ΔΙΧΑΣΕ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

Μοίρασε το

της ΜΑΡΙΑΣ ΦΛΩΡΟΥ

«Αποικιακή νοσταλγία» ή ενίσχυση παλαιοτάτων δεσμών; Η 14η Ιουλίου, εθνική επέτειος για τους Γάλλους,

γνωστή και ως η ημέρα της Βαστίλλης, με εξέχουσα σημασία εφόσον συμβολίζει τον τερματισμό της βασιλείας των Βουρβόνων και την εγκαθίδρυση της Γαλλικής Δημοκρατίας, άφησε αυτή τη φορά μια περίεργη γεύση σε πολίτες, πολιτικό κόσμο και Τύπο της Γαλλίας. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκαν οι παλαιές αποικίες της Γαλλικής Αυτοκρατορίας, από τη Μαδαγασκάρη μέχρι την Ακτή Ελεφαντοστού κι από τη Μαυριτανία μέχρι τη Μπουρκίνα Φάσο.

Η απόφαση του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί να καλέσει, σε μια μορφή κοινού εορτασμού, τους ηγέτες των κρατών που αποτελούσαν την άλλοτε κραταιά Γαλλική αυτοκρατορία, καθώς και στρατεύματα από αυτά τα κράτη για να παρελάσουν μαζί με τον Γαλλικό στρατό στα Ηλύσια Πεδία δίχασε και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, όχι μόνο από την πλευρά των Γάλλων, αλλά και από την πλευρά των προσκεκλημένων!

Για αρχή, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ξεσηκώθηκαν. Κατήγγειλαν ούτε λίγο, ούτε πολύ την ύπαρξη «εγκληματιών» και «καταπατητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανάμεσα στους προσκεκλημένους προκαλώντας τις αντιδράσεις των Ηλυσίων Πεδίων. «Είναι τελείως παράδοξο, με την ευκαιρία του εορτασμού των αξιών της Δημοκρατίας, αυτές ακριβώς οι αξίες να χλευάζονται από την παρουσία βασανιστών, δικτατόρων και άλλων αρπακτικών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Γαλλία, αντί να τους καταδιώκει, να τους τιμά!» ανέφερε σε ανοιχτή επιστολή του προς τον αρχηγό του Κράτους ο Souhayr Belhassen, ο Πρόεδρος της FIDH-Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Elois Anguimate, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και καθηγητής φιλοσοφίας, επαυξάνει λέγοντας  ότι: «Δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να τιμηθούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία στρατεύματα τα οποία συμβολίζουν την ανθρώπινη καταπίεση».

Ο Νικολά Σαρκοζί, φυσικά και έσπευσε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. «Είναι πολύ άσχημο να γνωρίζω ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι εμπνέομαι από ένα οποιοδήποτε τέτοιο συναίσθημα νοσταλγίας για μία χρονική περίοδο της οποίας τα λάθη και τις αδικίες έχω επισημάνει πάνω από μία φορά. Ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι ο εορτασμός των ισχυρών δεσμών που η Ιστορία έχει υφάνει ανάμεσα στους λαούς μας», επέμεινε ο Γάλλος Πρόεδρος ενώ, ως δείγμα καλής πρόθεσης, ανακοίνωσε την αύξηση των συντάξεων των βετεράνων πολέμων που είναι κάτοικοι εξωτερικού(επομένως και των αφρικανών), όποια και αν είναι η εθνικότητά τους.

Ο Πρόεδρος, παρ’ όλ’ αυτά, της Ακτής του Ελεφαντοστού, Laurent Gbagbo, αρνήθηκε να παραστεί στις εκδηλώσεις ενώ αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του πρεσβευτή του, Pierre Kipre. «Τα 50 χρόνια ανεξαρτησίας είναι δικός μας εορτασμός και όχι της Γαλλίας. Δεν είναι δουλειά της να οργανώσει αυτούς τους εορτασμούς για εμάς και πολύ περισσότερο είναι αδιακρισία εκ μέρους της» δήλωσε σε αφρικανικό έντυπο και άφησε τον Υπουργό Αμύνης του κράτους να εκπροσωπήσει τη χώρα στα Ηλύσια Πεδία.

Οι επικριτές της πρωτοβουλίας Σαρκοζί, του καταλογίζουν ότι αποσκοπεί στο να επιστρέψει στις παλιές «καλές» μέρες, όταν το Παρίσι ανακατευόταν μάλλον υπερβολικά στις υποθέσεις των πρώην αποικιών του ενώ ο ίδιος απαντά με χαμόγελα, διευκρινίσεις και θέτοντας στην πρώτη γραμμή την πλέον αμφιλεγόμενη και γοητευτική Πρώτη Κυρία της Ευρώπης. Η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, δέχτηκε τις υπόλοιπες Πρώτες Κυρίες και φωτογραφήθηκε μαζί τους με φανερά χαρούμενη διάθεση ενώ, ως δείγμα της λιτότητας των ημερών, ακυρώθηκε το, χαρακτηριζόμενο από πολυτέλεια και χλιδή,πάρτι που γινόταν κάθε χρόνο τέτοια μέρα στο Προεδρικό Μέγαρο και τους κήπους του.

Πηγή: Le Monde, The Guardian

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου