Συναυλία “Ελευθερίας” των U2 κάτω από το Κίεβο

Μοίρασε το

Ο ήχος του Sunday Bloody Sunday ακούστηκε από έναν σταθμό του μετρό στο κέντρο του Κιέβου, στην Ουκρανία, καθώς ο Bono και οι The Edge ανέβηκαν σε μια αυτοσχέδια σκηνή, σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο και έδωσαν μια συναυλία έκπληξη, διάρκειας 40 λεπτών υπό τους ήχους, αεροπορικών επιδρομών και των σειρήνων του πολέμου.


 

Ήταν μια συναυλία, που όμοιά της, δεν έχει ξαναδοθεί στην ιστορία του 21 αιώνα.

Ήταν μια συναυλία που δεν πραγματοποιήθηκε στο πιο ακριβό stage κάποιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, με εισιτήρια, πωλήσεις και εντυπωσιακά εφέ και παρέλαση από celebrities.

Ήταν μια συναυλία που θα μείνει στην χαραγμένη μνήμη όλων ως μια μουσική όαση, ένα «ανθρώπινο» διάλλειμα στην ροή ενός απάνθρωπου πολέμου που μετρά ήδη πολλά θύματα.

Ήταν μια συναυλία που πραγματοποιήθηκε πολλά μέτρα κάτω από την γη, σε έναν σταθμό του μετρό στην ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου.

Ήταν μια συναυλία που δεν είχε στόχο να «ξεπουλήσει» αλλά να εμψυχώσει τους Ουκρανούς που αγωνίζονται για την ελευθερία τους από τον Πούτιν.

«Ο Πρόεδρος @ZelenskyyUa μας κάλεσε να εμφανιστούμε στο Κίεβο ως επίδειξη αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό και αυτό καταλήξαμε να κάνουμε», ανάρτησαν στον επίσημο λογαριασμό των U2 στο twitter.

Ο ροκ σταρ, επαίνεσε τον αγώνα της Ουκρανίας για «ελευθερία» κατά τη διάρκεια της συναυλίας και έστειλε τη δική του προσευχή «για την ειρήνη».

Από την πλατφόρμα ενός σταθμού του μετρό του Κιέβου, το φοβισμένο και κουρασμένο κοινό, παρακολουθούσε τον Bono έκπληκτο, σαν να βλέπουν μάγο που κάνει ταχυδακτυλουργικά κόλπα… και βγάζει από το μουσικό του καπέλο, κλασικά τραγούδια των U2, όπως το  “Sunday Bloody Sunday”, “Desire” και “With or without you”.

YouTube player

 

Το κοντσέρτο για δυο  – γιατί πρόκειται για μία φωνή του Bono και την κλασσική κιθάρα των The Edge – άκουσαν με συγκίνηση και δέος οι 100 περίπου κάτοικοι του Κίεβου που βρέθηκαν στο μετρό. Χωρίς πρόβες, χωρίς προετοιμασία, χωρίς πολυάριθμό band team να κουρδίζει τα όργανα. Χωρίς πρόβα, για την “Ελευθερία” της Ουκρανίας.

«Οι άνθρωποι στην Ουκρανία δεν αγωνίζονται μόνο για τη δική σας ελευθερία, εσείς παλεύετε για όλους εμάς που αγαπάμε την ελευθερία», είπε ο Bono σε ένα διάλειμμα.

Ο τραγουδιστής αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερες συγκρούσεις στην πατρίδα του συγκροτήματος, την Ιρλανδία και τα προβλήματα που είχε με έναν πιο ισχυρό γείτονα, την Μεγάλη Βρετανία.

«Προσευχόμαστε να απολαύσετε λίγη από αυτή την ειρήνη σύντομα», είπε o 61χρονος μουσικός.

Η εμφάνιση του Bono — επί μακρόν ανθρωπιστή που χαρίζει συχνά τη φωνή του για διάφορους ιερούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φτώχειας και του AIDS – αιφνιδίασε όσους τον παρακολούθησαν, καθώς ήρθε την ώρα που οι σειρήνες της αεροπορικής επιδρομής αντηχούσαν στην ουκρανική πρωτεύουσα και οι μάχες μαίνονταν στα ανατολικά της χώρας.

«Ο πρόεδρός σας οδηγεί τον κόσμο στην υπόθεση της ελευθερίας αυτή τη στιγμή… Ο λαός της Ουκρανίας δεν παλεύει μόνο για τη δική σας ελευθερία, εσείς παλεύετε για όλους εμάς που αγαπάμε την ελευθερία». 

Αυτό είπε ο Bono, στο πλήθος που συγκεντρώθηκε μέσα στο σταθμό του μετρό Khreshchatyk. Αναφερόταν στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον άνθρωπο που τον κάλεσε να τραγουδήσει για την Ουκρανία.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, πιέζοντας προς το Κίεβο προτού αποσύρει τις δυνάμεις της κοντά στην πρωτεύουσα στα τέλη Μαρτίου για να συγκεντρώσει τη δύναμη πυρός της στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τη δράση της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», συνεχίζει να πραγματοποιεί πυραυλικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ωστόσο, κάποια ζωή έχει επιστρέψει στο Κίεβο, παρόλο που οι σειρήνες του πολέμου ηχούν τακτικά.

YouTube player

«Σήμερα το απόγευμα, 8 Μαΐου, πυροβολισμοί θα ηχήσουν στον ουρανό της Ουκρανίας, αλλά θα είσαι ελεύθερος επιτέλους. Μπορούν να σου πάρουν τη ζωή, αλλά ποτέ δεν μπορούν να πάρουν την περηφάνια σου», είπε στον κόσμο ο Bono.

Σε κάποια στιγμή, ο Bono κάλεσε τον Taras Topolia, τον τραγουδιστή του ουκρανικού συγκροτήματος Antytila ​​– και επίσης στρατιώτη — να τραγουδήσει μαζί του και κάλεσε τον κόσμο να υποστηρίξει τη χώρα του, με μια διασκευή του “Stand by me “.

Οι Antytila ​​συνεργάστηκαν σε ένα νέο single που ονομάζεται ‘2Step’ με τον Άγγλο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Ed Sheeran.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου