ΘΡΑΣΥΣ ΕΠΑΙΤΗΣ ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΦΙΛΟΣ

Μοίρασε το

«Πιο γελοίο θέαμα Έλληνα υπουργού να παρακαλάει Ρώσο ολιγάρχη για δανεικά την ώρα που η χώρα σας έχει πάρει κολοσσιαία δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχω ξαναδεί τα τελευταία χρόνια. Είναι ποτέ δυνατόν μία χώρα μέλος της ΕΕ, που έχει εισπράξει από αυτήν 620 δισεκατ. ευρώ επιδοτήσεις τα 34 τελευταία χρόνια να επαιτεί δάνεια και επενδύσεις από την χρεοκοπημένη Ρωσία; Ο Πούτιν σίγουρα θα πρέπει να κάγχαζε με τέτοιο χάλι». Αυτά μάς έλεγε πριν λίγες ημέρες Σλοβάκος συνάδελφος και φίλος, διευθυντής ευρωπαϊκών θεμάτων στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας του.

Για να προσθέσει: «Πώς μπορούμε να πούμε στους Σλοβάκους ότι μία χώρα μέλος της ΕΕ που την χρυσοπληρώνουν οι εταίροι της ζητά βοήθεια από μία παραπαίουσα Ρωσία, της οποίας μοναδικό “όνειρο” είναι να μάς βάλει εκ νέου κάτω από την μπότα της; Είναι δυνατόν να πείσουμε τους πολίτες μας να βάλουν το χέρι στην τσέπη όταν ο κατώτατος μισθός σε εμάς είναι 365 ευρώ και στην χρεοκοπημένη Ελλάδα γίνεται λόγος για 791 ευρώ;

[quote text_size=”small”]

Μπορεί ο Σλοβάκος και ο Τσέχος, που γνώρισε τις σοβιετικές ερπύστριες το 1968, να συμπαρασταθεί σε μία χώρα που όλοι οι ευρωβουλευτές της στο Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκαν να καταδικάσουν τα εγκλήματα του κομμουνισμού;

[/quote]

Μπορεί να ξεχαστεί τα γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που δεν υπέγραψε την Χάρτα 77 του Βάκλαβ Χάβελ, ενώ το 1982 απέλυσε υπουργό της επειδή δεν καταδίκασε την χούντα του Γιαρουζέλσκι; Όχι, όλα αυτά δεν έχουν ξεχαστεί. Και έρχονται στην επιφάνεια όσο η Ελλάδα μάς κατηγορεί για φιλογερμανισμό, αγνοώντας ότι πρώτοι εμείς είδαμε τους ναζί να εισβάλουν στην χώρα μας, δίνοντας αφορμή για το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Πιο ήπιος, ο Πολωνός εκδότης Γιόνας Μπιάλεκ, που εκδίδει αγγλόφωνα περιοδικά, υπογραμμίζει ότι η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πολύ κακή στην Πολωνία, γιατί αρκετοί Πολωνοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης δύσκολα μπορούν να δεχθούν ότι υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία κρυπτοκομμουνιστική κυβέρνηση με ακροδεξιούς συμμάχους. «Την ώρα που κάποιοι παρακαλάνε να μπουν στην ευρωζώνη και στο ΝΑΤΟ, είναι προκλητικό η Ελλάδα να “γλύφει” Ρώσους και Ιρανούς για να βγει από την ευρωζώνη και να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ. Είναι δε τραγικό, επειδή αυτό το αισχρό στην ουσία παιχνίδι δεν τής βγήκε, σήμερα να ζητιανεύει δανεικά από λαούς που γνώρισαν στο πετσί τους τί σημαίνει εθνικοσοσιαλισμός και κομμουνισμός», μάς λέει.

Από την πλευρά του, ο Αδάμ Μίχνικ, κορυφαίος δημοσιογράφος και σχολιαστής στην χώρα του και από τα ιδρυτικά στελέχη της Αλληλεγγύης, σαρκάζει λέγοντας:

[quote text_size=”small”]

«Όταν εμείς δίναμε μάχες για λίγη ελευθερία και αξιοπρέπεια, γνωρίζοντας πραγματικά τί σημαίνει φτώχεια και λιτότητα, η τότε ελληνική κυβέρνηση έστελνε απεσταλμένους στην Βαρσοβία για να γράψουν υπέρ του στρατιωτικού καθεστώτος. Την ίδια εποχή, κανένας Έλληνας επίσημος δεν καταδέχτηκε ποτέ να συναντήσει έναν από εμάς. Εμείς τότε είμασταν απόβλητοι και κατά κάποιες ελληνικές εφημερίδες “πράκτορες της CIA και του Πάπα”, τρομάρα τους».

[/quote]

Ρουμάνα συνάδελφος μάς υπενθυμίζει, από την πλευρά της, ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην δημοκρατική Ευρώπη στην οποία, με χρήμα της Σεκιουριτάτε, κυκλοφόρησε βιβλίο-εγκώμιο για την Έλενα Τσαουσέσκου, με Έλληνα βουλευτή να την χαρακτηρίζει στον πρόλογό του «ογκόλιθο του παγκόσμιου πνεύματος» και «πηγή φωτός για την ανθρωπότητα».

Όλα αυτά είναι θλιβερά για την χώρα και το κύρος της. Είναι δε σαφές ότι το τελευταίο οκτάμηνο, πέρα από την τεράστια ζημιά που υπέστη η ελληνική οικονομία, εξαιρετικά σοβαρή είναι και η ραγδαία πτώση του κύρους μας.

Ειδικότερα δε τώρα, ασχολείται περιπαικτικά με την Ελλάδα και ο Τύπος στην Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στην Βενεζουέλα.

[quote text_size=”small”]

Η τελευταία συμφωνία που υπέγραψε στην Βενεζουέλα ο εξάδελφος του κ. Τσίπρα με τις εκεί αρχές για προμήθειες πετρελαίου, θεωρείται εξαιρετικά παράξενη. Καμμία απολύτως ευρωπαϊκή χώρα δεν αγοράζει πετρέλαιο από την Βενεζουέλα –το οποίο θεωρείται πολύ κακής ποιότητος και άρα πολυδάπανης επεξεργασίας για να γίνει δυνατή η χρησιμοποίησή του.

[/quote]

Μερίδα του Τύπου στο Καράκας θεωρεί ότι πίσω από αυτή την συμφωνία κρύβονται και άλλα τινα, τα οποία ένα καθεστώς διαπλοκής όπως αυτό του προέδρου Μαδούρο ποτέ δεν θα επιτρέψει να γίνουν γνωστά.

Πλην όμως, υπαινίσσεται η εφημερίδα Κεφάλαιο, σε μία χώρα υπό χρεοκοπία, είναι πιθανόν να εξυπηρετούνται κάποια ναυτιλιακά συμφέροντα.

Ερώτημά μας: Από αυτήν την πολιτική «εθνικά υπερήφανης διεθνούς επιθετικής επαιτείας», η Ελλάδα τί αποκομίζει τελικά; Θα έλθουν άραγε Ρώσοι ολιγάρχες και Ιρανοί μουλάδες να επενδύσουν σε μία χώρα που εμπαίζει τους φίλους της;

Το άρθρο δημοσιεύεται και στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ υπό τον τίτλο “επιθετική επετεία ως εξωτερική πολιτική”

Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου