ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

Η Τουρκία ήδη κάνει ένα αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας. Διακηρύσσει μονομερώς ότι τα Ίμια είναι «δικά της» (δηλαδή «τουρκικά») και ότι το μισό Αιγαίο είναι «γκρίζο» (δηλαδή «διαφιλονικούμενο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας)! new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

Nα σας πω σήμερα κάποιες αλήθειες…

Που τις ξέρουν πολλοί, τις συζητούν ακόμα περισσότεροι κατ’ ιδίαν, αλλά δημόσια δεν τολμά να τις ομολογήσει κανείς

* Πρώτον, η Τουρκία ήδη κάνει ένα αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας.

Διακηρύσσει μονομερώς ότι τα Ίμια είναι «δικά της» (δηλαδή «τουρκικά») και ότι το μισό Αιγαίο είναι «γκρίζο» (δηλαδή «διαφιλονικούμενο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας)!

Τον Ιανουάριο του 1996 «γκρίζαραν» μια μικρή βραχονησίδα δίπλα από την Κάλυμνο, πάνω στην θαλάσσια συνοριογραμμή. Το αποδεχθήκαμε τότε…

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις από τότε: ότι αν το δεχόμασταν αυτό, στη συνέχεια η Τουρκία θα έκανε το επόμενο βήμα: θα μετέτρεπε το «γκρίζα» νησάκια των Ιμίων σε «δικά τους» (υπό Τουρκική κυριαρχία όπως λένε τώρα) και θα «γκρίζαραν» πολύ μεγαλύτερη περιοχή, πολύ πιο βαθιά μέσα στο Ελληνικό Αιγαίο!

Αυτό ακριβώς κάνουν τώρα! Και δεν τον κάνουν «διακηρυκτικά» – στα λόγια. Το κάνουν εμπράκτως! Ισχυριζόμενοι ότι κατέβασαν ελληνική σημαία από βράχο λίγο έξω από τους Φούρνους Ικαρίας, 22 μίλια μακριά από την Τουρκική συνοριογραμμή – και απαγορεύοντας σε ελληνικά σκάφη να προσεγγίσουν τα Ίμια.

Για όποιον δεν το κατάλαβε, οι Τούρκοι εμπράκτως αλλάζουν τα σύνορα στο Αιγαίο. Και θέτουν τις βάσεις για να τα αλλάξουν ακόμα περισσότερο

* Δεύτερον, την κρίση προχθές ΔΕΝ την προκάλεσαν τα παιδιά που πήγαν και έβαλαν σημαίες στις βραχονησίδες των Φούρνων! Όπου πέρσι και όλα τα προηγούμενα χρόνια πήγαιναν εκατοντάδες τουρίστες με φουσκωτά, για ψάρεμα ή ημερήσιες εκδρομές ή κάμπινγκ, χωρίς ποτέ να διανοηθεί η Τουρκία να τους «παρενοχλήσει».

Όπως – για να τα λέμε όλα – ούτε το Γενάρη του 1996 προκάλεσε την κρίση των Ιμίων ο τότε δήμαρχος Καλύμνου, που πήγε και έβγαλε την τουρκική σημαία την οποία είχαν αναρτήσει Τούρκοι δημοσιογράφοι εκεί – και την αντικατέστησε με Ελληνική…

Επί δεκαετίες οι Καλύμνιοι γνώριζαν πως τα Ίμια ήταν ελληνικά και πάνω τους βοσκοί από το νησί τους είχαν εγκαταστήσει κοπάδια που τα επισκέπτονταν κανονικά…

Κανείς από την πλευρά της Τουρκίας δεν τους είχε ενοχλήσει ως τότε. Μέχρι που κάποιοι Τούρκοι έβαλαν ξαφνικά την τουρκική σημαία και πήγε ο Δήμαρχος Καλύμνου και την έβγαλε, βάζοντας στη θέση της την Ελληνική.

Οι Τούρκοι αμφισβήτησαν τότε την ελληνική κυριαρχία επί βραχονησίδας που βρισκόταν πολύ κοντά τους. Και 22 χρόνια αργότερα αμφισβητούν την κυριαρχία ελληνικής βραχονησίδας που βρίσκεται, όμως, πολύ μακριά τους!

Γιατί συνέβη αυτό; Διότι απλούστατα το σχεδίασαν οι Τούρκοι πολύ συστηματικά και το εφάρμοσαν πολύ αποφασιστικά.

Όχι γιατί κάποιοι από την πλευρά μας τους… «προκάλεσαν».

Γιατί απέδωσε αυτό; Διότι εμείς οι ίδιοι το «ανεχθήκαμε». Γι’ αυτό…

Μόνοι μας τους δώσαμε το «πράσινο φώς» να κάνουν και το επόμενο βήμα: Από τα Ίμια της Καλύμνου στους «Ανθρωποφάδες» των Φούρνων…

Γιατί τους δώσαμε το «πράσινο φώς»; Γιατί νομίσαμε – ή μάλλον η πολιτική μας ελίτ νόμισε – πως οι προκλήσεις της Τουρκίας θα σταματούσαν εκεί: Στα Ίμια!

Που στήριζαν την καθησυχαστική τους «βεβαιότητα»;

Στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, και στο ότι, λέει, οι Βρυξέλλες θα «εξημέρωναν το θηρίο»!

Έπεσαν έξω! Η «εξημέρωση του θηρίου», μέσω Ευρώπης απέτυχε!

* Τρίτον, η λογική της «εξημέρωσης» υποστήριζε το εξής: Επειδή η Τουρκία θα έχει ανάγκη την Ευρώπη, δεν θα επεκτείνει τις διεκδικήσεις της. Κι έτσι το «γκριζάρισμα» θα περιοριζόταν, στην περιοχή των Ιμίων, μέχρι που εν όψει τελικής συμφωνίας, θα αναγκαζόταν η Τουρκία να κάνει πίσω και σε αυτό…

Καλά κρασιά…

–Τον Μάρτιο του 2015 ωστόσο, έγινε μια μεγάλη ανατροπή, που ελάχιστοι αντιλήφθησαν τότε…

Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα θαλάσσια σύνορα που ως τότε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά τα κράταγε κλειστά, με ένοπλες περιπολίες του Λιμενικού, με πρακτικές push back στη θάλασσα και με την «Αμυγδαλέζα» για τους λαθρομετανάστες που βρίσκονταν ήδη στην Ελλάδα – που από εκεί έφευγαν πίσω στις χώρες προέλευσής της. Χωρίς μάλιστα να περάσουν (για τον επαναπατρισμό τους) πάλι από της Τουρκία.

Από την ώρα που καταργήθηκε η «Αμυγδαλέζα», αφοπλίστηκε στην ουσία το Ελληνικό Λιμενικό κι άνοιξαν τα σύνορα, πέρασαν από την Τουρκία προς την Ελλάδα το 2015 και το μισό 2016 ενάμιση εκατομμύριο λαθρομετανάστες στην μεγάλη πλειονότητά τους (που όμως μας τους εμφάνιζαν ως «πρόσφυγες» από τη Συρία)…

Αυτό το τσουνάμι λαθρομεταναστών αποσταθεροποίησε ολόκληρη την Ευρώπη, έπαιξε ρόλο στην αλλαγή των εσωτερικών συσχετισμών σε πολλές χώρες της, βούλιαξε τα ελληνικά νησιά, και έδωσε ένα πανίσχυρο όπλο στον Ερντογάν. Ο οποίος όσους κι αν στείλει προς την πλευρά μας έχει ακόμα πολλαπλάσιους να μας απειλεί πως θα στείλει στη συνέχεια…

–Παράλληλα, έγινε και μια άλλη μεγάλη ανατροπή: Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, τον Ιούλιο του 2016, ο Ερντογάν παραμέρισε το «κοσμικό κράτος», επέβαλε ισλαμική δημοκρατία και μετακινήθηκε σε πολύ αυταρχικότερες θέσεις εσωτερικά.

Όπως βεβαιώνει πια και η ίδια η έκθεση της Κομισιόν, η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη! Ούτε οι Ευρωπαίοι μπορούν να την ενσωματώσουν στην Ένωση (γιατί είναι πολύ αυταρχικό καθεστώς, πλέον) ούτε η ίδια η Τουρκία ενδιαφέρεται να ενταχθεί (αφού είναι πολύ «ισλαμική» – και έντονα αντί-δυτική).

Άρα, τώρα πια δεν μπορεί η Ευρώπη να πιέζει την Τουρκία εν όψει την «ένταξής» της – αλλά μπορεί πλέον η Τουρκία να πιέζει την Ευρώπη (δώστε μου αυτά που θέλω γιατί θα σας στείλω μιλιούνια μέσω Ελλάδος)!

Αντί ο «θηριοδαμαστής» να εξημερώσει το «θηρίο», ήταν το «θηρίο» που… ξεβράκωσε τον «θηριοδαμαστή» του!

Μετά απ’ αυτό – μετά τις δύο μεγάλες ανατροπές που συνέβησαν από το άνοιγμα των συνόρων στο Αιγαίο και την ισλαμοποίηση του καθεστώτος στην Τουρκία – ήταν θέμα χρόνου να κάνει ο Ερντογάν το «επόμενο βήμα» στο Αιγαίο.

Και το έκανε: κοκκίνισε («τουρκοποίησε») τα Ίμια που ήταν ως τότε «γκρίζα ζώνη», γκρίζαρε ολόκληρη την περιοχή Ικαρίας – Φούρνων και διεκδικεί πλέον το μισό Αιγαίο…

Οι διεκδικήσεις του σε βραχονησίδες, μάλιστα, φτάνουν ως ανατολικά της Εύβοιας και τις Σποράδες!

* Τέταρτον, ο Τσίπρας πρέπει να λογοδοτήσει για το άνοιγμα των θαλασσίων συνόρων το 2015!

Και πρέπει να διερευνηθούν όχι απλώς τα σφάλματά του, αλλά και τα «οικονομικά συμφέροντα» που εξυπηρέτησε!

Γιατί από το άνοιγμα συνόρων ωφελήθηκαν εξαιρετικά οι «διακινητές» δουλέμποροι (τζίροι δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο, μόνο για τους Τούρκους διακινητές!) και οι ΜΚΟ που υπάρχουν στην Ελλάδα και διαχειρίζονται με το αζημίωτο τις «ανθρώπινες ροές».

Τη «διαχείριση» των λαθρομεταναστών στα νησιά μας (και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια) την παραχώρησε στις ΜΚΟ η κυβέρνηση Τσίπρα!

Κι αυτοί διαχειρίστηκαν δισεκατομμύρια! Που δεν είναι καθαρά χρήματα! Είναι «τίγκα» στα ναρκοδολάρια (και όχι μόνο) που «ξεπλένονται» με ανάμιξη κοινοτικών κονδυλίων και επίκληση «ανθρωπιστικών» συνθημάτων.

–Το Συμβούλιο Επικρατείας στην Ελλάδα αποφάσισε ήδη πως όσοι μας έρχονται από την Τουρκία ΔΕΝ είναι «πρόσφυγες» (αφού η πρώτη «ασφαλής χώρα» γι’ αυτούς είναι η ίδια η Τουρκία, εφ’ όσον προέρχονταν από την Συρία).

–Οι Ελληνικές και οι Ευρωπαϊκές αρχές (αλλά και ο ίδιος ο κ. Μουζάλας) έχουν ομολογήσει ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους ΔΕΝ προέρχονται καν από τη Συρία ή το Κεντρικό Ιράκ, δηλαδή από χώρες που θα δικαιολογούσαν το στάτους του «πρόσφυγα».

–Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους έχουν ήδη κλείσει την πόρτα, δηλαδή τη διέλευση από τα χερσαία σύνορα μέσω Ελλάδος (το «βαλκανικό διάδρομο»)! Και μαζί ουσιαστικά έκλεισαν και το Σέγκεν για τους Έλληνες

–Και σήμερα στοιβάζονται ελάχιστοι πρόσφυγες μαζί με χιλιάδες λαθρομετανάστες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με τις ΜΚΟ να μη τους «ξεχωρίζουν» (αφού παίζουν το παιγνίδι των «διακινητών») και την Τουρκία να στέλνει συνεχώς και άλλους.

Πριν «γκριζάρει» τις βραχονησίδες στο μισό Αιγαίο, ο Ερντογάν είχε φροντίσει να βυθίσει τα μεγάλα ελληνικά νησιά στο χάος!

Με ευθύνη και δική μας.

Να κάτι που κανείς δεν τολμάει να πει.

Και σήμερα ο ίδιος ο Ερντογάν υπόσχεται να πάψει να μας στέλνει κι άλλους σωρηδόν, αν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες σταματήσουν να χρηματοδοτούν τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο!

Δηλαδή θέλει να σταματήσει η οικονομική ζωή στα νησιά μας. Έχει στείλει τους λαθρομετανάστες και τώρα θέλει να τα ερημώσει από Έλληνες.

Να και κάτι ακόμα, που κανείς δεν τολμάει να πει.

* Πέμπτον, δεν αρκεί να λέμε – και να εφησυχάζουμε – πως το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο, από το Γαύδο και τα Ίμια, ως το Αγαθονήσι, τους Φούρνους και τη Λήμνο είναι ξεκάθαρο και είναι απολύτως υπέρ μας…

Όντως είναι! Αλλά αυτό δεν σταματάει την Τουρκία από το να το αμφισβητεί. Ούτε αρκεί ώστε οι υπόλοιποι να της «κόψουν το βήχα»…

Όταν το διεθνές καθεστώς κυριαρχίας η μια πλευρά το αμφισβητεί εμπράκτως και η άλλη πλευρά δεν μπορεί να το υπερασπιστεί εμπράκτως, αργά ή γρήγορα θεωρείται «παρωχημένο» (obsolete).

Και σε εξαναγκάζουν να το επαναδιαπραγματευθείς! Εκεί μας σέρνουν οι Τούρκοι.

Με την ανοχή των εταίρων μας; Δεν ξέρω…

Με την ανοχή των συμμάχων μας; Δεν είμαι σίγουρος…

Πάντως οι Τούρκοι εκεί μας σέρνουν!

Αμφισβητούν εμπράκτως το κυριαρχικό καθεστώς στο Αιγαίο, ώστε να υποχρεωθούμε να διαπραγματευθούμε την αλλαγή του επί το δυσμενέστερο για μας.

Και ήδη πέρασαν από συνοριακές αμφισβητήσεις (στα Ίμια) σε συνολικότερες αμφισβητήσεις: το μισό Αιγαίο κι ακόμα πιο πέρα…

–Κι εμείς έχουμε ένα Πρωθυπουργό, που τους άνοιξε τα σύνορα και τους επέτρεψε να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή…

–Έχουμε ένα Πρωθυπουργό, που μέχρι πέρσι αναρωτιόταν… αν υπάρχουν «σύνορα» στη θάλασσα!

–Έχουμε στην κυβέρνηση ένα κόμμα (το ΣΥΡΙΖΑ) που στηρίζει ανοικτά τις ΜΚΟ των διακινητών και τις συμμορίες των no borders.

–Έχουμε μια κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), όπου άλλα λέει ο Πρωθυπουργός, άλλα ο υπουργός Άμυνας, άλλα ο αναπληρωτής του, άλλα ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ένας λέει ότι διώξαμε με τροχιοδεικτική βολή τουρκικό ελικόπτερο που έκανε υπέρ-πτηση επί του εθνικού χώρου στη νήσο Ρω, ενώ ο άλλος λέει ότι … πυροβολήσαμε ένα θόρυβο!

Απέναντι σε αδίστακτο επιθετικό γείτονα και αδύναμους ή μπερδεμένους ή διστακτικούς εταίρους, εμείς ουσιαστικά δεν έχουμε κυβέρνηση!

Και κυνηγάμε τα… παιδάκια που βάζουν σημαίες μέσα – βαθιά ΜΕΣΑ – στην Ελληνική επικράτεια!

Λες και αν δεν έβαζαν σημαίες τα παιδιά, δεν θα έβρισκαν άλλη αφορμή οι απέναντι να κάνουν αυτό που συστηματικά επιδιώκουν εδώ και χρόνια, το έχουν εξαγγείλει εδώ και χρόνια και η τελευταία κυβέρνησή μας τους… βοήθησε: Να γκριζάρουν το μισό Αιγαίο!

Λέει το… βόϊδι: όποιος βάζει σημαία, να στέκει εκεί να την υπερασπίζεται

Που, ρε ηλίθιε; Στο κέντρο του Αιγαίου;

Τη σημαία την υπερασπίζονται οι άνθρωποι απέναντι από εχθρούς στο πεδίο της μάχης. Και στα σύνορα

Όχι βαθιά μέσα στην χώρα τους!

Όπου χρειάζεται «υπεράσπιση» η σημαία, υπάρχει αμφισβήτηση κυριαρχίας από απέναντι! Αυτό παραδέχεται…

Κι αν είναι έτσι, εσύ ως Πολιτεία, τι σκατά κάνεις;

Κυνηγάς τα παιδιά που την υπερασπίζονται (ακόμα), ή αυτούς που την αμφισβητούν από απέναντι;

Κι αν δεν μπορείς να κάνεις το δεύτερο, γιατί δεν παραιτείσαι;

Αυτά είναι αλήθειες που όλο περισσότεροι καταλαβαίνουν, αλλά κανείς δεν τολμάει να πει δημόσια. Ακόμα…

ΥΓ. Σε επόμενα σημειώματα θα δούμε τι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε. Αλλά να ξέρουμε τουλάχιστον που βρισκόμαστε τώρα…

Ε λοιπόν, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο «χείλος της αβύσσου»!

(Ιδιαίτερα μετά τη σημερινή εξαγγελία πρόωρων εκλογών στην Τουρκία…)

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου