Οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης επικαλείται στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναδείξει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που χαίρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους Ευρωπαίους πολίτες. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης επικαλείται στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναδείξει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που χαίρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους Ευρωπαίους πολίτες.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να λειτουργήσει παραγωγικά και να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιδέα. Να ενώσει, να συνθέσει και να ενισχύσει τα κράτη-μέλη με τις πιο αδύναμες οικονομίες.
Η επόμενη χρονιά-έτος εκλογών- θα πρέπει να είναι η αφετηρία πολλών ανακατατάξεων, καινοτομιών και εκτίναξης του θεσμού της Βουλής της Ευρώπης.

Εμπιστοσύνη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι πολίτες εμπιστεύονται το θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχύει την θέση του ως ο ευρωπαϊκός θεσμός που απολαμβάνει την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Στοιχεία από το εαρινό Ευρωβαρόμετρο 2018 που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την δημόσια αντίληψη για τους θεσμούς της ΕΕ, δείχνουν πως το 50% των ερωτηθέντων έχει εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων από το φθινόπωρο του 2017, ενώ το ποσοστό αυτών που δεν το εμπιστεύονται έπεσε κατά 3 μονάδες.
Στην διάρκεια της παρούσας θητείας, η εμπιστοσύνη στο ΕΚ αυξήθηκε από 34% τον Μάιο του 2014, στο σημερινό επίπεδο ρεκόρ του 50%.
Η έρευνα έδειξε επίσης πως το 93% των ερωτηθέντων γνωρίζει για το ΕΚ – σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους θεσμούς, και μάλιστα ελαφρώς αυξημένο από την προηγούμενη έρευνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, απολαμβάνει περισσότερη εμπιστοσύνη (42%) από τις εθνικές αρχές διακυβέρνησης (34%).

Το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτών

Ο Πρόεδρος του ΕΚ κ. Αντόνιο Ταγιάνι σε δηλώσεις του τόνισε:
«Αυτό το Κοινοβούλιο εργάζεται για να μειώσει το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων και των πολιτών και κάνει καλά τη δουλειά του. Οι ίδιοι πολίτες μας το λένε αυτό μέσω των τελευταίων αποτελεσμάτων του Ευρωβαρομέτρου. Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξήθηκε από 45% σε 50%. Το Κοινοβούλιο είναι το θεσμικό όργανο της ΕΕ που χαίρει μακράν της μεγαλύτερης εκτίμησης».
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους 751 βουλευτές που απαρτίζουν το Ευρωκοινοβούλιο. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο θέτοντας το κοινοβούλιο στο επίκεντρο της συζήτησης για να αλλάξει η Ευρώπη και να γίνει πιο αποτελεσματική».
«Ειδικότερα, όσον αφορά τη μετανάστευση, η οποία, όπως επιβεβαιώνει το ευρωβαρόμετρο, βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών των πολιτών μας, βοηθήσαμε να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση. Τον περασμένο Νοέμβριο, υιοθετήσαμε κείμενο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος συμβιβάζει τη αυστηρότητα με την αλληλεγγύη. Έχουμε επίσης προτείνει μια βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον τερματισμό των αναχωρήσεων από την Αφρική. Το Συμβούλιο δεν μπορεί πλέον να αναβάλει τη μεταρρύθμιση του ασύλου και πρέπει να γνωρίζει ότι η διαχείριση της μετανάστευσης θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον της Ένωσης μας», κατέληξε ο κ. Ταγιάνι.
Η πορεία προς το μέλλον πρέπει να βασίζεται σε στέρεα θεμέλια, να απομονώνει τους διασπαστές και να αναδεικνύει την αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν είναι μόνο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά σύνθεσης και παραγωγής έργου για τους πολίτες.
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου