ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΠΑΚΕΤΟ” 25 ΔΙΣ.

Μοίρασε το

της ΜΑΡΙΑΣ ΦΛΩΡΟΥ

Η Guardian μπορεί να υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έφτασαν σε μία συμφωνία οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Γαλλικός Τύπος, ωστόσο, κρατά μια στάση αρκετά πιο συγκρατημένη.

Η γαλλική “Le Monde” αναφέρει βέβαια πως, σύμφωνα με πηγές της, στο τραπέζι της Κομισιόν από την Παρασκευή έχουν πέσει δύο λύσεις:«Από τη μία πλευρά, η εγγύηση για τη χορήγηση δανείων που χρηματοδοτούνται από τα Κράτη Μέλη, η κατανομή των οποίων δανείων θα καθορίζεται από την Κομισιόν. Από την άλλη η δημιουργία μιας εγγύησης χορήγησης δανείων που θα χρηματοδοτούνται με αντίστοιχες κοινοτικές δανειοληπτικές πράξεις, που θα φέρουν την εγγύηση των Κρατών» Και όλα αυτά όταν πολλές χώρες υποστηρίζουν ότι έφτασε η στιγμή να συντονιστούν οι ευρωπαϊκές ενέργειες χωρίς να «βασίζονται μόνο στο γάλλο-γερμανικό ντουέτο». Η πρώτη λύση έχει το πλεονέκτημα της δυνατότητας άμεσης εφαρμογής καθώς και ότι θα απέτρεπε κάποια χώρα, σύμφωνα με ειδικούς, να διαπραγματευτεί «κατ’ ιδίαν» τους όρους της με την Ελλάδα. Η δεύτερη λύση, με μακροπρόθεσμη εφαρμογή έχει ένα άλλο πλεονέκτημα. Τα Κράτη απλώς δεσμεύονται να εγγυηθούν για ένα δάνειο της Κομισιόν, η οποία, για να μην ξεχνιόμαστε, «έχει μία πάρα πολύ καλή πιστοληπτική δυνατότητα».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η προθυμία δε χαρακτηρίζει όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Στην περίπτωση χορήγησης δανείου στην Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία τίθενται υπέρ των υψηλών επιτοκίων(κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γαλλία και οι σύμφωνες με αυτήν χώρες) ενώ η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν, ενάντια φυσικά στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ότι «η μόνη αξιόπιστη λύση είναι το να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκαν στη νομισματική ένωση: τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Λεττονία»

Δεν παραλείπει ωστόσο το ίδιο άρθρο να τονίσει πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, δηλώνει πως «η σύγχυση είναι ακόμα μεγάλη» και πως «καμία συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών την επόμενη εβδομάδα».

Η “Le Figaro” αναφερόμενη στις συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, γράφει πως «είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί ένα κοινό αίτημα στην Κομισιόν για έρευνα σε σχέση με την κερδοσκοπία επί των οικονομικών παραγώγων» ενώ γίνεται απλή αναφορά σε συζητήσεις που «προχωρούν εξάλλου στην Ευρώπη, σχετικά με τους όρους ενός πιθανού σχεδίου οικονομικής στήριξης στην υπερχρεωμένη χώρα, όροι οι οποίοι θα συζητηθούν τη Δευτέρα από τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης».

Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν ότι ο Γαλλικός Τύπος δεν θεωρεί τίποτα βέβαιο, αλλά και τη στάση ορισμένων Κρατών-μελών καθώς και ότι σύμφωνα με τη “La Tribune” η Α. Μέρκελ, επιμένει ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει προβλεφθεί στον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2010 κάποιο πιθανό σχέδιο οικονομικής βοήθειας, καλό θα ήταν να μην προτρέχουμε…  

Πηγές: Le Monde, La Tribune, Le Figaro

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου