Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μοίρασε το

Πολλοί επένδυσαν σε προσδοκίες ή και στο φόβο ενόψει των Γερμανικών εκλογών, αγνοώντας μια βασική αλήθεια, που ισχύει όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλα τα σοβαρά κράτη του κόσμου, ότι η εξωτερική πολιτική τους δε μεταβάλλεται παρά την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ πέτυχε τη μεγαλύτερη ίσως νίκη στην ιστορία της Χριστιανοδημοκρατίας, αφήνοντας έξω από τη Βουλή για πρώτη φορά μετά το Β´Παγκόσμιο πόλεμο τους μέχρι τώρα στρατηγικούς της συμμάχους, τους φιλελεύθερους.

Η εξέλιξη αυτή φάνηκε ενσυνείδητη επιλογή της Καγκελαρίου, που μέχρι τέλους επίμονα διεκδίκησε και τις δύο ψήφους, που δίνει ως δυνατότητα ο εκλογικός νόμος, αποκλειστικά για το κόμμα της.

Παράλληλα διαμόρφωσε τακτικά τις προϋποθέσεις ώστε να είναι κυρίαρχη εκλογικά προσεγγίζοντας την αυτοδυναμία και ισχυρή από άποψη ελευθερίας επιλογών στο πεδίο των μετεκλογικών συνεργασιών.

Για παράδειγμα εκτός από την παραδοσιακή σχέση με τους φιλελεύθερους, η Καγκελάριος βελτίωσε τη σχέση της με τους Πράσινους οργανώνοντας τη στροφή της πολιτικής της CDU από την πυρηνική στην εναλλακτική ενέργεια. Το ίδιο επεδίωξε και πέτυχε και με τους Σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους οποίους ψήφισε μέχρι σήμερα όλα τα πακέτα για την Ελλάδα και το νότο.

Σήμερα φαίνεται προφανής ο μεγάλος συνασπισμός διότι βολεύει τη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη και συμφέρει την Μέρκελ περισσότερο και απο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, διότι πρώτον δημιουργεί ισχυρότατη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεύτερον ενισχύει απίστευτα  το κύρος της.

Στα θετικά των εκλογών εντάσσεται η μη εκλογή ,έστω και οριακά, των Ευρωσκεπτικιστών όχι μόνο διότι θα έβλαπτε την Ελλάδα,αλλά και γιατί θα ήταν η απαρχή ενός πανευρωπαϊκού ρεύματος αντιευρωπαϊσμού, που θα πυροδοτούσε την διάλυση του Ευρωπαϊκού Οράματος και την επιστροφή στον Εθνικό Απομονωτισμό.

Οι εξελίξεις όσον αφορά την Ελλάδα δεν πιστεύω ότι κρύβουν ουσιαστικές αλλαγές ή αιφνιδιασμούς.Αν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα, προχωρήσουμε γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις και διαπραγματευτούμε έξυπνα και στοχευμένα τα συμφέροντα μας πιστεύω ότι μπορούμε να ανακτήσουμε μέρος του εδάφους που χάσαμε.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις οφείλουμε να αποδεικνύουμε ότι τα δικά μας δίκαια ταυτίζονται με τα συμφέροντα των άλλων.

Τέλος για να πετύχουμε αποτελέσματα για την Ελλάδα μέσα από την Ελληνογερμανική συνεργασία είναι βέβαιο ότι πρέπει να πάψουμε να παίζουμε λογιστικά με τους δείκτες της εικονικής οικονομίας και να οργανώσουμε αποτελεσματικά τη στροφή στην πραγματική οικονομία, κεφαλαιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής αγοράς.

Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει και γρήγορα και η Ευρώπη δεν έχει λόγο να μην το θέλει αυτό. Αρκεί να κινηθεί με βάση ένα ξεκάθαρο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο και να δώσει μεγαλύτερο βάρος όχι μόνο στην επικοινωνία αλλά στην ουσία και την μετρήσιμη αποτελεσματικότητα.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι βουλευτής Ροδόπης ΝΔ, τ. Υπουργός

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου