ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΑ”ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ” Μ.Μ.Ε ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΜΠΟΥ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗ 

Μακριά από μας το λιβάνισμα των «άσπιλων και άμωμων» αφοσιωμένων στο «λειτούργημα» (κατά πώς λένε) της ενημέρωσης ελληνικών μέσων. Ούτε και στην αγιογράφηση των συντελεστών τους επιθυμούμε να εμπλακούμε. Όσο για τις αγαθές τους προθέσεις… άστα, καλύτερα ν’ αλλάξουμε θέμα… Ας μην τα αναδεύουμε γιατί, όπως είπε ο Σάντσο στον Δον Κιχώτη, βρωμάνε…

Αλλά ό,τι και να συμβαίνει με τα δικά μας ΜΜΕ, δύσκολα συγκρίνεται με τα όσα συμβαίνουν με το «έγκυρο και σοβαρό» ΒΒC, που τον τελευταίο καιρό νοιώθει την ανάγκη να σκηνοθετεί τις «αποκλειστικές» ειδήσεις που μεταδίδει.

Την περασμένη βδομάδα, μέσα από τα δικά του κανάλια, η τρομοκρατική οργάνωση βάσκων αποσχιστικών ΕΤΑ έδωσε στη δημοσιότητα το DVD με το οποίο ανήγγελλε την κατάπαυση των «επιθετικών ένοπλων ενεργειών» της. Κι ήταν, μας είπαν, επιτυχία του δημοσιογράφου η «παγκόσμια» αυτή «αποκλειστικότητα». Μπορεί…  Αν -φυσικά- δεχτούμε πως οι βάσκοι είναι τόσο αφελείς και αγροίκοι για να αποφασίσουν πως το βρετανικό κανάλι ήταν ο ασφαλέστερος και εγκυρότερος αγωγός διάδοσης και προβολής των «καλών»  τους προθέσεων.

Μόλις χτες, η «παγκόσμια αποκλειστικότητα» του βρετανικού καναλιού, πέρα από κάλυψη της εκσφενδόνισης του παπουτσιού εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου,  περιλάμβανε ακόμη και την προπόνηση του ανισόρροπου υποδηματοβόλου (κατά το δισκοβόλος, σφαιροβόλος κλπ) της Θεσσαλονίκης. Και στις δύο περιπτώσεις, το όργανο της πάλαι ποτέ (μπορεί και σήμερα) υπεράσπισης και προπαγάνδας των εγγλέζικων συμφερόντων βρέθηκε «έγκαιρα» στη σκηνή των γεγονότων… Συμπτωματικά; Ποιος ξέρει…

Πάντως, ό,τι και να συμβαίνει με το ΒΒC, η συμπεριφορά του θα πρέπει να μας προβληματίσει και να αποτελέσει απόδειξη πως σήμερα στη δημοσιογραφία μεγαλύτερη, ίσως, σημασία έχει όχι μόνο το «τι» μιας είδησης, αλλά και το «πότε» μας το λένε, και το «πώς» μας το λένε, και το «ποιός» μας το λέει και το «γιατί» μας το λέει.

 Αυτό θα πρέπει ναι είναι το μέτρο με το οποίο θα μετρούμε μελλοντικά και να κρίνουμε ο,τιδήποτε μας σερβίρεται από τα περιβόητα «έγκυρα και σοβαρά» ΜΜΕ. Ελληνικά και ξένα… Πίσω από αυτά τα πέντε απλά ερωτήματα της δημοσιογραφικής αλφαβήτου, μπορεί να κρύβεται η πραγματική είδηση που αποσιωπούν.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου