Ο ΑΣΥΜΜΕΤΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Μοίρασε το

Για όσους γνωρίζουν το μικρό Βέλγιο με τις πολλές εθνοτικές ιδιομορφίες δεν υπάρχουν απορίες γιατί κάποια “συστήματα” μοιάζουν να υπολειτουργούν. Λειτουργούν άριστα τα… χρήσιμα “υπο-συστήματα” της καθημερινότητας.

Ειδικότερα οι Βρυξέλλες είναι η πλέον ιδιόμορφη διοικητικά και δημογραφικά πόλη της Ευρώπης. Εδώ ζουν τρεις κόσμοι: ο ευρω-πληθυσμός, οι γκετοποιημένοι εμιγκρέδες και οι Βέλγοι (ως μειοψηφία).

Για τους Βέλγους κυκλοφορούν πολλά γνωστά ανέκδοτα, αλλά… οι Βέλγοι δεν είναι ούτε α-νόητοι, ούτε άφρονες. Είναι μεθοδικοί, ανεκτικοί, συντηρητικοί (με την έννοια των σταθερών βηματισμών) πειθαρχημένοι και περισσότερο αυστηροί με τους εαυτούς τους από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό.

Οι επικρίσεις που δέχονται αυτές τις ημέρες είναι σε μεγάλο βαθμό άδικες. Και όσοι φωνασκούν υπέρ της διάλυσης του περίπλοκου διοικητικού τους συστήματος (με τις ανεξάρτητες Περιφέρειες και τους ισχυρούς Δήμους) είτε δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της πραγματικής δημοκρατικής Ομοσπονδίας, είτε δεν γνωρίζουν τις ιστορικές καταβολές και τις ευαίσθητες ισορροπίες της χώρας.

Οι Βέλγοι δεν κάνουν τους έξυπνους. Τις περισσότερες φορές παριστάνουν τους χαζούς. Στο τέλος, όμως, βγαίνουν κερδισμένοι επειδή ξέρουν τι και πως το θέλουν.

Το χτύπημα που δέχτηκαν ήταν, δυστυχώς, σχεδόν αναμενόμενο. Ελπίζουμε όλοι να ήταν το τελευταίο.

Αλλά… η τρομοκρατία είναι μια ασύμμετρη απειλή και κανένας “εξυπνότερος” των Βέλγων δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την ασυμμετρία. Ούτε καν τα ανώτερα μαθηματικά. Ακόμη και η στατιστική κονιορτοποιείται όταν οι μεταβλητές είναι ασυνεχείς και αδιάκριτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου