Η Αθήνα έχει απεμπολήσει τα 12 μίλια, υποστηρίζει ένας φίλος από τα παλιά, ο Τούρκος διπλωμάτης, πρώην πρέσβης, Ντενίζ Μπολούκμπασι, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση. Ο ισχυρισμός του κ. Μπολούκμπασι οσο και αν αμφισβητείται από την ελληνική κυβέρνηση, δείχνει ένα πράγμα. Ότι στους 52 γύρους μυστικών διαβουλεύσεων (συζητήσεων εκτός δημοσιότητας), σε επίπεδο πρέσβεων, συζητούνται τα πάντα με τρόπο που δημιουργεί πολλά ερωτήματα ως προς τις θέσεις και την τακτική που ακολουθούν οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες.
Τα 12 μίλια στοιχειώνουν την ελληνική διαπραγματευτική τακτική εδώ και χρόνια. Οι θεωρίες για την δαντελωτή λύση (αλλού 12 αλλού 8 ή 6) δεν ακούγεται για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια. Μόνο που το εύρος των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ δεν είναι οικόπεδο για να μπει στην διαπραγμάτευση. Τα χωρικά ύδατα αποτελούν το δικαίωμα μιας χώρας να αμυνθεί. Στο όριο αυτό (των 12 μ, όπως ορίζει ο διεθνής νόμος) μια χώρα έχει δικαίωμα απόλυτου ελέγχου για λόγους αμυντικούς. Τα χωρικά ύδατα δεν είναι χώρος οικονομικού ελέγχου, ώστε να μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση με ανταλλάγματα. Καμία εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να εκχωρήσει το δικαίωμα του αμύνεσθαι.
Πριν από ένα μήνα (7 Ιουλίου) αποκαλύψαμε ότι στο πλαίσιο αυτών των εκτός δημοσιότητας διαβουλεύσεων, συζητείται ένα Σχέδιο Συνυποσχετικού , με το οποίο Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά και για άλλα εκκρεμή θέματα στο Αιγαίο. Μεταξύ αυτών και η κυριαρχία σε 114 νησίδες ειδικά στο νότιο Αιγαίο. Έπειτα από 52 γύρους ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο Συνυποσχετικού βάσει του οποίου:
«Οι δύο χώρες εξουσιοδοτούν το ΔΔΧ να οριοθετήσει επί χάρτου την υφαλοκρηπίδα».
Το θέμα όμως δεν εξαντλείται εδώ, αφού η Τουρκία έχει πολλές διεκδικήσεις. Στο Σχέδιο Συνυποσχετικού φαίνεται ότι οι δύο χώρες εξουσιοδοτούν το ΔΔΧ να επιλύσει και «…όσα προβλήματα ήθελε ανακύψουν».
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαμπρινίδης απέφυγε να μπει στην ουσία λέγοντας ότι «δεν έχει κάτι επ αυτού».
Τώρα, έρχεται στην δημοσιότητα ο ισχυρισμός του πρώην διπλωμάτη ακροδεξιών αντιλήψεων, και κατά κοινή ομολογία «ελληνοφάγου», Ντενίζ Μπολούκμπασι ότι οι έλληνες διαπραγματευτές έχουν αποδεχθεί σε ορισμένες περιοχές να μην επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια αλλα να παραμείνουν στα 6.
Τι υποστηρίζει ο Μπολούκμπασι
Ο κ. Μπουλούκμπασι τόσο στο βιβλίο του «Η αποβάθρα του ΥΠΕΞ»,όσο και με δήλωσή του στην τουρκική εφημερίδα «Sabah» αναφέρει ότι η Ελλάδα αποδέχτηκε σε ορισμένα σημεία τα χωρικά της ύδατα να περιοριστούν στα 6 αντί των 12 ναυτικών μιλίων.
Ο Μπουλούκμπασι, ο οποίος έλαβε μέρος έως και στον 36ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται πλέον στον 52ο, υποστηρίζει ότι «δεν απηχούν την πραγματικότητα τα λόγια της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες, ότι πάντα διατηρούμε το δικαίωμα της επέκτασης μονόπλευρα των χωρικών μας υδάτων».
Στο βιβλίο του μάλιστα προσδιορίζει συγκεκριμένα τις περιοχές που υποτίθεται ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τον περιορισμό των χωρικών της υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για:
- Τις περιοχές που βρίσκονται μπροστά στα τουρκικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
- Την ανατολική πλευρά και τα νότια και βόρεια παράλια της Σαμοθράκης και της Λήμνου που βλέπουν προς την Τουρκία.
- Τις βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου.
- Τη βόρεια πλευρά της Σάμου.
- Τη βόρεια, τη νότια και τη δυτική πλευρά της Ικαρίας.
- Την περιοχή με καθεστώς ανοιχτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από τη Μύκονο και τη Ικαρία.
- Το δίαυλο Ρόδου-Καρπάθου, το δίαυλο Κάσου-Κρήτης και το δίαυλο Αντικυθήρων-Κρήτης.
Πάντα κατά τον Τούρκο πρώην πρέσβη, και το πρόβλημα των γκρίζων ζωνών «δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί». Στο βιβλίο του μάλιστα, κάνει αναφορά στα απομνημονεύματα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και στις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, υπό την τότε ιδιότητά του τού υπουργού Εξωτερικών.
Τέλος ο κ. Μπολούκμπασι δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι «αντίθετα με αυτό που είναι γνωστό, στις διερευνητικές συνομιλίες η Τουρκία δέχτηκε οι διαφορές των δύο χωρών να λυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ποιος είναι ο Μπολούκμπασι
Ο πρώην διπλωμάτης είχε υπηρετήσει στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας στις αρχές της δεκαετίας του 90. Έφυγε επειδή έπεσε θύμα της «17 Νοέμβρη». Στις 16 Ιουνίου του 1991 η 17Ν με τηλεχειριζόμενη βόμβα αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Τούρκο επιτετραμμένο Ντενίζ Μπολουκμπασί και το διοικητικό σύμβουλο Νιλγκούν Κεσεσί στο Παλαιό Ψυχικό ανήμερα της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.
Ο Ντ. Μπολούκμπασι ηταν ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις στις πρωτες 30 από τις 52 συναντήσεις. Είναι δηλαδή απόλυτος γνώστης των όσων συζητήθηκαν και του κλίματος που επικρατεί σ αυτές τις συναντήσεις.
Ο Ντενίζ Μπολούκμπασι εγκαταλείποντας το διπλωματικό σώμα, κατέβηκε στον πολιτικό στίβο με το κόμμα των «γκρίζων λύκων» του Παχτσελί. Πριν από λίγους μήνες αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω ενός ρόζ σκανδάλου που είδε το φώς της δημοσιότητας.
Ο Μπολούκμπασι είναι γνωστός για τις εθνικιστικές απόψεις του και τις ανθελληνικές του θέσεις, γι αυτό και χαρακτηρίζεται «ελληνοφάγος».
Οι αντιδράσεις
Το υπουργείο Εξωτερικών εντάσσει τους ισχυρισμούς Μπολούκμπασι στην προπαγάνδα του βαθέως κράτους στην Τουρκία υπογραμμίζοντας πως είναι προφανές ότι από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι οι αναφορές Μπουλουκμπασι δεν απηχούν την πραγματικότητα.
Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι “οι αναιμικές” δηλώσεις και διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, που γίνονται από καιρού εις καιρόν, δεν επαρκούν πλέον».
«Ανεξάρτητα από το τι θα πει ή δεν θα πει η κυβέρνηση, ο λαός πρέπει να έχει το νου του», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει ότι «οι κίνδυνοι για κυριαρχικά δικαιώματα είναι τεράστιοι», καθώς «η NATOποίηση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου βρίσκεται διαρκώς στο τραπέζι, όπως το ΚΚΕ έχει εδώ και καιρό καταγγείλει, γιατί αυτό επιδιώκουν ισχυρά τμήματα της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας».
Να ενημερωθεί η Βουλή για τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο και να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ζητεί, με ανακοίνωσή του, ο Συνασπισμός και ταυτόχρονα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απαράδεκτο να ενημερώνονται τα πολιτικά κόμματα και η κοινή γνώμη της χώρας από ανεπίσημα τουρκικά δημοσιεύματα για πτυχές των, μέχρι σήμερα, 50 κύκλων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ευαίσθητα εθνικά μας θέματα.
Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.dixti.net