ΠΥΚΝΟ ΤΟ “ΠΗΓΑΙΝ’ ΕΛΑ” ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Μοίρασε το

του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗ

Μεγάλη κινητικότητα αξιωματούχων και πυκνότητα διπλωματικών δραστηριοτήτων σημειώνεται στα τουρκικά “μέτωπα” ελληνικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, δεν μπορεί να προβλεφθεί αν προαναγγέλλει εξελίξεις ή, απλώς, θα επιβεβαιώσει το σημερινό τέλμα σε όλα, προεξαρχόντως στο Κυπριακό.

Αυτό το θέμα πριν απ’ όλα τ’ άλλα θέλει η διεθνής κοινότητα υπό διευθέτηση, επειδή θα εξυπηρετούσε την Τουρκία, την ευρωπαϊκή πορεία της αλλά και τη στρατιωτική συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, την οποία η Άγκυρα εμποδίζει αποκλείοντας την Κύπρο.

“Διευκολυντική” για την Τουρκία στάση ζητεί κατά τις συχνές επαφές της με την ελληνική διπλωματία η “υπουργός Εξωτερικών” της ΕΕ βαρώνη Άστον, που θα μετάσχει τον Ιανουάριο στη Σύνοδο για την Εξωτερική Πολιτική που διοργανώνει ετησίως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για την προετοιμασία των διπλωματών της γείτονος.

Σ’ αυτή τη σύνοδο κάλεσε ο Ρετσέπ Ερντογάν τον Γιώργο Παπανδρέου, με την απάντηση του τελευταίου να εκκρεμεί. Ενδιαμέσως, ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα επαφών με τον ομόλογό του, αρχής γενομένης από τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στο Καζαχστάν, από την ερχόμενη Τετάρτη.

Μεθαύριο Δευτέρα και την Τρίτη, ο κ.Δρούτσας και η αναπληρώτριά του Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα βρεθούν στη Βουδαπέστη εν όψει της ουγγρικής προεδρίας στην ΕΕ, ενώ αντίστοιχη συνεργασία εξελίσσετασι με την επόμενη “πρόεδρο” Πολωνία.

Την εβδομάδα που τελειώνει σήμερα βρέθηκαν στην Κύπρο η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Θόδωρος Πάγκαλος, για διαφορετικούς λόγους.

Κατά την προ ημερών συνάντησή τους στην Αθήνα- ο κ.Παπανδρέου και ο Δημήτρης Χριστόφιας συμφώνησαν ότι η Άγκυρα κινείται στη γραμμή “τουρκική λύση ή διχοτόμηση” στο Νησί, εν όψει της καθοριστικής διαπραγμάτευσης του κυπρίου προέδρου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερόγλου, τον Ιανουάριο στη Γενεύη.

“Μπούσουλας” για τη συνάντηση θα είναι η έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κιμούν για το Κυπριακό, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη. Την Τετάρτη θα δημοσιευθεί η έκθεση για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο….που θα ετοιμάζεται για την επίσκεψη Μέρκελ, τον επόμενο μήνα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου