ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. ΤΟ…ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοίρασε το

του ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

Μέσα στη λαίλαπα της αλλαγής επί τα χείρω των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, δικαίως πέρασε απαρατήρητο στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, η απόφαση να συγκροτηθεί φορέας για την έρευνα υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες. Από την εποχή που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Ελληνοαμερικανός Σπύρος Αγκνιου,εκεί γύρω στο ΄70,  φέρεται  να έχει πει «όποιος βρει έστω ένα ποτήρι πετρέλαιο στο Αιγαίο να μου το φέρει να το πιω», φύσηξαν πολλοί …αέρηδες στο Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ένα από τους ανομολόγητα αντικείμενα του πόθου να αποτελεί και η ενδεχόμενη ύπαρξη πετρελαίου.

Από την εποχή του «βυθίσατε το Χόρα» το ΄75, στις τρεις μέρες που Ελλάδα και Τουρκία  βρέθηκαν στο χείλος του πολέμου (καθόλου ψεύτικο, εάν η Τουρκία δεν απέσυρε το  Σισμίκ), τον Μάρτιο του ΄87… Από την εποχή του 2001 που το  Πίρι Ρέις έκανε «σεισμικές» έρευνες στο Νότιο Αιγαίο… Από την εποχή του ΄96 που η τουρκάλα πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ έστελνε τα τουρκικά αεροπλάνα να  ως τη Γαύδο (και αναρωτιόσουν:  ας πούμε καλά στο Αιγαίο, εκεί κάτω τι στο διάλο θέλουν;), αμφισβητώντας την ελληνικότητα του νησιού (48 ναυτικά μίλα νότια από τα Σφακιά, στο Λιβυκό!), φαίνεται ότι ένα από τα κεντρικά στοιχεία της ελληνοτουρκικής έντασης, είναι τα πετρέλαια των ελληνικών θαλασσών – έστω και αν αυτά έχουν καλυφθεί με αρκετή μυθοπλασία!
Πληροφορίες  μας αναφέρουν ότι υπήρξε κρυφή διπλωματική ένταση με την Τουρκία στις αρχές Καλοκαιριού. Αφορμή η δήλωση του υφυπουργού κλιματικής αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, για την επικείμενη κατάθεση νόμου σχετικά με την δημιουργία του φορέα υδρογονανθράκων και για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (αυτό που προαναφέραμε). Με ρηματικές διακοινώσεις , η Τουρκία ζήτησε από την Αθήνα  να ανακαλέσει την δήλωση Μανιάτη!  Πάραυτα έστειλε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο το Πίρι Ρέις, το οποίο  όλο τον Αύγουστο   πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας! Η κυβέρνηση ήταν υποτονική όσον αφορά την επίσημη αντίδρασή της  αλλά τελικά δεν  υποχώρησε στη τουρκική  πίεση. 

Το ότι υπάρχει πετρέλαιο στις ελληνικές θάλασσες είναι γεγονός. Το εάν τα κοιτάσματα είναι αμύθητης αξίας, όπως θέλει ο εκκολαπτόμενος αστικός μύθος, είναι ένα ερώτημα. Η απάντηση ανήκει στους ειδικούς  – όπου ειδικός δεν είναι ο κάθε φαντασιόπληκος ή ο κάθε ατεκμηρίωτος, αλλά ένας κρατικός φορέας που θα μελετήσει σοβαρά το θέμα  σε όλες τις παραμέτρους του..  Οι ως τώρα προσεγγίσεις, αυτές τουλάχιστον που μαθαίναμε ως πλατύ κοινό,  βασίζονταν σε περιθωριακά έντυπα ή τηλεοπτικές εκπομπές οι οποίες δεν επιδόθηκαν σε ιδιαίτερα σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα… Ηταν δομημένες με στοιχεία τηλεοπτικού σώου και πρωταγωνιστές ήταν στην πλειοψηφία τους, συνωμοσιολόγοι  απόστρατοι και περιθωριακοί – πολιτικώς – καθηγητές, οι οποίοι λίγο-πολύ είχαν ανακαλύψει το νέο Ελντοράντο, από το οποίο θα έρρεε πλουσιοπάροχα ο μαύρος χρυσός…   
Πετρέλαιο υπάρχει, όμως το αν θα μπορούσε αυτό, έστω και να ήταν ολόκληρος ωκεανός, να βοηθήσει τη χώρα, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Θα βοηθούσε να ξεχρεώσουμε το επαχθές χρέος που μας οδηγεί ιλιγγιωδώς σε συνθήκες φτώχειας και θα εισερχόμασταν στη ζώνη της ευδαιμονίας;  

Οι σκεπτικιστές , των οποίων τα επιχειρήματα δανείζομαι,  χαμογελούν ειρωνικά  και υπενθυμίζουν τις ζώνες της φτώχειας και της καθυστέρησης: Η αιμάσσουσες Νιγηρία και Αγκόλα, το πολύπαθο Ιράκ , το μεσαιωνικό Ιράν, η φοβική ανελεύθερη Λιβύη, οι φεουδαρχίες της Μέσης Ανατολής, έχουν πλούσια κοιτάσματα, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά βοήθησε τους λαούς τους. Συνήθως βοηθούν τις πολιτικοοικονομικές μαφίες που υφαρπάζουν τον δημόσιο πλούτο. Οι σκεπτικιστές εκφράζουν τον φόβο ότι αντί για Νορβηγία  θα γίνουμε …βαλκανικό Καζακστάν!( Βλέπετε η Νορβηγία δεν έχει μόνο πετρέλαιο. Εχει Παιδεία, πολιτικούς και αστική τάξη με αρχές, πλούσιους που είναι πλούσιοι και όχι κλεπτοκράτες, επιστημονική συγκρότηση, θεσμούς που είναι σεβαστοί, νόμους που ισχύουν για όλους κλπ. κλπ. )

Στην περίπτωση της Ελλάδας εμφιλοχωρούν και άλλοι κίνδυνοι. Το πετρέλαιο, αν υπάρχει σε αξιοποιήσιμη ποσότητα και ποιότητα, μπορεί να αποτελέσει ενδεχόμενη καταστροφή σε ένα ευαίσθητο οικολογικό σύστημα και μια άλλη πηγή πλούτου: Στον τουρισμό, σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, μετέτρεπε τις τουριστικές μας θάλασσες σε …κόλπο του Μεξικού – κίνδυνος καθόλου αμελητέος, όταν ο τουρισμός εισφέρει στην χώρα έσοδα περί τα 40 δις, κάτι λιγότερο από το 20% του ΑΕΠ:  Αρα σε 10 χρόνια καλύπτονται τα όποια έσοδα από το πετρέλαιο, χωρίς τις ενδεχόμενες τραγικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Κάποιοι άλλοι, όχι απλά σκεπτικιστές, αλλά και αρκετά σκωπτικοί και κυνικοί για τις δυνατότητες του ελληνικού δημοσίου , ισχυρίζονται ότι, πέραν διορισμών και των κονδυλίων που θα φαγωθούν,  η δημιουργία ενός κρατικού φορέα για ανεύρεση και εξόρυξη πετρελαίου, αποτελεί …εγγύηση το πετρέλαιο  …θα μείνει θαμμένο εκεί που βρίσκεται…
Αυτά ως απλές και δάνειες σκέψεις ενός αδαούς. Καλοδεχούμενες και επιβοηθητικές οι γνώμες των ειδημόνων…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου