ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ PROJECT

Μοίρασε το

 
Tο σχέδιο δημιουργίας ενός ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου στα δύο βήματα από το «σημείο μηδέν» στην Νέα Υόρκη (όπου άλλοτε δέσποζαν οι Δίδυμοι Πύργοι) διχάζει, όχι μόνο τους πολίτες της πλανητικής μητρόπολης, αλλά και ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία.

Κι αυτό μεσούσης μιας ιδιότυπης πολιτικής συγκυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να θεωρείται, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση «μουσουλμάνος» από το 20 περίπου τοις εκατό των ερωτηθέντων Αμερικανών και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να υποχωρούν από το Ιράκ.

Το προαναφερθέν σχέδιο ανήκει στον μετριοπαθή ιμάμη Feisal Abdul Rauf ο οποίος από την δεκαετία του 1980 οικοδομεί συστηματικά το προφίλ του μετριοπαθούς ιερέα, με ισχυρές διασυνδέσεις όχι μόνο στο αραβικό αλλά και στο εβραϊκό λόμπυ. Μάλιστα αποτελεί και τον ιδρυτή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Cordoba initiative”, το όνομα της οποίας είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη ισπανική πόλη όπου Άραβες και Εβραίοι συμβίωναν ειρηνικά για περισσότερα από 800 χρόνια.

Τον Ιούλιο του 2009 κατάφερε να αποσπάσει την στήριξη της εταιρίας “Soho Properties” της οποίας βασικούς μετόχους αποτελούν Άραβες επενδυτές, ώστε να αγοράσει για πέντε εκατομμύρια δολάρια το “Burlington Coat Factory”, ένα μισοκατεστραμμένο κτήριο δίπλα από το «σημείο μηδέν». Στο κτήριο αυτό, το οποίο σκοπεύει να ανακατασκευάσει, ο ιερέας οραματίζεται ένα σύγχρονο κέντρο έκθεσης του αραβικού πολιτισμού, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας κατάρριψης των στερεοτύπων της αμερικανικής κοινωνίας σε ότι αφορά τον αραβικό κόσμο.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκει την ιδέα ενδιαφέρουσα θεωρώντας ότι θα αποτελούσε μια συμβολική κίνηση συμφιλίωσης απέναντι στην αμερικανική μουσουλμανική κοινότητα η οποία εδώ και χρόνια υφίσταται τις κοινωνικές συνέπειες της αραβο-αμερικανικής διαμάχης στην Μέση Ανατολή. Το σχέδιο αυτό αποτελεί δίχως αμφιβολία και ένα ισχυρό επικοινωνιακό εργαλείο στην εξωτερική πολιτική του Προέδρου, ο οποίος σε αντίθεση με τον προκάτοχό του δείχνει να κατανοεί πως στην αναζήτηση διεθνών πολιτικών ισορροπιών, τα σύμβολα έχουν σημασία.

Εντούτοις, το εσωτερικό πολιτικό κόστος αυτής της επιλογής φαίνεται να είναι σημαντικό. Με ενορχηστρωτές εγχώριους συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους και σε σύγκρουση με τις «παραδοσιακές αξίες της βαθιάς Αμερικής», δηλαδή της λευκής μικρομεσαίας αμερικανικής τάξης, το σχέδιο τείνει να αποτελέσει ένα μικρό «πολιτικό Βατερλό» για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Η «νεοσυντηριτική πασιονάρια» Σάρα Πάλιν άδραξε την ευκαιρία να ανεβάσει τους πολιτικούς τόνους λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης της Βουλής των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την περασμένη εβδομάδα δε, δύο πολιτικές συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν με θέμα το υπό ανέγερση πολιτιστικό κέντρο στην Νέα Υόρκη. Μία από κάθε πλευρά. Η ίδια η αμερικανική κοινωνία φαίνεται λοιπόν να είναι βαθιά διχασμένη σε σχέση με την θέση των μουσουλμάνων μέσα σε αυτήν και για την ώρα δείχνει επηρεασμένη από την πολεμική που εξελίσσεται γύρω από την υπόθεση. Μένει να δούμε εάν τελικά ο συμφιλιωτικός λόγος του Feisal Abdul Rauf θα καταφέρει να κατευνάσει την υφέρπουσα διαμάχη…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου