ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ… ΚΑΙ Ο ΛΥΚΑΒΗΤΟΣ!

Μοίρασε το

του ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ  

Μήπως θα πρέπει να πανηγυρίσουμε, όπως πανηγυρίσαμε τον Ιούνιο του 2004 με την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού  στο ποδόσφαιρο, επειδή ο κ. Νταβούτογλου, αναγνώρισε σε δημόσιες δηλώσεις του ότι το Καστελόριζο είναι Εκλκηνικό;

Έξυπνος άνθρωπος είναι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών , τι άλλο θα μπορούσε να πει, ότι π.χ ο Λυκαβητός δεν είναι εντός των ορίων του Δήμου Αθήνας;

Και επειδή είναι «αλεπού» ο κ. Νταβούτογλου  και αφού μας έκανε όλους να πούμε «ουφ επιτέλους οι Τούρκοι αρχίζουν  να μαζεύονται» ,  έριξε και την τορπίλη του. 

Ούτε λίγο , ούτε πολύ ότι γεωγραφικά το Καστελόριζο είναι στη Μεσόγειο , αποκόπτοντας το με αυτό τον τρόπο και από τα Δωδεκάνησα (που είναι σε καίριο σημείο του Αιγαίου) .  Με μια «απίθανη» διπλωματική διατύπωση  η Άγκυρα , μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου , επιχειρεί και πάλι  να δημιουργήσει «τετελεσμένα» για το Καστελόριζο καθώς θέλει να το αποκόψει από τον κορμό του Αιγαίου , ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα  ΑΟΖ με την Κύπρο , αλλά και «υπολογισμού» Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη αυτή περιοχή.

Επέμεινε μάλιστα ότι υπάρχουν , στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, διαφορετικές νομικές προσεγγίσεις που συζητούνται με την Ελλάδα για το Καστερλόριζο αλλά και για άλλα νησιά.

Ο χαμογελαστός και πάντα «καλοπροαίρετος» κ. Νταβούτογλου , που θεωρείται ως το «γεράκι της τουρκικής διπλωματίας» φρόντισε να υπενθυμίσει  σε αρκετούς στην Αθήνα ότι εν αντιθέσει με την «ελαστικότητα» που χαρακτηρίζει την ελληνική στάση, η τουρκική ατζέντα παραμένει σκληρή και αδιαπραγμάτευτη.

Έτισι απλά και κάνοντας μας να νοιώθουμε ευγνώμονες με την μεγαλοψυχία της Τουρκίας (που αναγνωρίζει – αν είναι δυνατόν – πως το Καστελόριζο είναι Ελληνικό) , η Άγκυρα φροντίζει να το υπενθυμίζει αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα είτε με παραβιάσεις είτε με «αβλαβείς διελεύσεις» επίδειξης σημαίας είτε με έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προσγειώνοντας τις ιδέες όσων επιμένουν να αναζητούν καλές προθέσεις εκεί όπου το μόνο που υπάρχει είναι ξεκάθαρη στρατηγική και στόχευση.  Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ευχολόγια

Και με τα όσα είπε ο ευγενέστατος κ. Νταβούτογλου , η Τουρκία  επιμένει να επιλέγει το Καστελόριζο για να υπομνήσει έμπρακτα την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών διότι το  συγκεκριμένο νησί εξασφαλίζει προβολή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και επαφή της με την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να προχωρήσει στην χάραξη ΑΟΖ – μόλις πριν από περίπου δύο χρόνια ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και τη Λιβύη οι οποίες δεν έχουν καταλήξει λόγω παρέμβασης της Τουρκίας – παρ’ ότι αυτή προβλέπεται στο Δίκαιο της Θάλασσας εδώ και 28 χρόνια, από το 1982.

Πάντως ακόμα και τώρα η Αθήνα επιλέγει να μιλά για υφαλοκρηπίδα στις συνομιλίες της με την Τουρκία, που ως έννοια θεωρείται πλέον «περιορισμένη» σε σχέση με την ΑΟΖ η οποία εξασφαλίζει ευρύτερα δικαιώματα και οικονομικά οφέλη.

Όμως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο , δημιούργησαν μια νέα κινητικότητα αλλά και νέα γεωπολιτικά δεδομένα.

Και εδώ ήταν και είναι καθοριστικός ο ρόλος της Κύπρου (όπου σημειωτέον ο ευγενής κ. Νταβούτογλου απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά για το Κυπριακό και τον στρατό κατοχής) , η οποία  αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή με την απόφασή της να ορίσει τη δική της θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έτσι ώστε σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα. Ο ορισμός ΑΟΖ ήταν αυτό που δεν επιθυμούσε η Τουρκία στην περιοχή της αλλά και γενικά στη Μεσόγειο γιατί η Κύπρος και τα ελληνικά νησιά (ιδίως το Καστελόριζο) δεν της επιτρέπουν να φτάσει στο κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, όπως επιθυμεί.

Επειδή λοιπόν αυτό το σήριαλ θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια , καλό θα είναι να κάθε φορά που μιλάει ο κ.Νταβούτογλου ή κάποιος ανάλογου βεληνεκούς Τούρκος Αξιωματούχος για να μας διαβεβαιώσουν πως ο Λυκαβητός ανήκει στα όρια του Δήμου Αθήνας  ή ότι η Πάρος είναι στις Κυκλάδες , όλοι μας να ψαχνόμαστε για το τι «μεθοδεύουν» πάλι τα γεράκια της Άγκυρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου