΕΕ

Το μεταναστευτικό είναι αυτό που «καίει» την ΕΕ. Στόχος των ηγετών να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά στην πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο. Οι ευρωβουλευτές έχουν καλέσει επανειλημμένα το συμβούλιο να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το άσυλο. Να τερματιστούν οι θάνατοι των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Οι συζητήσεις στις ολομέλειες είναι έντονες και παραγωγικές. Καλούνται τα κράτη-μέλη να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ιδέα καιαλληλέγγυα να συνεργαστούν μεταξύ τους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφωνίες και τυχόν αποχωρήσεις. Οι πολίτες είναι έντονα δυσαρεστημένοι από τη πορεία της ΕΕ. Εκφράζουν τη δυσφορία τους σε κάθε ευκαιρία.Απαιτούν οικονομική υποστήριξη στις ασθενέστερες χώρες και περισσότερα κονδύλια για τη νέα γενιά.

Η Ευρώπη αναζητά τη “νέα” ταυτότητα της, μέσα απο πολλούς τριγμούς και αμφισβητήσεις. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν τι τελικά θα επικρατήσει στο μέλλον!! Η σκληρή δουλειά τώρα θα φανεί, που θα απαιτηθούν γενναίες αποφάσεις και υποχωρήσεις απο τους «ισχυρούς» της ΕΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου