ΕΡΝΤΟΓΑΝ:”Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ PKK”

Μοίρασε το

της ΜΑΡΙΑΣ ΦΛΩΡΟΥ

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατηγόρησε σήμερα, Τετάρτη, ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν βοηθούν όσο θα έπρεπε την Τουρκία στη μάχη που δίνει ενάντια στους κούρδους επαναστάτες,επειδή δεν έχουν εκδώσει τους Κούρδους αντάρτες που τους έχει ζητηθεί και  δε φροντίζουν ώστε να αποκοπεί ο PKK από τις πηγές οικονομικής στήριξής του.

Σε συνέδριο όπου συμμετείχαν 12 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε αρκετά επιθετικός και δε μάσησε τα λόγια του: «Δυστυχώς ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν παράσχει την απαραίτητη στήριξη στην Τουρκία στη μακροχρόνια και δύσκολή μάχη της ενάντια στην τρομοκρατία». Για να κρατήσει βέβαια τους τύπους απέφυγε να κατονομάσει μία ή περισσότερες χώρες. «Παρά τα όσα υπομένουμε και παρά τις πνιγμένες στο αίμα επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, ορισμένες χώρες δεν έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση της (κουρδικής) τρομοκρατικής οργάνωσης, ανέχονται το μηχανισμό της προπαγάνδας τους και δεν εκδίδουν τους εγκληματίες» ήταν οι κατηγορίες που εξαπέλυσε, αναφέρει το πρακτορείο Anatolie.

Ο κ. Ερντογάν φρόντισε επίσης να καταστήσει σαφές ότι η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση του εργατικού κόμματος του Κουρδιστάν, η οποία θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση και από την Άγκυρα αλλά και από την ΕΕ, αποτελεί απειλή τόσο για τη χώρα του, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης.

Η Τουρκία απαιτεί τακτικά από τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν δράση ενάντια στα ευρωπαϊκά παρακλάδια του PKK, το οποίο πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του σε τούρκους στρατιώτες, σκοτώνοντας το περασμένο Σαββατοκύριακο 17 στρατιώτες αλλά και έναν πολίτη σε επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νοτιοανατολικά της χώρας αλλά και σε μία βομβιστική επίθεση την Τρίτη, στην Κωνσταντινούπολη. Η βία, λοιπόν, έχει αρχίσει να κάνει έντονη την εμφάνισή της στη γείτονα χώρα και τίποτα δε δείχνει ικανό να σταματήσει τους κούρδους αυτονομιστές από το λουτρό αίματος που έχουν εξαπολύσει. Από την άλλη, είναι δύσκολο να κλείσει κανείς τα μάτια και να πάθει μερική ή ολική αμνησία σε ότι αφορά τα κίνητρα των κούρδων και στη μακρά ιστορία βιαιοπραγιών που έχουν διαπραχθεί και από την Τούρκικη πλευρά.

Η Τουρκία που θα ήθελε να ενταχθεί στην ΕΕ αποφασίζει να υποδυθεί, έστω και αμυδρά τον προστάτη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτό το λόγο επιμένει ότι μεγάλο μέρος των εσόδων του PKK, προέρχεται από ξέπλυμα χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών και λαθρομεταναστών στην Ευρώπη, όπου και το κίνημα διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο επαναστατών μέσα στην κοινότητα των κούρδων μεταναστών. Το μεταναστευτικό εξακολουθεί να είναι ένα αγκάθι για την Ευρώπη και ο κ. Ερντογάν φαίνεται να ξέρει ποια είναι τα ευαίσθητα σημεία των κρατών της ΕΕ. Εδώ και χρόνια, επίσης, η Τουρκία προτρέπει τη Δανία να απαγορέψει την εκπομπή ενός καναλιού της κουρδικής τηλεόρασης, του Roj TV, το οποίο εκπέμπει από δανέζικο έδαφος και σύμφωνα με την Τουρκία αποτελεί φερέφωνο του PKK.

Το θέμα όμως παραμένει: μπορείς κάπως να φιμώσεις έναν λαό, έναν επαναστάτη, έναν τρομοκράτη ή όπως αλλιώς θέλετε να τον πείτε κύριοι. Πως είμαστε όμως τόσο σίγουροι ότι θα φιμωθεί ο διακαής πόθος του για την εκπλήρωση των ονείρων του; Το επικίνδυνο για την όλη υπόθεση είναι ότι οι Κούρδοι φαίνονται να μην έχουν να χάσουν τίποτα. Τα παίζουν όλα για όλα, σε ένα ατελείωτο παιχνίδι με παράνομους οικονομικούς πόρους, λαθρομετανάστες, βομβιστικές επιθέσεις και άγριο κλεφτοπόλεμο μέσα σε μια χώρα που πασχίζει να δείξει τον καλύτερο εαυτό της για να εκπληρωθεί ο δικός της – ίσως – διακαής πόθος: η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Πηγή: Le Monde

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου