Μεταναστευτικό: Πρόβλημα ή εφαλτήριο για έξυπνες επενδύσεις;

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης προσεγγίζει το Μεταναστευτικό με μια άλλη οπτική. Διερωτάται αν είναι πρόβλημα ή εφαλτήριο για έξυπνες επενδύσεις. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης προσεγγίζει το Μεταναστευτικό με μια άλλη οπτική. Διερωτάται αν είναι πρόβλημα ή εφαλτήριο για έξυπνες επενδύσεις.


Η τελευταία σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε ως κύριο θέμα το μεταναστευτικό. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν πολλές διαφωνίες και δε μπορούν να συγκλίνουν.

Αυτό δημιουργεί εντάσεις και σε πολλές περιπτώσεις οι χειρισμοί είναι άστοχοι και αναποτελεσματικοί.

Απαιτείται στρατηγική και όραμα για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Οι συζήτησεις κάποτε ολοκληρώνονται και έρχεται η ώρα των αποφάσεων. Τα κοινοτικά κονδύλια δεν είναι η μόνη λύση. Μπορούν να επουλώσουν «πληγές». Αρκεί να αξιοποιηθούν με σωστό τρόπο.

Οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν διάθεση να ενσωματώσουν στους κόλπους τους μετανάστες. Αρκεί να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία των περιοχών τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του αρμοδίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, προχωρά με αργούς ρυθμούς και με πενιχρά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα. Οι συσκέψεις να δώσουν τη θέση τους στις ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες.

Μεταναστευτικό: Όλοι μαζί ή ο καθένας μόνος του

Το δίλημμα είναι το εξής: θα προχωρήσει η κάθε χώρα όπως θέλει. Ή θα χαραχθεί μια κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή στα ευρωπαϊκά όργανα, που θα προστατεύει τα σύνορα και θα σέβεται την αξιοπρέπεια των λαών;

Το πρόβλημα δεν είναι άλυτο. Οι μηχανισμοί είναι σύνθετοι και αναποτελεσματικοί. Αυτό έχει ως συνέπεια  την αύξηση των «ακραίων» φωνών. Και τη δημιουργία αρνητικού κλίματος στο εσωτερικό των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 θα πρέπει να είναι η «γιορτή» της δημοκρατίας και του πλουραλισμού. Το Brexit έχει αφήσει έντονα το αποτύπωμά του στη συνοχή της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης. Δεν αντέχει κι άλλες τριβές, το ήδη «εύθραυστο» οικοδόμημα.

Έξυπνες επενδύσεις

Μπορεί το μεταναστευτικό να αποτελέσει το εφαλτήριο για «έξυπνες» και «γρήγορες» επενδύσεις. Το ανθρώπινο δυναμικό των μεταναστών που έχει κατακλύσει, κυρίως τα νησιά μας, μένει αναξιοποίητο. Οι τοπικοί άρχοντες θα έπρεπε ήδη να είχαν απορροφήσει τους πολίτες αυτούς. Να τους είχαν αξιοποιήσει για την ανάπτυξη των υποδομών τους. Η πολυπολιτισμικότητα να πάψει να αποτελεί «φοβικό» σύνδρομο. Η έξυπνη διαχείριση διαφορετικών μορφών κουλτούρας, ενισχύει την τέχνη. Προάγει το πολιτισμό. Αυτό δημιουργεί υπεραξία. Φέρνει επενδύσεις και κατ’επέκταση νέες θέσεις απασχόλησης.

Είμαστε έτοιμοι να τολμήσουμε; Επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει να σπαταλά κονδύλια με λάθος τρόπο; Θα προχωρήσει η ΕΕ σε ένα συνολικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και την επιμόρφωση των μεταναστών για τη γρήγορη ένταξη τους στις χώρες υποδοχής;

Ερωτήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις και θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να υλοποιήσουν τις στρατηγικές τους.

Η Ελλάδα μπορεί να υποδεχτεί μετανάστες. Χωρίς να διαλύονται κοινωνικοί ιστοί. Και χωρίς να απομονώνονται νησιά, που συνδράμουν στο ΑΕΠ της χώρας.

Όραμα και φαντασία στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή, που θα φέρνει πιο κοντά τους λαούς και θα απομονώνει τις ακραίες φωνές, που επιθυμούν τη διάλυση της Ευρώπης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου