ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ …ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ .

Μοίρασε το

Η Άγκελα Μέρκελ , είναι ο μοναδικός ηγέτης στην Ευρώπη που κατάφερε να επανεκλεγεί και μάλιστα θριαμβευτικά από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση και επιβλήθηκαν, με δικές της πρωτοβουλίες οι πολιτικές λιτότητας. Παρά την πολιτική εξαφάνιση του μέχρι χθες Κυβερνητικού της συνεταίρου του Κόμματος των Φιλελευθέρων , η Γερμανική συντηρητική  Δεξιά φαίνεται πως εδραιώνει μια πολύ καλή παρουσία στο Κοινοβούλιο.

Βέβαια παρά τον εκλογικό της θρίαμβο, που της δίνει την δυνατότητα μιας τρίτης συνεχόμενης θητείας στην Καγκελαρία , η κ. Μέρρκελ φαίνεται ακόμα να «πατάει» σε μια αβεβαιότητα καθώς ακόμα δεν είναι γνωστό πως και με ποιον θα κυβερνήσει , αφού ακόμα και επιβεβαιωθεί ότι θα έχει αυτοδυναμία , αυτή θα είναι περιορισμένη και το κυριότερο σε πολλά κρίσιμα ομοσπονδιακά κρατίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι στους Σοσιαλδημοκράτες , τους Πράσινους και πιθανά και την Αριστερά.

Η σημαντική εκλογική νίκη της κ. Μέρκελ , αφ΄ενός μεν εδτραιώνει τον πυρήνα της σκληρής πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη και δημιουργεί κυριολεκτικά ασφυξία στην Ελλάδα , ωστόσο αναδεικνύει και μια άλλη σημαντική διάσταση : ότι για την ώρα δεν υπάρχει μια σοβαρή εναλλακτική πολιτική από την Κεντροαριστερά που θα μετακινήσει το κέντρο βάρους από τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας προς την επαναθέρμανση των οικονομιών και την ανάπτυξη .

Επιβεβαιώνοντας όλες τις προβλέψεις, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ πετυχαίνουν ευρύ προβάδισμα στις εκλογές, σύμφωνα με την προβολή εκλογικού αποτελέσματος (μείγμα από όλα τα exit polls) από τα κανάλια ARD και ZDF.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και απόλυτης πλειοψηφίας του κόμματος της Μέρκελ, καθώς τα τελευταία προγνωστικά του ARD, δίνουν στο CDU/CSU 42,5% και 302 έδρες στην Μπούντεσταγκ.

Σύμφωνα με τα ίδια προγνωστικά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, ενώ ακολουθούν Αριστερά και Πράσινοι με 8% και από 57 έδρες.

Οι Φιλελεύθεροι πέφτουν στο 4,6% και η Εναλλακτική για την Γερμανία παραμένει στο όριο εισόδου στη Βουλή, με 4,9%.

Η πρώτη προβολή εκλογικού αποτελέσματος

Σύμφωνα με την αρχική προβολή, οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν από 42,1% έως 42,3%, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να ακολουθούν με 25,8% έως 26%

Οι σύμμαχοι της Μέρκελ, το κόμμα των Φιλελευθέρων (Ελεύθεροι Δημοκράτες- FDP) συγκεντρώνει 4,5% έως 4,7% και τα μέλη του θα ζήσουν μία νύχτα θρίλερ για το εάν καταφέρουν να εισέλθουν στην Μπούντεσταγκ, με πιο πιθανό σενάριο το να μην μπορέσουν.

Στις προηγούμενες εκλογές το FDP είχε συγκεντρώσει 14,8%. Συνεπώς οι Φιλελεύθεροι καταποντίστηκαν.

Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συγκεντρώνει 8,2% έως 8,5%, οι Πράσινοι το 8% έως 8,1%, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” (AfD) 4,9%.

Οι έδρες

Οι Χριστιανοδημοκράτες σε σύνολο 598 εδρών συγκεντρώνουν 299 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 183, ενώ Αριστερά και Πράσινοι από 58.

Για να επιτευχθεί αυτοδυναμία χρειάζονται 300 έδρες, άρα είναι πιθανό το κόμμα της Μέρκελ να μην καταφέρει να πετύχει αυτοδυναμία για μία μόλις έδρα.

Εδώ τίθεται και το μεγάλο ερώτημα: Οι Φιλελεύθεροι δίνουν μάχη επιβίωσης για να υπερβούν το όριο του 5%, και προσώρας όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οδηγούμαστε σε “μεγάλο συνασπισμό” (Χριστιανοδημοκράτες- Σοσιαλδημοκράτες), σενάριο το οποίο προκρίνει και η Μέρκελ.

Χαμόγελα για Μέρκελ

Σε σύντομο χαιρετισμό της προς τους φίλους του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί στα αρχηγεία του CDU, η Άγγελα Μέρκελ -εμφανώς χαρούμενη- εξέφρασε την ικανοποίηση της για το αποτέλεσμα, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της και κάλεσε το πλήθος να γιορτάσει απόψε καθώς από αύριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πως θα σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση.

“Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα”, δήλωσε, χαιρετίζοντας την εκλογική νίκη του κόμματός της και προσθέτοντας ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί οποιοδήποτε σενάριο για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.
Το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες είναι το καλύτερο των τελευταίων 23 χρόνων.

Τα τελικά αποτελέσματα, αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα βελτίωσε μεν το ποσοστό του σε σχέση με το 2009, αλλά το 25,5 % που δείχνουν τα προσωρινά αποτελέσματα, αποτελεί το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του SPD συνεχάρη την Α. Μέρκελ για την εκλογική της νίκη. “Με την Μέρκελ CDU και CSU γνώρισαν μια μεγάλη επιτυχία, είμαστε δίκαιοι και τους συγχαίρουμε”, είπε.

Ο υποψήφιος για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι το κόμμα “δεν πέτυχε το στόχο που ήθελε. Το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό. Καλά θα κάνει το SPD να μην εμπλακεί σε εικασίες για το πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η μπάλα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο της κυρίας Μέρκελ. Αυτή θα πρέπει να βρει πλειοψηφία”.

Η συμμετοχή έφθασε τελικά στο 73%.

Σοκ για τους Φιλελεύθερους

Για τους Φιλελεύθερους, τον παραδοσιακό εταίρο του CDU το ποσοστό του 4,6% προκαλεί σοκ, ενώ αν επιβεβαιωθεί το κόμμα δεν θα εκπροσωπείται στην επόμενη βουλή. Θα είναι και η πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

O βασικός υποψήφιος του κόμματος Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε: “Σε κάθε περίπτωση η δουλειά του FDP θα συνεχιστεί. Δεν πρόκειται για το τέλος του κόμματος”.

Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι “η πολιτική ευθύνη θα αναληφθεί”.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος επίσης υπονόησε ότι πρόκειται να παραιτηθεί.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ έκανε λόγο για την “πιο πικρή ώρα για τους Φιλελεύθερους εδώ και δεκαετίες”.

Οι ευρωσκεπτικιστές

Ο ηγέτης της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” Μπερντ Λούκε εισέπραξε επιδοκιμασίες από τους φίλους του κόμματός του, όταν είδαν τα πρώτα exit polls.

Ο ίδιος δήλωσε ότι “πετύχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Δώσαμε σε όλα τα κόμματα ένα καλό λόγο για να φοβούνται”.

“Κάναμε τη δημοκρατία στη Γερμανία πιο πλούσια”, είπε και εξέφρασε την ελπίδα να εκπροσωπηθεί τελικά το κόμμα στη βουλή. “Ακόμη και το 4,9 % όμως θα ήταν μια τεράστια επιτυχία”,πρόσθεσε.
Αριστερά

Από την πλευρά της Αριστεράς, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, αν και το κόμμα του έχασε δυνάμεις από το 2009, η Αριστερά θα είναι πιθανότατα η τρίτη δύναμη στην Βουλή.

Επισήμανε πάντως ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η Μέρκελ θα μπορεί να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση ή θα χρειαστεί οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να μιλήσουν και με την Αριστερά.

Πράσινοι

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι το κόμμα του έχασε, όπως έχασαν όλα τα μικρά κόμματα, αλλά αναφέρθηκε στη διάρκεια και στην ανθεκτικότητά του.

Συγχαρητήρια από Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη την καγκελάριο Μέρκελ για τη νίκη του κόμματός της στις εκλογές και την προσκάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι για συνομιλίες μόλις σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Ολάντ και Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν “τη στενή συνεργασία τους ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις για την οικοδόμηση της Ευρώπης”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου