Η ΕΛΛΗΝΟΪΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Η βελτίωση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα των Eλληνοϊσραηλινών σχέσεων μετά από δεκαετίες αδράνειας, αν και είναι νωρίς να αποτιμηθεί ως προς το εύρος και τις παραμέτρους της, σίγουρα δημιουργεί νέα δεδομένα στο γεωπολιτικό σύστημα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ακολουθώντας πιστά το δόγμα ότι συνομιλούμε με όλους, χωρίς αυτό να σημαίνει παραχωρήσεις, έχει μέσα σε λίγους μήνες ανοίξει διαύλους με τη ΦΥΡΟΜ, με την Άγκυρα και τώρα με το Ισραήλ. Μάλιστα τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ την χαρακτήρισε η ελληνική διπλωματία ως στρατηγική επιλογή της εξωτερικής μας πολιτικής και όχι συγκυριακή επιλογή.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έδειχνε να μην έχει στην περιοχή κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, καθώς οι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς σκακιέρας έδειχναν να μην μας παίζουν. Ή μήπως φταίγαμε και εμείς με την αξιοσημείωτη απουσία μας από τα διεθνή φόρουμ, και την υιοθέτηση της πολιτικής του αυτόματου πιλότου;

Σίγουρα η Ελλάδα δεν αλλάζει τις κατευθύνσεις της εξωτερικής της πολιτικής όπως επεσήμανε και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας, οι οποίες κατευθύνσεις είναι σαφείς και σταθερές. Ωστόσο η βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, με τις οποίες μπορεί να μας χωρίζουν πολλά αλλά μας ενώνουν και πολλά, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τη χώρα μας.

Οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο, αλλά και με το Ιράν που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθιστούν τη χώρα μας έναν έγκυρο μεσολαβητή ανάμεσα και στο Ισραήλ αλλά και στους υπερατλαντικούς συμμάχους μας, με τις εστίες έντασης στην περιοχή. Κάτι που έγινε εμφανές από τις επικοινωνίες που είχε ο Γ. Παπανδρέου με τους ηγέτες των Παλαιστινίων και Αράβων καθώς και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου λίγες ώρες πριν την έλευση του Μ. Νετανιάχου στη χώρα μας. Κάποιοι αναλυτές μίλησαν για ένα νέο άξονα στην περιοχή αποτελούμενο από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των Τουρκοϊσραηλινών σχέσεων αλλά και τα αγκάθια που εμφανίσθηκαν τελευταία στις σχέσεις Άγκυρας- ΗΠΑ.

Είναι σίγουρα πρόωρο και παρακινδυνευμένο ένα τέτοιο συμπέρασμα. Η Ελλάδα διατρανώνει ότι θέλει καλές σχέσεις με όλους και ιδίως με την Τουρκία, χαρακτήρισε μάλιστα τη βελτίωση των Ελληνοϊσραηλινών σχέσεων «μη ανταγωνιστικές» με τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και Τουρκίας- Ισραήλ. Ένα πρώτο συμπέρασμα πάντως από αυτή την διπλωματική κινητικότητα στην περιοχή είναι ότι η Ελλάδα αρχίζει με προσεκτικά βήματα να διεκδικεί τον διακριτό σταθεροποιητικό ρόλο της στην περιοχή, ένα ρόλο που της ανήκει και λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και λόγω της ισότιμης συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου