Τελικά δε, όταν ο Εμμανουέλ Μακρόν τελείωσε την ιστορική ομιλία του, όλοι όσοι την παρακολούθησαν τον χειροκροτούσαν όρθιοι επί τρία λεπτά.
Επρόκειτο για μία ομιλία που είχε παλμό και πάθος, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος, αφού υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τόνισε ότι σήμερα οι δύο χώρες καλούνται να δώσουν νέους αγώνες κατά του επελαύνοντος πολιτικού αυταρχισμού και των ψευδών νέων που τον στηρίζουν.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Εμμ. Μακρόν υπογράμμισε την αντίθεσή του με πολιτικές που επαναφέρουν τον προστατευτισμό στο παγκόσμιο εμπόριο και είπε ότι οι βολές κατά του οικονομικού πολυμερισμού τελικά πλήττουν τις αναπτυγμένες χώρες χωρίς να προσφέρουν κάτι θετικό στις αναπτυσσόμενες.
ΜΑΚΡΌΝ ΚΑΛΕΙ ΤΡΑΜΠ
Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με σκληρά λόγια κατά της τρομοκρατίας και, αναφερόμενος στο Ιράν, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αποκτήσει η χώρα αυτή πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί με απόλυτο σεβασμό προς την εθνική της κυριαρχία». Κάνοντας επίσης λόγο για το δράμα της Συρίας, ο Εμμ. Μακρόν εξέφρασε την άποψη ότι η Δύση σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στην Ρωσία και στο Ιράν.
Στο πλαίσιο αυτής της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, ο Εμμ. Μακρόν κάλεσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ολόκληρη την Αμερική να σταθούν στο πλευρό της Γαλλίας και των άλλων δημοκρατικών χωρών σε μία προσπάθεια να προστατευθούν αξίες και αρχές που σέβονται τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον. Με αφορμή δε το τελευταίο, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, όντας αρκετά αιχμηρός έναντι του Αμερικανού προέδρου.
Πάντως, οι σχέσεις των δύο ανδρών παραμένουν εξαιρετικά φιλικές, γεγονός που ήδη δίνει μία ξεχωριστή διάσταση και στο ευρωπαϊκό όραμα του Εμμανουέλ Μακρόν.
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal