ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ORANIEN BURGERSTRASSE

Μοίρασε το

 
Με μία πρώτη ματιά θα πίστευε κανείς ότι πρόκειται για ένα ερειπωμένο κτίριο που περιμένει υπομονετικά τις μπουλντόζες. Εντούτοις, το παλιό πολυκατάστημα του 1909, στο ανατολικό Βερολίνο, αποτελεί μια από τις πιο διάσημες καταλήψεις της γερμανικής πρωτεύουσας.
Οι πέντε, καλυμμένοι με graffiti όροφοι φιλοξενούν ένα θέατρο, έναν κινηματογράφο και πάνω από τριάντα εκθεσιακούς χώρους. Εκτός λοιπόν από μία κατάληψη, το κτίριο “Tacheles”, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, αποτελεί και ένα σύμβολο της βερολινέζικης εναλλακτικής κουλτούρας.

Εντούτοις, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί οι καλλιτέχνες να μαζέψουν τα εργαλεία τους καθώς ο ιδιοκτήτης του χώρου, η εταιρία επενδύσεων ακινήτων Fundus (η οποία μέχρι σήμερα εκμίσθωνε το κτίριο για το συμβολικό ποσό των 50 σεντς τον μήνα), δήλωσε ότι είναι αναγκασμένη, λόγω οικονομικών δυσκολιών, να θέσει προς πώληση το ακίνητο.

Αρχικά εμπορικό κέντρο, αργότερα έδρα της γερμανικής εθνικής εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας και έπειτα γραφεία του ναζιστικού κόμματος, το τεράστιο τσιμεντένιο μπλοκ γνώρισε την καταστροφή κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Εγκαταλείφθηκε δε ολοκληρωτικά αργότερα από το ανατολικογερμανικό καθεστώς και μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, ο δήμος του Βερολίνου σκόπευε να το κατεδαφίσει.

Όμως μια μικρή ομάδα καλλιτεχνών είχε διαφορετική άποψη και κατέλαβε τον χώρο. Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις και διαμαρτυρίες, οι καταληψίες κατάφεραν να κατακτήσουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο κτίριο. Η κατάληψη του κτιρίου “Tacheles” μόλις είχε γεννηθεί.
 
Χώρος ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας, η κατάληψη αποτέλεσε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000 σήμα κατατεθέν του εναλλακτικού βερολινέζικου κινήματος. Η καρδιά όχι μόνο της τέχνης αλλά και της πολιτικής αλτερμοντιαλιστικής σκέψης είχε βρει την «Μέκκα» του. Άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης από όλο τον κόσμο φιλοξενήθηκαν, αυτοί και τα έργα τους, στον χώρο. Το μισογκρεμισμένο κτίριο του νούμερο 53 της Oranien-burgerstrasse μεταβλήθηκε έτσι τα τελευταία είκοσι χρόνια ύπαρξής του σε ένα σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εναλλακτικής προσέγγισης της πραγματικότητας.

Αλλά η οικονομική συγκυρία και τα σχέδια της εταιρίας για εμπορική αξιοποίηση του ακινήτου φαίνεται να ανατρέπουν τα δεδομένα. Στα τέλη Ιουλίου έληξε η διορία που είχε δώσει η τελευταία στους καταληψίες να εκκενώσουν τον χώρο. Στο πλαίσιο αυτό οι ογδόντα και πλέον καλλιτέχνες που στεγάζουν εκεί τα εργαστήριά τους κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να αποτελέσουν αντικείμενο έξωσης. Ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας που διαχειρίζεται την κατάληψη του κτιρίου Martin Reiter δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει απεργία πείνας ώστε να αποτρέψει την διαφαινόμενη έξωση. Η δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα αγγίζει και τις τοπικές εκλογές του 2011 για τον δημαρχιακό θώκο του Βερολίνου.

Ο δήμαρχος της πόλης παρακολουθεί, όπως δήλωσε, στενά το θέμα και ήδη ο αγώνας για την διατήρηση της κατάληψης φιγουράρει στην προεκλογική ατζέντα των πρασίνων. Μένει να δούμε τελικά εάν η διαφαινόμενη κινητοποίηση οργανώσεων, πολιτικών σχηματισμών αλλά και των ίδιων των πολιτών της γερμανικής πρωτεύουσας θα μπορέσει να αποτρέψει την διαφαινόμενη εξέλιξη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου