ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΝΤΕΝ

Μοίρασε το

του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ 

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Πακιστάν) αμερικανοί κομάντος σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην έπαυλη που έμενε στα προάστια του Ισλαμαμπάντ, της πρωτεύουσας του Πακιστάν.

Η σύλληψη και ταυτόχρονη εκτέλεση του Μπιν Λάντεν συμπίπτει με την έναρξη της εξέγερσης των αράβων από το Μαρόκο έως την Σαουδική Αραβία.

Ο Μπιν Λάντεν, ήταν ο άνθρωπος που έθεσε πρώτος το θέμα του πλούτου των αράβων. «Ποιο είναι το μερίδιο στην παγκοσμιοποιημένο κόσμο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, πως αξιοποιούν τον δικό τους πλούτο;» έλεγε ο Λάντεν το 1995 στον Ρόμπερτ Φίσκ (Independent). Ο ίδιος διάλεξε τον δρόμο της τρομοκρατίας (του άνισου πολέμου) δολοφονώντας αθώους, και έφτασε στα όρια αυτής της τακτικής. Τα γεγονότα τον ξεπέρασαν. Οι Ταλιμπάν τον εγκατέλειψαν και οι αμερικανοί των ήθελαν πλέον νεκρό.

Είναι νωρίς ακόμα να διαβλέψουμε τι ακριβώς συνέβη. Γεγονός είναι ότι ο Λέντεν είναι νεκρός. Η σορός του είναι στην κατοχή των Αμερικανών, δήλωσε ο  Μπαράκ Ομπάμα. Πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν εικόνες του παραμορφωμένου προσώπου του Οσάμα μπιν Λάντεν, χωρίς να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητά τους.
«Η φωτογραφία του πτώματος του Οσάμα Μπιν Λάντεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Δεν έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά της», δήλωσε ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Geo TV, του μεγαλύτερου πακιστανικού ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρόσωπο του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι απολύτως αναγνωρίσιμο. Στις φωτογραφίες φαίνονται κοντά μαλλιά, τραύμα στο αριστερό μάτι και στο μέτωπο. Τα μάγουλα καλύπτονται από πυκνή γενειάδα.

Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν επίσης εικόνες ενός φλεγόμενου κτιρίου, που παρουσιάζεται ως η κατοικία που στέγαζε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του Πακιστάν και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από αυτήν.«Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ένος τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών», δήλωσε στο διάγγελμά του ο Ομπάμα.

Πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει την φωτογραφία του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν «Λίγο καιρό αφού ανέλαβα την προεδρία, έδωσα εντολή στον διευθυντή της CIA Λέον Πανέτα να αναγάγει τη δολοφονία ή τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν σε πρώτη προτεραιότητα της μάχης μας εναντίον της αλ Κάιντα», επεσήμανε ο Ομπάμα.«Τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από χρόνια επίπονης εργασίας από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, ενημερώθηκα ότι υπάρχαν πληροφορίες που οδηγούσαν στον Μπιν Λάντεν. Χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να επιβεβαιωθούν. Και τέλος την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είχαμε αρκετές πληροφορίες για να δράσουμε και ενέκρινα μία επιχείρηση για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν προκείμενου να προσαχθεί στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε στο διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος.«Σήμερα με διαταγή μου οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία στοχευμένη επιχείρηση εναντίον του συγκροτήματος Αμπάντ Αμπάντ στο Πακιστάν.

Μία μικρή ομάδα Αμερικανών εκτέλεσε την επιχείρηση επιδεικνύοντας εξαιρετικό θάρρος και ικανότητα. Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και φροντίσαμε ώστε να μην υπάρξουν τραυματίες ανάμεσα στους πολίτες. Επειτα από ανταλλαγή πυρών σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και πήραν τη σορό του», ανακοίνωσε ο Ομπάμα.Επεσήμανε ωστόσο ότι ο θάνατος του επικεφαλής της αλ Κάιντα δεν σημαίνει ότι σταματά η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει να επιτεθεί εναντίον μας. Πρέπει και θα είμαστε προσεκτικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό», υπογράμμισε ο Ομπάμα.Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν μάχονται εναντίον του Ισλάμ. «Ξεκαθάρισα, όπως το έκανε και ο πρόεδρος Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ότι η μάχη μας δεν είναι εναντίον του Ισλάμ».«Οπότε, όλοι όσοι πιστεύουν στην ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να χαιρετίσουν τη δολοφονία του (Μπιν Λάντεν)», πρόσθεσε.«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συνεργασία μας με το Πακιστάν στον τομέα της αντιτρομοκρατίας μάς βοήθησε να φτάσουμε στον Μπιν Λάντεν και στο συγκρότημα όπου κρυβόταν», δήλωσε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στη βοήθεια του Πακιστάν.

Σύμφωνα με μερικανούς αξιωματούχους ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε μία έπαυλη στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ.Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε ότι η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα τυγχάνει της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες πολιτείες προχώρησαν σε τεστ DNA στη σορό του Μπιν Λάντεν και χρησιμοποίησαν τεχνικές αναγνώριση προσώπου, που βοήθησαν στο να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Τα αποτελέσματα το DNA θα είναι διαθέσιμα σε λίγες ημέρες. Ο μπιν Λάντεν αναγνωρίστηκε από την ομάδα κρούσης που τον σκότωσε, πυροβολώντας τον στο κεφάλι, όπως ανακοίνωσε αξιωματικός της ομάδας, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.Η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Μπιν Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε δώσει εντολή να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί.

Το άρθρο του Σπύρου Σουρμελίδη δημοσιεύεται στο http://www.dixti.net

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου