ΙΣΠΑΝΙΑ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ

Μοίρασε το

του ΒΥΡΩΝ-ΓΙΩΡΓΗ ΔΑΒΟΥ

Μία από τις βασικές παραμέτρους των αποτελεσμάτων στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία δεν ήταν τόσο η, αναμενόμενη κατά τα λοιπά, ήττα των Σοσιαλιστών του Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, όσο η ανάδυση ενός ογκούμενου κοινωνικού κινήματος, πέρα και πάνω από τα τετριμμένα πολιτικά κόμματα.

Το κίνημα των Indigna(d)os, των Αγανακτισμένων πολιτών, όπως έσπευσε στην αρχή να τους ονομάσει, σχεδόν κοροϊδευτικά, ο ισπανικός Τύπος, κατόρθωσε με την επιμονή, την πρωτοτυπία των παρεμβάσεών του κι εάν όχι τόσο τη σαφήνεια του μηνύματός του, τουλάχιστον με τη δύναμη της έκφρασής του, να ενσαρκώσει την παρατεταμένη απογοήτευση και των ζώπυρο θυμό μιάς κοινωνίας, που από το 2008 σαρώνεται ασταμάτητα από την ανεργία (ιδιαίτερα των νέων και των ευπαθών επαγγελμάτων), την οικονομική κρίση, την απαξίωση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα του πλατύτερου ιστού της.

Με πρωτοπόρο το κίνημα πολιτών ¡Democrácia real,Ya! (Πραγματική Δημοκρατία, Τώρα!) και δεκάδες άλλες πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης και δράσεις, οι ισπανοί πολίτες πείσθηκαν να κατέβουν στις πλατείες, σε μία χώρα όπου οι κινητοποιήσεις είναι τόσο σπάνιες—φαντασθείτε η πρώτη γενική απεργία μετά πάμπολλες δεκαετίες προκηρύχθηκε μόλις πέρυσι. Το γεγονός ότι σχεδόν σ’ όλο το μήκος και πλάτος της χώρας, ο κόσμος έσπευσε να συνδράμει τους ανθρώπους, που έσπευσαν να κατασκηνώσουν επί πολλές ημέρες πριν τις εκλογές και συνεχίζουν ακόμη, αποτελεί μία πρωτοφανή έξαρση πολιτικής αυτοσυνειδησίας.

Ό,τι δεν έχουν κατορθώσει τα πολιτικά κόμματα να μετουσιώσουν, την έμπρακτη έκφραση δηλ. της αγωνίας, της αγανάκτησης και του θυμού των ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης, των ανέργων, των συνταξιούχων και των απαξιωμένων μισθωτών, το κατάφερε η αυθορμησία της δράσης ορισμένων ευαισθητοποιημένων ομάδων. Εκείνο, που επί χρόνια πολλά μπορούσε ν’ ακούσει κανείς να προφέρεται στα καφενεία, στις ιδιωτικές συζητήσεις, τώρα διασαλπίζεται urbi et orbi, με τους καθημερινούς ανθρώπους να βρίσκουν επιτέλους ένα βήμα, έστω και στιγμιαία, να εκφράσουν τη δική τους ανάγκη, την οργή, να αποφορτίσουν την ορμητική τους αγανάκτηση ενάντια στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, τις τράπεζες, το αδηφάγο κεφάλαιο, τον εγωϊσμό και την αδιαφορία των κομματικών στελεχών.

Η Ισπανία, που ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που έζησε την κατάρρευση των αγορών—καθώς οι Ισπανικές τράπεζες, με ναυαρχίδες τους γιγαντιαίους ομίλους Banco Santander και BBUV, ήσαν όσο καμμία άλλη εκτεθειμένη στα επικίνδυνα επενδυτικά κεφάλαια και παιγνίδια—αλλά και το ξεφούσκωμα σε μία λογής τομείς (ψευδο) επενδύσεων, όπως οι αμέτρητες οικοδομικές κατασκευές και τα δαπανηρά δημόσια έργα, που αποτελούν τα κατεξοχήν συμπτώματα της νόσου του Baumol , που αφορά τις χώρες εκείνες που επενδύουν σε χαμηλής παραγωγικότητας τομείς (όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες, οι τράπεζες)—κάτι που κατά κόρον έπραξαν τις περασμένες δεκαετίες οι χώρες της ομάδας των λεγόμενων PIGS. Φυσικά, η παρατεταμένη κατάρρευση των οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τους τομείς αυτούς έχει εκτινάξει την ανεργία στην Ισπανία πάνω από το 21% (με την ανεργία των νέων στο ανατριχιαστικό 44%). Η ανικανότητα της κυβέρνησης να προτείνει ριζικές λύσεις στις οδύνες του πληθυσμού έχει δημιουργήσει συνθήκες υψηλής πίεσης στο εσωτερικό της κοινωνίας, που ανά πάσα στιγμή όλα τούτα τα χρόνια έψαχνε την ευκαιρία να «τινάξει το καπάκι».

Πλέον ο καθένας, με εφαλτήριο τις, μόνιμες πλέον, συγκεντρώσεις σε κάθε σημείο της Ισπανίας και κεντρικό ορμητήριο την εμβληματική Πουέρτα ντελ Σόλ, την κεντρικώτερη πλατεία στη Μαδρίτη, μπορεί να εκφράσει την άποψή του και να συμμετέχει στις πολυποίκιλες δράσεις κι εκδηλώσεις. (Οι εκφραστικές φωτογραφίες της ισπανίδας φωτογράφου Καρολίνα Ντε Όλμο, που με ευγενή καλωσύνη μας προσέφερε, αδρά κι εύγλωττα περιγράφουν το κλίμα στην Πουέρτα ντελ Σολ). Το σημαντικώτερο βέβαια γεγονός είναι πως οι δράσεις τούτες δεν φαίνεται να ξεφουσκώνουν μετά τον στόχο των εκλογών. Ήδη μέσω Διαδικτύου κι από χέρι σε χέρι και στόμα σε στόμα, κυκλοφορεί η νέα πρόσκληση της Real Democrácia, Ya για καινούργιες, ειρηνικές μα ταυτόχρονα έντονες δράσεις, που πλέον θα εστιάζονται στους πραγματικούς υπευθύνους, τις τράπεζες και τους τυχοδιώκτες κερδοσκόπους.

Το μήνυμα που κυκλοφορεί αφορά μία συντονισμένη, ειρηνική, αλλά ιδιαίτερα επιθετική κι αποτελεσματική, ενέργεια: στις 30 Μαΐου καλούνται όσοι περισσότεροι πολίτες να αποσύρουν από τον τραπεζικό τους λογαριασμό το συμβολικό ποσό των 155 ευρώ (15 Μαϊου, του πέμπτου μήνα δηλ του χρόνου, που ξεκίνησε η δράση) τη φορά, όσες περισσότερες φορές μπορούνε από κάποιο ΑΤΜ, ή τραπεζικό παράρτημα.

Το κίνημα πολιτών, που στην Ισπανία αποτελεί μία υπαρκτή και δυναμική τάση με ευαισθητοποιημένους ανθρώπους για ένα πλατύ ριπίδι από κοινωνικά, περιβαλλοντικά, βιωτικά ζητήματα, βρίσκει πλέον μία έκφραση πολιτική μεν, ανεξάρτητη, πολυσυλλεκτική και πολυφωνική δε. Ίσως η ισπανική εμπειρία ν’ ανοίξει τον δρόμο και για άλλες χώρες, για άλλους λαούς. Απομένει να το δούμε.

Ακολουθεί το κείμενο της προκήρυξης που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο:

 

«Για μία Πραγματική Δημοκρατία Τώρα.

Ήδη έχουμε προετοιμάσει την πρώτη, μη βίαια, δράση μαζικού και συντονισμένου αγώνα. Βοήθησέ μας να την διαδώσουμε, συμμετέχοντας κι εσύ, όπου κι εάν βρίσκεσαι.

Οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι υπήρξαν οι κύριοι υπεύθυνοι για την κρίση και γι΄αυτό θα αποτελέσουν τον στόχο της πρώτης μη βίαιας επίθεσής μας.

Την προσεχή 30η Μαΐου πρόκειται να διατρανώσουμε την αγανάκτησή μας ενάντια στην εκμετάλλευση που εφαρμόζουν οι τράπεζες όχι απλώς πάνω στους πολίτες, στον καθένα ανεξάρτητα, αλλά και πάνω στα ίδια τα κράτη.

Σήμερα δρομολογούμε μία δράση λεπτή και ειρηνική μεν, επαρκώς δε αιχμηρή και κραυγαλέα, για να καταδείξουμε με σαφήνεια την αγανάκτησή μας κι επιπλέον τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας να φθάσουμε μέχρι τέλους. Δρομολογούμε σήμερα την πρώτη μη βίαια επίθεση, που θ’ αποδείξει στον κόσμο την αγανάκτησή μας, την αποφασιστικότητά μας να πετύχουμε τον στόχο να δούμε να πραγματώνεται η τελική φιλοδοξία μας: να εμπεδωθεί μία πραγματική δημοκρατία.

Δίνουμε το πρώτο σάλπισμα προς όλους εκείνους που συμφωνούν με τις διεκδικήσεις μας, να συμμετέχουν σε μία μαζική ανάληψη κεφαλαίων από τα τραπεζικά ιδρύματα την ερχόμενη 30η Μαΐου.

Εάν συμφωνείς, σου προτείνουμε να τραβήξεις με μία μόνο τραπεζική κίνηση το ποσόν των 155 ευρώ από τον λογαριασμό σου. Η πράξη αυτή μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κατά προτίμηση πηγαίνοντας στα τραπεζικά παραρτήματα, ή χρησιμοποιώντας τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (από τα οποία ωστόσο δεν μπορείς να τραβήξεις 5ευρα=> μόνον 150).

Ο λόγος που επιλέξαμε αυτή τη συγκεκριμένη ποσότητα, ήταν γιατί οφείλαμε να βρούμε ένα συμβολικό και συνάμα επαρκές ποσό, που θα έχει αρκετή αξία ώστε να αποδείξει στις τράπεζες πως αυτές οι κινήσεις αντλούν αφορμή από την ίδια αγανάκτηση που μας ανάγκασε να κινητοποιηθούμε στις 15 Μαΐου.

Όσον αφορά την 30η Μαΐου, επελέγη γιατί πιστεύουμε πως αποτελεί ένα λογικό διάστημα προκειμένου να διαδοθεί το μήνυμα ευρέως και να φθάσει έως τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, που θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική η μη βίαιη επίθεσή μας κατά της αδηφαγίας των τραπεζών, ενάντια στο κατεστημένο οικονομικό σύστημα κι ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους, την κερδοσκοπία και εν τέλει υπέρ του γενικού συμφέροντος, της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων. Επιπλέον κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα έχουμε διανύσει 15 ημέρες από την έναρξη των κινητοποιήσεών μας και θα είναι άλλη μία συμβολική στιγμή για να υπενθυμίσουμε πως το κίνημά μας μόλις τώρα άρχισε.

Την προσεχή 30η Μαΐου θ’ ακουσθούν όλες οι φωνές να διατρανώνουν ομοθυμαδόν πως ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός.

Την ερχόμενη 30η Μαΐου θ’ ακουσθεί η φωνή του λαού με μεγαλύτερη δύναμη απ’ ότι τα πολιτικά κόμματα.

Την προσεχή 30η Μαΐου θα αρχίσει να μετράει η λαϊκή αγανάκτηση, η ενεργός διεκδίκηση μίας πραγματικής δημοκρατίας, η οποία θα λογαριάζει τα άτομα πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα, τις τράπεζες, τους κερδοσκόπους…τα άτομα πάνω από τις αγορές.

Την προσεχή 30η Μαΐου θα κάνουμε ένα βήμα ακόμη προς έναν καλύτερο κόσμο.

Βασιζόμαστε πάνω σου, διάδωσε το μήνυμα τούτο. Να συμμετέχεις, Θα συνεχίσουμε να βλεπόμαστε καθημερινά στις πλατείες».

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό δείτε στο ειδικό ένθετο ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ στη σελίδα του new-Deal στο facebook

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου