Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΕΕ

Μοίρασε το

Η βία εξακολουθεί να δημιουργεί πανικό στην ΕΕ και δεκάδες αθώα θύματα θυσιάζονται στην αναποτελεσματικότητα και στην αδράνεια των ηγετών της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης.

Τώρα να παρθούν αποφάσεις που να υλοποιηθούν άμεσα και να περιφρουρήσουν τους πολίτες. Είναι αδιανόητο η τρομοκρατία να δρα ανεξέλεγκτα και οι ηγέτες να φλυαρούν χωρίς να λαμβάνουν μέτρα καταστολής του φαινομένου.

Η ΕΕ έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα , όσο κι αν θέλει κάποιος να αμφισβητήσει διάφορες αποφάσεις. Το πρώτο είναι μια  έλλειψη εναλλακτικών. Πώς αλλιώς θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι την κλιματική αλλαγή, μια προσφυγική κρίση ή κρούσματα τρομοκρατίας , αν όχι μέσω της ΕΕ;

Το δεύτερο είναι η ηθική υπεροχή. Έναντι των περισσοτέρων μελών της, η ΕΕ είναι λιγότερο διεφθαρμένη, πιο ηθική και πιστή στους κανόνες που ψηφίζει. Παρότι ο κόσμος των εθνικών πολιτικών είναι γεμάτος ειδικούς στην τακτική που επιδιώκουν το βραχυπρόθεσμο κέρδος, το λόμπυ επιτυγχάνει ένα καλύτερο μείγμα πολιτικής και πολιτικών για το λαό. Οικοδομεί δυνατούς συνασπισμούς και διαμορφώνει στρατηγικούς πολιτικούς στόχους. Ο ορίζοντάς του ξεπερνά τη δυναμική ενός κοινοβουλίου.

Μέσα σε λίγα χρόνια μνημονιακής κρίσης , αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν χαθεί.  Η κακοδιαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης έφερε τα κράτη-μέλη αντιμέτωπα με δεδομένα και συνθήκες που διατάραξαν τον ιστό της συνεκτικότητας και της αλληλεγγύης.

Οι πολίτες απαίτησαν σε πολλά κράτη ακόμη και την έξοδο, ευτυχώς σε μειοψηφικά ποσοστά.

Το κλείσιμο της οδού των δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες –από την Ελλάδα μέσω της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και έπειτα στην Αυστρία και τη Γερμανία- προσέφερε βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στους βορειοευρωπαίους, αλλά υπάρχουν πολλές εναλλακτικές οδοί για να ακολουθήσουν οι πρόσφυγες. Μπορούν να περάσουν από τον Καύκασο και την Ουκρανία ή μέσω της Μεσογείου στην Ιταλία και στην Ισπανία. Όταν οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, δε μειώνουν τη ροή των προσφύγων αλλά μόνο τους αλλάζουν πορεία. Δείχνουν αδυναμία και έλλειψη στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το μνημόνιο με την Τουρκία θα επηρεάσει επίσης το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Δε θα έχουν οι υποστηρικτές της εξόδου να πουν κάτι για την ελεύθερη μετακίνηση 75 εκατομμυρίων Τούρκων; Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα νιώσει αηδία γι’ αυτή τη συμφωνία. Το ίδιο θα κάνει οποιοσδήποτε φοβάται τη  γερμανική κυριαρχία στην ΕΕ, εφόσον όλο αυτό ξεκίνησε από τη καγκελάριο.

Οι πολίτες θέλουν να μετακινούνται με ασφάλεια και να ζήσουν σε μια Ευρώπη δυνατή, ενωμένη, χωρίς διακρίσεις και όχι κατακερματισμένη. Οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ οφείλουν να το αντιληφθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για μια Ευρώπη πιο δυναμική και πιο ευέλικτη.

Η τρομοκρατία και η βία δεν έχουν θέση στο οικοδόμημα της ΕΕ. Οι εποχές απαιτούν σύγχρονες πολιτικές με τολμηρούς πολιτικούς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου