ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Μοίρασε το

της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΟΛΟΒΟΥ 

Η Βόρεια Αφρική φλέγεται. Οι λαοί της Αιγύπτου και της Τυνησίας έκριναν πως ήρθε η ώρα των αλλαγών.

Κι αν οι λαοί πολλές φορές δεν είναι σε θέση να κρίνουν (λόγω του οπίου που τους ποτίζουν) βγαίνουν τους δρόμους, όταν η οργή από τα άδικο ξεχειλίζει, όταν η πείνα θερίζει και όταν απλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Στην Ελλάδα φαίνεται πως τα αντανακλαστικά μας δεν είναι ακόμα μορφοποιημένα για αντίσταση. Έχουμε κάθε λόγο να βγούμε στους δρόμους για να υπερασπιστούμε τη ήδη κουρελιασμένη δημοκρατία μας  τα ήδη καταπατημένα δικαιώματά μας. Κι όμως δεν το κάνουμε. Δεν κάνουμε εύκολα το μεγάλο βήμα. Γιατί δεν μας αφήνουν.

Τα ΜΜΕ, τα κόμματα και κάποιοι άλλοι περίεργοι (τουλάχιστον)  μηχανισμοί κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε να καταπνίξουν εν τη γενέσει του κάθε κίνημα αντίστασης. Παράδειγμα η μεγάλη «Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών» του Μίκη Θεοδωράκη, που γιγαντώνεται μέσα από το διαδίκτυο και είναι πραγματικά απίστευτη η ανταπόκριση που έχει. Ένα τεράστιο ρεύμα αντίστασης, άνθρωποι επωνύμως οργανώνονται σε κάθε γειτονιά σε κάθε πόλη, και ζητούν από το Μίκη να κάνει κάτι. Κι όμως από τα ΜΜΕ, από τα κόμματα και τους κάθε λογής πρακτορίσκους, υπάρχει πλήρης αποσιώπηση του γεγονότος. Σαν να μην υπάρχει. Προσπαθούν να πνίξουν εν τη γενέσει του αυτό το κίνημα.

Δεν είναι εύκολο. Δεν θα μπορέσουν για πολύ καιρό ακόμα να παριστάνουν ότι δεν υπάρχει. Γιατί στην Κίνηση του Μίκη Θεοδωράκη έχουν ενταχτεί πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλες τις τάξεις, ακόμα κι αυτή η αστική τάξη η εν πολλοίς επιφυλακτική τάσσεται με το μέρος του. Κι όπως η ίδια η ιστορία γράφει –και επαναλαμβάνεται –όταν η αστική τάξη αρχίζει να αμφισβητεί το ρόλο των αρχόντων και  να επαναδιεκδικεί τα δικαιώματά της, να εναντιώνεται στην εκμετάλλευση τότε είναι σίγουρο ότι  οδηγούμαστε σε ξεσηκωμό.  Όπως τότε που το ρεύμα  του Διαφωτισμού οδήγησε στη γαλλική επανάσταση (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη) ήταν αυτό  που δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα για να δράσει ο ελληνικός διαφωτισμός οι σκοποί του ήταν η «απαλλαγή από τις θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις, ανάπτυξη της διανοητικής ικανότητας του ανθρώπου καθώς και η δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Δεν μοιάζει αυτή η περίοδος που διανύουμε, της αμφισβήτησης της εξουσίας και του τρόπου διαχείρισής της, με αυτή του Διαφωτισμού;

Δεν μοιάζει σαν να προσμένουμε όλοι όχι «ένα θαύμα» μα μια επανάσταση και κάποιον που θα μπει μπροστά να την οδηγήσει;

Η Ιστορία διδάσκει. Και δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα όπως λένε, αν η ηγέτες είναι φωτισμένοι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου