ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ BREXIT ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ

Η Τουρκία  ξεσπαθώνει. Απειλεί την ΕΕ, ότι αν ανοίξει τα σύνορα της το κύμα των μεταναστών θα πνίξει τη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης. Ανάλογα τα προβλήματα και οι δυσχέρειες με το Brexit. Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα διλλήματα. new deal Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Μοίρασε το

Η Τουρκία  ξεσπαθώνει. Απειλεί την ΕΕ, ότι αν ανοίξει τα σύνορα της το κύμα των μεταναστών θα πνίξει τη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΛΜΗΣ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΊΑ

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ  νοιώθουν «ικανοποιημένοι» με  την εξέλιξη των γεγονότων. Με  δηλώσεις τους προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες. Δεν έχουν τη τόλμη να προβούν σε κυρώσεις. Ούτε και να πάρουν άμεσα μέτρα.

Η Ευρώπη δείχνει αδύναμη και αναποφάσιστη. Όσο καθυστερεί, τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν καταλαμβάνει χώρο. Τόσο προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς του όρους.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν απειλείται  ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, είναι σα να απειλείται  όλη η Ευρώπη. Η αλληλεγγύη αποδεικνύεται με πράξεις και όχι με λόγια και υπεκφυγές.

Ανάλογα τα προβλήματα και οι δυσχέρειες με το Brexit. Οι πολίτες αναμένουν να δουν τα έργα των αρχηγών τους στην ΕΕ. Όχι να παρακολουθούν την αργή  πορεία των εξελίξεων.

ΤΟ BREXIT ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα με προτάσεις για το πλαίσιο μιας συμφωνίας σύνδεσης που θα καθορίζει τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Λαμβάνοντας υπόψη τις «κόκκινες γραμμές» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μια συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να παράσχει το κατάλληλο πλαίσιο για τη μελλοντική τους σχέση, αναφέρει το ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ με 544 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 51 αποχές.

Αυτή η σχέση θα μπορούσε να βασιστεί στους εξής τέσσερις πυλώνες:

  • εμπορικές και οικονομικές σχέσεις
  • εσωτερική ασφάλεια
  • συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας
  • θεματική συνεργασία, όπως με τα έργα διασυνοριακής έρευνας και καινοτομίας.

Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι το πλαίσιο χρειάζεται να έχει συνεπή διακυβέρνηση, με ισχυρό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Η μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, οποιαδήποτε μορφή και αν πάρει, πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, την τελωνειακή  ένωση και τις τέσσερις ελευθερίες, χωρίς να επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιλέγει σε ποιους τομείς θέλει να έχει ενισχυμένη  σύνδεση και σε ποιους όχι. Πρέπει επίσης να διατηρήσει την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την έννομη τάξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το ψήφισμα  αποτελεί τη θέση του Κοινοβουλίου ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Κάθε συμφωνία αποχώρησης και μελλοντικής σύνδεσης και οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  πριν  να τεθεί σε ισχύ.

Δίνεται  ιδιαίτερη  σημασία στην  εξασφάλιση της  ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ.  Η διατήρηση  των δικαιωμάτων των πολιτών όπως αυτά καθορίζονται στη συμφωνία, πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα διλλήματα. Τα αποτελέσματα που θα φέρει θα δείξουν πόσο ανθηρή και δυναμική θα είναι η παρουσία  της στο μέλλον. Οι πολίτες εκφράζουν έντονη ανησυχία  και αγωνία.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου