Νέα εποχή για την Τουρκία η νίκη Ερντογάν

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία είναι ένα “σταυρόλεξο” για δυνατούς λύτες. Όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη στάση του Ερντογάν από εδώ και πέρα. Δύσκολα όμως θα καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία είναι ένα “σταυρόλεξο” για δυνατούς λύτες. Όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη στάση του Ερντογάν από εδώ και πέρα. Δύσκολα όμως θα καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.


Την απόλυτη εξουσία έλαβε στιςεκλογές που διεξήχθησανο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας. Κατάφερε να επανεκλεγεί πρόεδρος και είδε το κόμμα του να αναδεικνύεται πρώτο. Το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας περνάει πλέον στα χέρια του. Υποσκελίζει την αντιπολίτευση, που καταγγέλλει, όμως,νοθεία.

Ο Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία εδώ και 15 χρόνια και επανεξελέγη για νέα, πενταετή θητεία.Πανηγύρισε τη νίκη του απευθυνόμενος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα. Υποσχέθηκε να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του.

Ο Ερντογάν επιμένει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να “απελευθερώνει εδάφη στη Συρία”, ώστε οι “φιλοξενούμενοι μας” – οι Σύροι πρόσφυγες – να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια. Διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν

Οι επικριτές του βλέπουν στην εκτελεστική προεδρία που θα αναλάβει, την αντανάκλαση της βούλησής του να μονοπωλήσει την εξουσία. Με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Τουρκίας, ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται. Ο πρόεδρος θα μπορεί να κυβερνά με διατάγματα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τούρκος πρόεδρος επικράτησε συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο53% των ψήφων.Πάνω από το 99% των ψηφοδελτίων έχει καταμετρηθεί. Το κόμμα του, το AK, συγκέντρωσε κοντά στο 54% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές.

Ο βασικός αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ,κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό κοντά στο 31% των ψήφων.Η ετερόκλιτη συμμαχία την οποία ένωσε η εναντίωση στον Ερντογάν εξασφάλισε το 34% των ψήφων, στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές, με βάση τα αποτελέσματα που μετέδωσε το Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης βουλευτές τουΛαϊκού Ρεπουμπλικανού Κόμματος δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που είχαν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που είχαν καταμετρηθεί και είχαν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της εκλογικής επιτροπής.

Τώρα θα κριθεί η βούληση του προέδρου Ερντογάν, αν επιθυμεί μια Τουρκία με ευρωπαϊκό προφίλ, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα. Είμαστε μπροστά σε εξελίξεις, που με σωστούς χειρισμούς θα δώσουν άλλη δυναμική στη νότιο-ανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου