ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ “ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ”

Μοίρασε το

Τα γεγονότα στη Τουρκία επηρεάζουν την οικονομική σταθερότητα στη περιοχή και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές να ασχοληθούν ενεργά στην ευρύτερη ζώνη της νοτιοανατολικής ευρώπης.

Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε σωστά σε διπλωματικό επίπεδο και αναζητά συμμάχους σε μια ευρωπαική λογική που θα δώσει ώθηση στη μεγάλη ευρωπαική οικογένεια να βγεί ενωμένη από το Brexit.

Είναι η περίοδος των στρατηγικών συμμαχιών για να κερδίσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη μάχη της οικονομικής κρίσης και να οδηγήσουν τους λαούς τους σε λεωφόρους ανάπτυξης και ευημερίας.

Κάποιες λεπτομέρειες δείχνουν ότι το σχέδιο του «πραξικοπήματος-μαιμού» καταστρωνόταν για καιρό, η απόφαση για την υλοποίησή του λήφθηκε ενόψει μιας εξαμηνιαίας συνάντησης του ανώτατου συμβουλίου του στρατού, του οποίου η ατζέντα περιλάμβανε την απομάκρυνση πολλών από εκείνους που τελικά εμπλέκονταν στο πραξικόπημα, επισημαίνουν Τούρκοι παρατηρητές.

Οι συνωμότες, σύμφωνα με αξιωματούχους, περιλάμβαναν 24 στρατηγούς, πάνω από 20 συνταγματάρχες, τουλάχιστον 6.000 άλλους στρατιώτες που ήδη κρατούνται και άλλους 3.000 που ακόμη αναζητούνται. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα παρουσιάσει άγνωστες λεπτομέρειες όλου αυτού του σκηνικού, που έχει αφήσει αναπάντητες πολλές απορίες.

Η Ιστορία μας διδάσκει ότι οι δικτάτορες μπορούν να ανέβουν στην εξουσία με την υποστήριξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Ζωντανά παραδείγματα ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Σαντάμ Χουσέιν και ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ.

Τα social media, επίσης, έπαιξαν ένα κρίσιμο ρόλο στη μετάδοση, της εγχώριας και διεθνούς υποστήριξης για τον πρόεδρο της Τουρκίας και τη δημοκρατικά και νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Τα μηνύματα αυτά προέρχονταν και από κάποιους πολιτικούς επικριτές του Ερντογάν στο εσωτερικό, που χρησιμοποίησαν το twitter για να καταδικάσουν την απόπειρα πραξικοπήματος, που όπως είπαν δεν θα έφερνε το σωστό είδος της αλλαγής.

Ξένοι ηγέτες, με πρώτο το πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσαν την υποστήριξή τους για την τουρκική δημοκρατία και για τον κ.Ερντογάν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε μακρά συνομιλία με την πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας και εξέφρασε την αντιδρασή του για τέτοια γεγονότα που οδηγούν τις χώρες πολλά χρόνια πίσω.

Τώρα η πρόκληση για την κυβέρνηση της Τουρκίας είναι να εξασφαλιστεί ότι η κληρονομιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος θα είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας της χώρας και των νόμιμων θεσμών της.

Όλα αυτά τα γεγονότα αποσυντονίζουν τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που έχει θέσει ως κυρίαρχο στόχο τη προσέλκυση επενδύσεων και τη προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας εισήχθησαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να στηρίξουν την προσαρμογή της οικονομίας. Συνολικά, η ευελιξία έχει αυξηθεί, βελτιώνοντας την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Τα σκληρά μέτρα έφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Η οικονομία είναι ένα πολύπλοκο και αλληλένδετο σύστημα. Ένα σταθερό και βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί συνολική συνοχή του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμιστικού, φορολογικού, νομικού και τεχνολογικού πλαισίου. Αρκετοί παράγοντες της αγοράς εργασίας θα μπορούσαν να βελτιωθούν με κάποιο τρόπο, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, δεν μπορεί να αναμένονται ότι θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα από μόνες τους. Απαιτείται συλλογική δράση και προγραμματισμός.

Τα πρώτα ελληνικά έργα στο πλαίσιο EFSI έχουν ήδη υπογραφεί και πιστευώ ότι θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, του επενδυτικού περιβάλλοντος και θα δημιουργήσουν τις ποιοτικές θέσεις εργασίας που χρειάζεται η πατρίδα μας.

Ευκαιρίες πάντα θα υπάρχουν αρκεί το πολιτικό προσωπικό να αξιοποιεί τις δυνατότητες που του παρέχουν τα ευρωπαικά όργανα.

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια άλλη πορεία που οφείλει να διεκδικήσει και να απαιτήσει τα όσα της ανήκουν. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, αλλά ιδιαίτερα προκλητικό για μεγάλες αλλαγές που θα δώσουν άλλη δυναμική στη χώρα μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου