ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΓΩΙΣΜΟΙ ΚΛΥΔΩΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΕ

Μοίρασε το

Οι κυβερνήσεις των κρατών- μελών της ΕΕ αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών τους. Όλες οι αποφάσεις έχουν αόριστο και αδύναμο πνεύμα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να μετατοπίζονται χρονικά και όχι να επιλύονται.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδύναμη μπροστά στα νέα δεδομένα δείχνει να μη μπορεί να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού και να έχει απωλέσει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Τα προβλήματα στο εσωτερικό της πατρίδας είναι πολλά και ο λαός δεν αντέχει άλλες μειώσεις στα εισοδήματα του.

Οι αφίξεις προσφύγων αυξήθηκαν, με περισσότερες από 5.000 στην Ελλάδα από την Τουρκία σε μία μέρα , ένας ρυθμός που δεν είναι μακριά από την κορύφωση του περασμένου φθινοπώρου, με μέση άφιξη 7.000 ατόμων τη μέρα.

Ένα μεγάλος όγκος δημιουργείται στην διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου τα κράτη θα έπρεπε να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την άφιξη περισσότερων του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από την έναρξη της κρίσης το 2015. Σε ιδιωτικές συνομιλίες , αισιόδοξοι παλαιότερα υψηλοί αξιωματούχοι αρχίζουν να απελπίζονται,  με τις ανησυχίες να μεταφέρονται σε μια πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης.

Η καγκελάριος κα Μέρκελ ακόμα στηρίζει τη συμφωνία με την Αγκυρα για να εξασφαλίσει τα ευάλωτα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως είπε η καγκελάριος «είναι απαραίτητο δεδομένου ότι πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε γρηγορότερα».

Ο τούρκος πρωθυπουργόςκ. Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ακυρώσει το ταξίδι στις Βρυξέλλες για να συζητήσει το προσφυγικό, λόγω μιας βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα. Ναυάγησε κι αυτή η προσπάθεια με αρνητικές συνέπειες για όλες τις μεριές.

Μετά από θυελλώδη συζήτηση, η κα Μέρκελ ανέδειξε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, τονίζοντας τις προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες για να εμπλακεί ο τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν και να ενισχυθούν οι άμυνες της Ελλάδας στη θάλασσα με την ανάπτυξη νατοϊκών σκαφών.

Η Αυστρία κατηγορείται ότι παραβιάζει τους διεθνείς νόμους, περιλαμβανομένης της συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, βάζοντας νέες αμφισβητήσεις στους ήδη οριακά εφαρμοζόμενους κανόνες για το άσυλο. Οι διαφωνίες είναι έντονες και οι ηγέτες της ΕΕ δύσκολα θα κινηθούν σε ενιαία γραμμή.

Η ΕΕ δείχνει να έχει μικρή επιρροή στα μέλη της, άρα έχει ακόμα μικρότερη σε αυτούς εκτός των συνόρων της. Η συμφωνία με την Τουρκία, που περιλαμβάνει βοήθεια 3 δισ. ευρώ και άλλες υποχωρήσεις για την Αγκυρα σε αντάλλαγμα την μείωση των ροών, δεν έχει ακόμα οδηγήσει σε περιορισμό των αφίξεων.

Η ελληνική πλευρά καλείται να τοποθετηθεί στα νεα δεδομένα με σύγχρονες και ευέλικτες προτάσεις. Το πρόβλημα έχει πολλές διαστάσεις σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας.

Η συνοχή της Ευρωπαικής Ένωσης και η δυναμική που πρέπει να ασκηθεί σε όλα τα μέτωπα , θα δείξουν στο άμεσο μέλλον αν οι κινήσεις ήταν σωστές και έφεραν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι πολίτες της Ευρώπης.

Τώρα θα δοθούν οι μεγάλες μάχες και θα καταγραφούν οι νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της ΕΕ. Η Ελλάδα καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου