Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Μοίρασε το

Η παραίτηση Γιούνκερ δεν είναι μια συνήθης παραίτηση του είδους «ουφ, ένας ακόμα ξεκουμπίστηκε, πάμε παρακάτω». Όχι επειδή, όπως λένε, ήταν φιλέλληνας, και θα μας λείψει. Ούτε επειδή είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ, ήταν πρωθυπουργός του, μικρού αλλά πλουσιότατου, Λουξεμβούργου επί 18 χρόνια. Αλλά επειδή τον τελευταίο καιρό, ήπια αλλά συστηματικά, ασκούσε κριτική στις κυρίαρχες ευρωπαϊκές πολιτικές, επέκρινε, δηλαδή, το Βερολίνο. Επειδή προειδοποίησε ότι «οι δαίμονες κοιμούνται αλλά δεν πέθαναν», εννοώντας ότι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος είναι εφικτός, ίσως επί θύραις-το επανέλαβε προ ημερών και ο Κρούγκμαν.

Και τέλος επειδή η παραίτησή του ήρθε σαν ώριμο φρούτο, ως μοιραία συνέπεια της κριτικής στο Βερολίνο. Το «κατηγορητήριο» είναι άκρως αποκαλυπτικό, όπως το περιγράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 11-7-13:

Ξέσπασε σκάνδαλο στο Λουξεμβούργο και διεξάγεται δίκη επίλεκτων αστυνομικών (των μυστικών υπηρεσιών) για βομβιστικές επιθέσεις ( τη δεκαετία του 1980) σε πυλώνες ηλεκτροδότησης, στο Υ/Δικαιοσύνης, σε αστυνομικά τμήματα, σε ένα δημόσιο κολυμβητήριο κλπ. Τις βόμβες τις έβαζαν οι εν λόγω αστυνομικοί αλλά κατηγορήθηκαν «ριζοσπάστες» οικολόγοι. Μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο ίδιος είχε πάρει μέρος σε βομβιστικές επιθέσεις για λογαριασμό της GLADIO, «του μυστικού δικτύου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούσε πολιτικά στοχευμένες ενέργειες δολιοφθοράς στη Δ. Ευρώπη», όπως αναφέρει επί λέξει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Δουκάτου είχε ηχογραφήσει συνομιλία του με τον ίδιο τον Γιούνκερ (τον πρωθυπουργό του δηλαδή) ενώ στην όλη ιστορία εμπλέκεται και το Παλάτι. Ο κ. Γιούνκερ ήταν, ως πρωθυπουργός, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες, αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, είχαν γίνει κράτος εν κράτει. Λεπτομέρεια: οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί τη δεκαετία του 80 και ο Γιούνκερ έγινε πρωθυπουργός και υπεύθυνος για τις μυστικές υπηρεσίες το 95.

Οι άτακτοι τιμωρούνται. Ο Γιούνκερ επέκρινε το Βερολίνο και οδηγήθηκε στην παραίτηση. Ο Μπερλουσκόνι πολεμήθηκε λυσσαλέα όχι βέβαια επειδή είχε «φλερτ» με διάφορα πληρωμένα «μοντέλα» (ποιος πραγματικά νοιάζεται;) αλλά επειδή φλέρταρε με τον Πούτιν-από το ίδιο «φλερτ» πήγε και ο Καραμανλής ο νεότερος, πιστός σύζυγος κατά τα άλλα. Δεν ξέρουμε ακόμα με ποιους φλερτάριζε ο Στρος Καν αλλά σίγουρα το φλερτ με την καμαριέρα ήταν το πιο ανώδυνο. Παρεμπιπτόντως, κάποιοι «σκίζουν τα ρούχα τους» για τα δικαιώματα των σεξουαλικών ιδιαιτεροτήτων και τις ελεύθερες σχέσεις όλων με όλους και όλες, αλλά δεν διαμαρτύρονται για το ότι το «σεξ» γίνεται πολιτικό όπλο εξόντωσης όσων διαφέρουν όχι στα σεξουαλικά γούστα αλλά στις πολιτικές απόψεις, έτσι ώστε να αναρωτιέσαι αν ενδιαφέρονται για κάτι άλλο πέρα από το κρεβάτι τους ή είναι απλώς βλάκες.

Διαβάζοντας προσεκτικά το «κατηγορητήριο» κατά του Γιούνκερ είναι αναπόφευκτοι οι συνειρμοί με τα όσα, τρομοκρατικά και άλλα, έχουν συμβεί και συμβαίνουν στην Ελλάδα, ο καθένας ας επικαλεστεί τη μνήμη του. Η εκκαθάριση κάθε ύποπτου για διαφωνία ή παρέκκλιση ακόμα και αν είναι «σαρξ εκ της σαρκός» είναι στην ημερησία διάταξη. Ο επικυρίαρχος έχει πλήρη επίγνωση ότι μια αποστασία στον πυρήνα της εξουσίας είναι, ενίοτε, η κρίσιμη σταγόνα που διαβρώνει και τελικά γκρεμίζει το βράχο της εξουσίας του. Είμαστε στο λεπτό και εύθραυστο σημείο όπου ο επικυρίαρχος τρέμει αυτόν που θα ανοίξει την κερκόπορτα είτε Γιούνκερ τον λένε είτε Σνόουντεν και το πλήθος εισβάλει στο άδυτο. Μεταφρασμένο στην πολιτική γλώσσα τούτο σημαίνει πχ ότι το εντός-εκτός ευρώ ίσως είναι πια παρωχημένο. Στα ανώτατα ευρωπαϊκά κλιμάκια ψάχνουν ήδη απαντήσεις στο ερώτημα τι θα γίνει αν ξυπνήσουμε ένα πρωινό και μάθουμε από την τηλεόραση ότι μόλις πέθαναν το ευρώ και η ευρωζώνη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου