ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες καλείται να κρατήσει η χώρα μας στην κρίση της Λιβύης, τέτοιες που δεν θα διαταράξουν ούτε τις συμμαχικές μας σχέσεις, αλλά ούτε θα μας φέρουν αντιμέτωπους με την κοινή γνώμη της γειτονικής μας χώρας, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί.

Τη στιγμή μάλιστα που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πόσο χρόνο θα διαρκέσει αναμένη αυτή η εστία έντασης στην απέναντι όχθη της Μεσογείου, ποιες είναι οι αντοχές του συστήματος Καντάφι και ως που μπορεί να φθάσει ο πιεσμένος και εγκλωβισμένος συνταγματάρχης. Ήδη εκτοξεύει απειλές κατά της Δύσης, με το γνωστό ιδιόρρυθμο τρόπο του, υποσχόμενος έναν πόλεμο διαρκείας.

Παράλληλα η Ρωσία, αλλά και ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την επέμβαση του ΝΑΤΟ, το καλούν να σταματήσει τη χρήση βίας  υποστηρίζοντας πως πλήττονται και «μη στρατιωτικοί στόχοι» και προκαλούνται θύματα μεταξύ αμάχων.

Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα».

Το ερώτημα που θα αιωρείται ωστόσο και δεν είναι καθόλου ρητορικό, είναι τι θα γίνει αν τελικά ο Καντάφι αντέξει στην διεθνή στρατιωτική επέμβαση; Και αν τελικά δει ότι παίζει τα ρέστα του ως που μπορεί να φθάσει; Μπορεί να χρησιμοποιήσει ανορθόδοξα και επικίνδυνα όπλα, που για τη χώρα μας μπορεί να έχουν άμεση επίπτωση; Μπορεί να καταστρέψει τις πετρελαιοπηγές με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μόλυνση της περιοχής και τη ρύπανση της κοινής μας θάλασσας; Είναι γεγονός ότι ότι και να γίνει στη Λιβύη, οι επιπτώσεις για τη χώρα μας θα είναι άμεσες. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανέψει η λογική, θα μπει μπροστά η διπλωματία και για να σταματήσει το λουτρό αίματος και κυρίως να βρεθεί σύντομα λύση, πριν τα καραβάνια των προσφύγων πλημμυρίσουν για μια ακόμα φορά τις ακτές μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου