Ποιότητα στην Ευρωβουλή

Ο Κώστας Χριστίδης σημειώνει ότι στην επόμενη Ευρωβουλή οι επόμενοι Έλληνες ευρωβουλευτές θα έχουν να επιτελέσουν εξαιρετικά κρίσιμο και δυσχερές έργο. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αντιπαλέψουν στις δυνάμεις του λαϊκισμού, οι οποίες – ατυχώς – προβλέπεται να είναι αυξημένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης σημειώνει ότι στην επόμενη Ευρωβουλή οι επόμενοι Έλληνες ευρωβουλευτές θα έχουν να επιτελέσουν εξαιρετικά κρίσιμο και δυσχερές έργο. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αντιπαλέψουν στις δυνάμεις του λαϊκισμού, οι οποίες – ατυχώς – προβλέπεται να είναι αυξημένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Η ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία και την μακροβιότητα κάθε οργανισμού και, ιδιαιτέρως, κάθε πολιτικού κόμματος. Υπό την άποψη αυτή, το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι λίαν ελπιδοφόρο. Σε αυτό περιλαμβάνονται άτομα με πολιτική εμπειρία, σημερινοί και πρώην ευρωβουλευτές και βουλευτές του κόμματος, αλλά και πολλά υποσχόμενοι νέοι, προσωπικότητες ήδη διακεκριμένες στον τομέα τους, ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες, επιχειρηματίες κ.α.

Μεταξύ αυτών και ένα εμβληματικό άτομο με ειδικές ανάγκες, αξιοθαύμαστο για την δύναμη της θέλησής του, το οποίο επέλεξε να στοχοποιήσει κατά τρόπον αήθη μέλος της κυβέρνησης διακρινόμενο για συστηματική επίδειξη “μαγκιάς” και παράβαση νόμων, όπως π.χ. του αντικαπνιστικού.

Η ισορροπημένη και υψηλού επιπέδου σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας καθιστά δύσκολο το έργο της επιλογής μεταξύ των υποψηφίων. Πρόκειται, ασφαλώς, για μία ποιοτική ομάδα. Ένας “γκουρού” του μάνατζμεντ, ο Tom Peters, έχει πει ότι “δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορεί να επιτύχει μία ομάδα σωστά επιλεγμένων, σωστά εκπαιδευμένων και σωστά οργανωμένων ανθρώπων”.

Ποιότητα στην Ευρωβουλή

Η επιτυχία σε κάθε συλλογική προσπάθεια απαιτεί μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ ηγεσίας και στελεχών σε περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Ο άξιος ηγέτης είναι θαρραλέος, αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και ταυτόχρονα είναι ταπεινόφρων, αναγνωρίζει ότι κάθε άλλο παρά διαθέτει το μονοπώλιο στη σοφία και δημιουργεί γύρω του μία ή περισσότερες ομάδες συνεργατών που μεγιστοποιούν τα πλεονεκτήματα και ελαχιστοποιούν τις αδυναμίες του. Εξ ου και η παλαιά ρήση “αρχή άνδρα δείκνυσι” μπορεί να αναδιατυπωθεί ως “επιλογή συνεργατών άνδρα δείκνυσι”.

Οι επόμενοι Έλληνες ευρωβουλευτές θα έχουν να επιτελέσουν εξαιρετικά κρίσιμο και δυσχερές έργο. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αντιπαλέψουν στις δυνάμεις του λαϊκισμού, οι οποίες – ατυχώς – προβλέπεται να είναι αυξημένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει να συμβάλουν στις προσπάθειες περαιτέρω ενίσχυσης και ενοποίησης της Ευρώπης σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, η φορολογία, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας. Ως Έλληνες, θα πρέπει να αγωνισθούν για την προώθηση λύσεων σε κρίσιμα θέματα που αφορούν ειδικώς στην χώρα μας, όπως το μεταναστευτικό, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η ενίσχυση αναπτυξιακών προγραμμάτων και πολιτικών. Μόνον άτομα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο και σύνθετο έργο. 

Επιπλέον, υπό τις σημερινές πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η όσο το δυνατόν ευρύτερη επικράτηση στις ευρωεκλογές (αλλά και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές) των γνησίως φιλοευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και η αντίστοιχη ήττα των ψευτο-προοδευτικών και των λαϊκιστών. Ένα τέτοιο ξεκάθαρο μήνυμα θα προδιαγράψει εν πολλοίς το αποτέλεσμα των καθοριστικών για το μέλλον της χώρας εθνικών εκλογών που σύντομα θα ακολουθήσουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου