ΕΤΑ: ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Μοίρασε το

 
Με μια λιτή βιντεοσκοπημένη λήψη η οποία αποστάλθηκε αφενός στην βασκική τοπική εφημερίδα Gara και αφετέρου στο πλανητικό δίκτυο BBC, η οργάνωση ΕΤΑ ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες το μονομερές πάγωμα της ένοπλης δραστηριότητας της καλώντας την ισπανική κυβέρνηση σε έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
 
Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από την Μαδρίτη και από τα περισσότερα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Για αρκετούς αναλυτές, η αναστολή της ένοπλης δράσης της ΕΤΑ σχετίζεται με τα ισχυρά πλήγματα που δέχτηκε η οργάνωση μετά από τις διαδοχικές συλλήψεις των ηγετικών της στελεχών τα τελευταία χρόνια. Εκτός από την αμφισβήτηση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΤΑ, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν και με πολιτικό-στρατηγικούς όρους την προαναφερθήσα εξέλιξη.

Έχοντας χάσει εν πολλοίς, τα ερείσματά τής στην ισπανική αλλά και στην βασκική κοινωνία η ΕΤΑ, σύμφωνα με τους επαΐοντες στην Μαδρίτη, προσπαθεί να προετοιμάσει επικοινωνιακά την επανείσοδο της στην πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στις τοπικές εκλογές του 2011 στην χώρα των βάσκων, οι οποίες και θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για το πολιτικό της μέλλον.

Η οργάνωση Euskadi Ta Askatasuna (μτφ. Χώρα των Βάσκων και ελευθερία) ιδρύθηκε το 1959 με στόχο την ένοπλη αντίσταση στην δικτατορία του Φράνκο. Κατάφερε κατά τα πρώτα χρόνια της δράσης της να κερδίσει την συμπάθεια αρκετών αντικαθεστωτικών Ισπανών αλλά και Ευρωπαίων. Τα πρώτα χτυπήματα της ΕΤΑ είχαν ως στόχο βασανιστές και άλλους καθεστωτικούς φορείς. Το χτύπημα που την έκανε ευρέως γνωστή και που ίσως να αποτέλεσε και έναν από τους παράγοντες πτώσης του δικτατορικού καθεστώτος ήταν η εκτέλεση του αρχηγού της κυβέρνησης του Φράνκο και επίδοξου διαδόχου του, Luis Carrero Blanco, το 1972.

Η συνέχεια εντούτοις αποδείχτηκε πολύπλοκη. Με συνεχή σχίσματα και με την αυτονόμηση του επιχειρησιακού της σκέλους η ΕΤΑ εισήλθε σε ένα σπιράλ τυφλής βίας η οποία την απομάκρυνε από την ίδια την κοινωνία. Με στόχους πλέον μέσα μαζικής μεταφοράς και δημόσιους χώρους και με περισσότερους από 800 πολίτες νεκρούς η ΕΤΑ μεταβλήθηκε σε αποσταθεροποιητή της δημοκρατίας.

Η ισπανική πολιτική τάξη υποδέχτηκε με δυσπιστία την ανακοίνωση της ΕΤΑ καθώς αντίστοιχες δεσμεύσεις δεν έγιναν σεβαστές στο παρελθόν. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά ο πολιτικός διάλογος θα επικρατήσει όχι μόνο της τυφλής βίας αλλά και της κρατικής καταστολής που μοιραία την ακολουθεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου