Οι ευρωεκλογές δείχνουν το μέλλον

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι οι ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσουν νέες εξελίξεις. Οι εκλογές για την ανάδειξη των βουλευτών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είναι μια πράξη καθοριστική για το «μέλλον της Ευρώπης». new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι οι ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσουν νέες εξελίξεις. Οι εκλογές για την ανάδειξη των βουλευτών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είναι μια πράξη καθοριστική για το «μέλλον της Ευρώπης».


Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τους καταλληλότερους και να ορίσουν με την εκλογική τους συμπεριφορά την ατζέντα 2019-2024.

Είμαστε σε κρίσιμες στιγμές και απαιτείται συναίνεση και στρατηγική.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, οι ευρωεκλογές θα δείξουν τις νέες τάσεις και οι πολίτες είναι έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά.

Το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουμε όλοι να το διαφυλάξουμε και να προσπαθήσουμε με τις μικρές, ελάχιστες δυνάμεις μας να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του.

Οι επικείμενες ευρωεκλογές θα αποτελέσουν την «πυξίδα» για το μέλλον, αλλά δε πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Οι λαοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στους χειρισμούς για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, η αλληλεγγύη  έχει ξεχαστεί και η ηγεσία της ΕΕ είναι σε «προεκλογική περίοδο».

Ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, δήλωσε: « Χαιρετίζω τις διαπιστώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η έκθεση αποδεικνύει ότι δαπανούμε τα ενωσιακά κονδύλια με αποτελεσματικό τρόπο. Παρόλο που ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι περιορισμένος, έχει καθοριστική σημασία για εκατομμύρια Ευρωπαίους. Είναι ένα μοναδικό εργαλείο που μας επιτρέπει να προστατεύουμε, να ισχυροποιούμε και να υπερασπιζόμαστε τους πολίτες μας σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου πολλά από τα πλέον πιεστικά ζητήματα υπερβαίνουν τα σύνορα μιας μόνο χώρας. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ εστιάζει στη δημιουργία μιας πραγματικής προστιθέμενης αξίας Φυσικά, προκειμένου να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε αποτελέσματα για όλους τους πολίτες της ΕΕ μετά το 2020, χρειαζόμαστε τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την έγκαιρη έγκριση του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού».

Τα κράτη -μέλη διαχειρίζονται το 75% περίπου των δαπανών της ΕΕ και η Επιτροπή συνεργάζεται στενά μαζί τους ώστε τα κονδύλια να δαπανώνται κατά τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό.

Η Επιτροπή έχει λάβει σειρά μέτρων για τη στήριξη των κρατών- μελών ώστε ο προγραμματισμός της χρήσης των κονδυλίων, στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα κατά την περίοδο προγραμματισμού, να ολοκληρώνονται εγκαίρως τα έργα και να υποβάλλονται τιμολόγια για την επιστροφή δαπανών. Στόχος είναι η αποφυγή σφαλμάτων – με την παρότρυνση των κρατών μελών να εντοπίζουν, να αναφέρουν και να διορθώνουν τυχόν παρατυπίες εγκαίρως, ώστε να μην κινδυνεύουν να χάσουν τα ποσά που δικαιούνται.

Την άνοιξη του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν σε μια νέα δέσμη δημοσιονομικών κανόνων – τον δημοσιονομικό κανονισμό, που μειώνει ακόμη περισσότερο τη γραφειοκρατία.

Η Επιτροπή παρακολουθεί επί τόπου την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Εάν διαπιστωθεί ότι τα κράτη- μέλη ή οι τελικοί δικαιούχοι δεν δαπανούν σωστά τα κονδύλια της ΕΕ, η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα ανάκτησης. Το 2017, η Επιτροπή ανέκτησε 2,8 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 2,1% των πληρωμών που καταβάλλονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Κατά συνέπεια, το ποσό του πραγματικά κινδυνεύει να χαθεί είναι κάτω του ορίου του 2% εφόσον ληφθούν υπόψη οι διορθώσεις και οι ανακτήσεις.

Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό  Ελεγκτικό  Συνέδριο αποτελεί εγγύηση για  τον έλεγχο όλων  των  δαπανών.

Τα όργανα της ΕΕ λειτουργούν και απαιτείται συλλογική προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι της.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών να βγάλουν την Ευρώπη ακόμη πιο δυνατή,πιο αποτελεσματική.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου