Πρώτα μικρά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης και του χρέους, χωρίς την «σκληρή» γερμανική συνταγή και το Δ.Ν.Τ., φαίνεται να έκαναν στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι, που έφτασαν σε συμφωνία για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών χωρίς να επιβαρύνεται το Δημόσιο χρέος από τα δάνεια. Παράλληλα Ιταλία και Ισπανία συμφώνησαν τελικά στο αναπτυξιακό πακέτο των €120 δισ. αφού ικανοπποιήθηκαν οι όροι που είχαν θέσει για την ανάσχεση της κρίσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες της ευρωζώνης, η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα της ΕΚΤ και θα έχει δικαιοδοσία να δανείζει απευθείας τις τράπεζες που χρειάζονται κεφάλαια στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησής τους. Σε πρώτη φάση τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν μέσω του ESM μέχρι να τεθεί σε λειτουργία αυτή η αρχή.
Με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται η πολιτική της Γερμανίας για παροχή εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις για τα δάνεια που δίνονται στις τράπεζες έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα λεφτά των φορολογουμένων που χρησιμοποιούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε αυτό το σημείο το ερώτημα που τίθεται έχει να κάνει με τις χώρες που ήδη έχουν δανειστεί κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορογαλία. Η Ισπανία και πιθανότητα και η Κύπρος θα δανειστούν κεφάλαια με τη νέα συμφωνία.
Με την κίνηση αυτή περνάει -σε μεγάλο βαθμό- η θέση του Φρανσουά Ολάντ για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΚΤ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος κάνει πίσω στο θέμα της αγοράς ομολόγων από τους μηχανισμούς σταθερότητας. Σε αυτή τη Σύνοδο δεν συζητήθηκε, επισήμως, το θέμα των ευωομολόγων αλλά ετέθη ως μέσο πίεσης προς τη Γερμανία.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στόχος είναι να δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ένας εποπτικός μηχανισμός, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» μεταξύ των τραπεζών και των κυβερνήσεων.
Ανέφερε επίσης ότι οι χώρες που συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς τους, θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του EFSF και του ESM προκειμένου να στηρίξουν τα ομόλογά τους στις αγορές.
Μνημόνιο χωρίς τρόικα;
Πάντως οι χώρες που ζητούν στήριξη για τα ομόλογά τους από το ταμείο διάσωσης θα πρέπει να υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα.
Όμως, δεν θα αντιμετωπίζουν την επεμβατική επιτήρηση μιας τρόικας διεθνών δανειστών, στην οποία υποβλήθηκαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δήλωσε ο κ. Μόντι.
Η Ιταλία και η Ισπανία είχαν νωρίτερα επιφυλαχθεί να συμφωνήσουν σε ένα αναπτυξιακό πακέτο κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ζητώντας πριν το κάνουν να αναληφθεί έκτακτη δράση για να μειωθούν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού τους, που απειλούν να βγάλουν την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα, εκτός αγορών.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις.
«Ανοίγουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμπεριφέρονται καλά να χρησιμοποιούν εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές και για να αποκτήσουμε και πάλι κάποια σταθερότητα γύρω από μερικά από τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών μας», δήλωσε ο Βαν Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 05:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας). «Ο στόχος είναι φυσικά να κάνουμε το ευρώ ένα σχέδιο που δεν μπορεί να ανατραπεί», πρόσθεσε.
Σύγκρουση Βορρά – Νότου
Ο Μ. Μόντι και ο Ισπανός ομόλογός του, Μαριάνο Ραχόι, αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα πακέτο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισ. ευρώ έως ότου η Γερμανία εγκρίνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους.
Η σύγκρουση υπογράμμισε εντάσεις ανάμεσα στις βόρειες χώρες πιστωτές και τις βαριά χρεωμένες νότιες χώρες σχετικά με τη μελλοντική μορφή της Ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται τώρα στον τρίτο χρόνο της κρίσης του κρατικού χρέους. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, μολονότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε απορρίψει οποιαδήποτε ανάγκη για έκτακτη στήριξη των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.
«Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε αύριο σε ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια για την οικοδόμηση μιας πολύ στενότερης δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης, για την οποία ζήτησαν από τον Βαν Ρομπάι και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις τον Οκτώβριο.
«Λίγο» το πακέτο των 120 δισ. ευρώ
Πάντως το ύψους 120 δισ. ευρώ πακέτο για την ανάπτυξη, παραμένει «ελαφρύ» μπροστά στις ανάγκες, εκτιμούν αναλυτές. «Δεν είναι πολύ ουσιαστικό, πολύ περισσότερο που δεν αποτελείται αληθινά από νέες δημόσιες δαπάνες», εκτιμά η Φρεντερίκ Σεριζιέ της BNP Paribas.
Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό δεν θα αντισταθμίσει τις συνέπειες των σημερινών πολιτικών λιτότητας». Ο Πολ ντε Γκρόουβ, καθηγητής στο LSE, δηλώνει «τελείως υπέρ ενός τέτοιου προγράμματος», όμως θεωρεί κι αυτός ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν «παραμένουν αρκετά περιορισμένα».
Εξάλλου, υπογραμμίζει, «θα πάρει χρόνο να υλοποιηθούν τόσα προγράμματα», γεγονός που μειώνει την άμεση επίδραση του πακέτου στην ανάπτυξη.
Παπούλιας: Ανυπόφορες πιέσεις
Η υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας, τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποστηρίζοντας ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς. Πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται “δίκαιη κατανομή των κονδυλίων”.
Ο κ. Παπούλιας κόμισε επιστολή του Αντώνη Σαμαρά, η οποία αναφέρει πως “η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις” και προσθέτει πως “υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος”.