Ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω Covid 19 ζητούν οι Ευρωπαίοι

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης παρουσιάζει νέα έρευνα που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία γίνεται σαφές ότι οι Ευρωπαίοι στην πλειονότητα τους θέλουν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για να αντιμετωπιστoύν οι επιπτώσεις του Covid 19. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης παρουσιάζει νέα έρευνα που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία γίνεται σαφές ότι οι Ευρωπαίοι στην πλειονότητα τους θέλουν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για να αντιμετωπιστoύν οι επιπτώσεις του Covid 19.


Οι πολίτες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19. Διαπιστώνουν καθυστερήσεις και πολλές φορές σύγχυση απόψεων.

Σε νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου 2020, σχεδόν οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα (77%) σε ολόκληρη την ΕΕ στηρίζουν την ιδέα ότι θα πρέπει να παρέχονται πόροι από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στα κράτη- μέλη, μόνο υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των αρχών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας από την εκάστοτε εθνική κυβέρνηση.

Σε 26 κράτη-μέλη της ΕΕ, τουλάχιστον επτά στους δέκα ερωτηθέντες συμφωνούν με αυτή τη δήλωση. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 82% και 89% αντίστοιχα.

Η απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωπαίων επιμένει στην αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το 54% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να έχει στη διάθεσή της περισσότερα οικονομικά μέσα για να ξεπεράσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων σε 20 κράτη -μέλη της ΕΕ συμφωνεί με αυτόν τον ισχυρισμό. Ενώ σε 14 χώρες η απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στηρίζει την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η Κύπρος (81%) και η Ελλάδα (79%) βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.

Περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια ζητούν οι Ευρωπαίοι

Σχετικά με τους τομείς πολιτικής στους οποίους θα πρέπει να δαπανηθεί ο δυνητικά διευρυμένος προϋπολογισμός της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) δηλώνουν ότι η δημόσια υγεία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ακολουθούμενη από την οικονομική ανάκαμψη και τις νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις (42%), την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος (37%), καθώς και την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις (35%). Σε επίπεδο ΕΕ, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον έχουν αντικαταστήσει την απασχόληση στις 3 κορυφαίες χρηματοδοτικές προτεραιότητες σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ιουνίου 2020.

Η δημόσια υγεία αποτελεί την κορυφαία χρηματοδοτική προτεραιότητα για συμμετέχοντες σε 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας (69%) και της Κύπρου (67%). Η Εσθονία, η Λετονία και η Τσεχία θέτουν την οικονομική ανάκαμψη ως πρώτη προτεραιότητα, ενώ στην Αυστρία, τη Δανία και τη Γερμανία οι πολίτες εκφράστηκαν περισσότερο υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Στην Κροατία, στη Σλοβακία και στη Φινλανδία, οι ερωτηθέντες θέτουν την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις ως κορυφαία προτεραιότητα.

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τις επιπτώσεις του Covid 19

Όπως καταδεικνύει η ανησυχητική εξέλιξη της προσωπικής οικονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών από την έναρξη της πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για τη δέσμη μέτρων ανάκαμψης και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό το συντομότερο δυνατόν.

Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είτε φοβάται τον άμεσο αντίκτυπο της πανδημίας στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση, είτε τον έχει ήδη υποστεί: το 39% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι η κρίση του COVID-19 έχει ήδη επηρεάσει το προσωπικό τους εισόδημα, ενώ άλλο ένα 27% αναμένει τις επιπτώσεις της στο μέλλον. Μόνο το 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα περιμένει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία δεν θα έχει αντίκτυπο στο προσωπικό τους εισόδημα.

Σε 20 χώρες, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η τρέχουσα κρίση τους έχει ήδη επηρεάσει. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μόλις 9% και 10% αντίστοιχα των συμμετεχόντων δηλώνει ότι δεν θα επηρεαστεί το εισόδημά τους από την πανδημία. Η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων που απάντησε ότι το εισόδημά τους έχει ήδη επηρεαστεί (57%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Ρουμανία (55%).

Η έρευνα περιορίστηκε σε άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 64 ετών (16-54 στη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία).

Η ΕΕ καλείται να δράσει αλληλέγγυα και αποτελεσματικά. Οι πολίτες αναμένουν άμεσα αποτελέσματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου