Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με προσωρινή σύνθετη ονομασία, είναι το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται ο Γκρουέφσκι αλλά και οι σύμμαχοι μας (αμερικανοί, βρετανοί, τούρκοι κα) ενόψει τη Συνόδου Κορυφής της Βόρειοατλαντικής Συμμαχίας στο Σικάγο τον Μάιο.
Η πρόταση της προσωρινής σύνθετης ονομασίας είναι κάτι μεταξύ «Άνω Μακεδονίας» και «Άνω Νέας Μακεδονίας», την οποία πέταξε στο τραπέζι των συνομιλιών πριν από λίγες μέρες ο Μάθιου Νίμιτς και όπως όλα δείχνουν οι ίδιοι οι σκοπιανοί.
Η Αθήνα δια του Παπαδήμου και άλλων αρμοδίων παραγόντων απέρριψε την «πρόταση» αφού το έργο έχει επαναληφθεί και δεν οδηγεί πουθενά.
Επισήμως μπορεί όλοι οι σύμμαχοι μας να μένουν στην απόφαση του Βουκουρεστίου ( η ΠΓΔΜ θα ένταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά την επίλυση της ονομασίας), κάτι που επανέλαβε και ο ΓΓ της Συμμαχίας Ράσμουσεν πριν από λίγες βδομάδες στην Αθήνα, στην ουσία όμως υπάρχει κινητικότητα.
Πρώτον γιατί μετά τον Μάιο, δηλαδή μετά τις ελληνικές εκλογές, είτε με κυβέρνηση Σαμαρά, είτε με κυβέρνηση συνεργασίας, τέτοιες προτάσεις δεν πρόκειται καν να συζητηθούν.
Δεύτερον, γιατί ο Γκρουέφσκι προσπαθεί άμεσα να αξιοποιήσει την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που επικρίνει την Ελλάδα για το «βέτο» της Ελλάδας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ήταν πάντως κατηγορηματικός όταν άκουσε την πρόταση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία. Η Ελλάδα μπορεί να αποδεχθεί μια οριστική λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. Όλα τα αλλα απλώς δυσκολεύουν την προσπάθεια της λύσης.
Ο κ. Νίμιτς λοιπόν επέστρεψε άπραγος στην Νέα Υόρκη, αφού η ντρίπλα δεν έπιασε.
Φαίνεται όμως πως η σκοπιανή ηγεσία επιμένει. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο FOCUS η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει και επισήμως μία συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας της χώρας, με φόντο τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Αυτό έγραψε και η εφημερίδα Ντνέβνικ. Συμφωνα με τα ρεπορταζ η ιδέα ανήκει στον Τόνι Ντεσκόβσκι, ο οποίος ήταν νομικός σύμβουλος της ΠΓΔΜ στην δίκη της Χάγης. Εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι διευκρίνισαν πως ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές και διατηρούν συχνή επικοινωνία με τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς, με την αξιωματική αντιπολίτευση του Μπρανκο Τσβερνκόβσκι να διαμηνύει πως τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να λαμβάνονται από την κυβέρνηση και όχι μεμονωμένα άτομα, νομικούς σύμβουλους και κάθε λογής ιδιώτες που θέλουν να μετάσχουν στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής . Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκορύεφσκι ερωτώμενος για τα συμπεράσματα από τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο στις Βρυξέλλες είπε: Ηταν μία σοβαρή συνάντηση, αλλά ήταν η πρώτη. ΘΑ ήθελα να περιμένω πρώτα να δούμε τι ανταπόκριση θα υπάρξει από την ελληνική πλευρά προτού εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα . Να σημειωθεί πως στην τελευταία συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο ο Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ενημερωθεί πως οι ενταξιακές συνομιλίες για την είσοδο της χώρας του στην ΕΕ θα ξεκινήσουν όταν το θέμα του ονόματος της χώρας είναι σε πορεία επίλυσης με την Ελλάδα και αρθεί το σχετικό βέτο. Παρά ταύτα στις 15 Μαρτίου η ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη κορυφής με την ΕΕ για να εξεταστεί η πρόοδος στο ζήτημα του ονόματος και η πορεία της χώρας στο να συναντήσουν τα Σκόπια τα ενταξιακά κριτήρια, ώστε αφ ης στιγμής επιλυθεί το θέμα της ονομασίας να μπορέσει άμεσα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα από την ανταποκρίτρια τηλεοπτικού καναλιού των Σκοπίων:
«την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την συνάντηση του κυρίου Παπαδήμου με τον κύριο Gruevski στις Βρυξέλλες. Έχει γίνει κάποια πρόταση σε αυτή τη συνάντηση; Συζήτησαν κάτι ουσιαστικό; Σας ρωτάω επειδή λίγες ημέρες μετά ο κύριος Gruevski έκανε μία δήλωση που λέει ότι περιμένει «feedback» από την Ελλάδα;».
Απάντηση επι της ουσίας δεν πήρε αφού ο κ. Δελαβέκουρας αναφέρθηκε στις γνωστές ελληνικές θέσεις υπενθυμίζοντας και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Πέρασε όμως στην αντεπίθεση
αναφερόμενος στην προπαγάνδα των Σκοπίων και στο αρνητικό κλίμα που καλλιεργεί η ηγεσία τους. «Το θέμα είναι όμως αν η διαδικασία μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοιο αποτέλεσμα διότι δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει διατυπώσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο την εποικοδομητική στάση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι θα πρέπει να δούμε να επιδεικνύεται αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την πλευρά των Σκοπίων. Η χώρα μας αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο να σταματήσει η αρνητική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και δυστυχώς παρά και τις επαφές, παρά τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έχουν γίνει, βλέπουμε ότι συνεχίζονται ακατάπαυστα αυτές οι επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα. Μόνο τις τελευταίες ημέρες μπορώ να αναφέρω δηλώσεις του Προέδρου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, οι οποίες διαστρεβλώνουν και την πραγματικότητα. Ο κύριος Popovski έφτασε να πει ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η αρνητική προπαγάνδα, διότι σε τελική ανάλυση καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση για λύση. Πώς μπορείς να μιλάς για επίτευξη λύσης όταν συστηματικά εξωθείται η κοινή γνώμη στα Σκόπια στο να έχει αρνητική στάση έναντι της Ελλάδας; Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επίτευξη λύσης είναι προς όφελος και των δύο χωρών, ότι από αυτή τη λύση θα κερδίσουμε και οι δύο, θα κερδίσει η γειτονιά μας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στα Βαλκάνια, που είναι μία πολύ ευαίσθητη περιοχή και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το μέλλον μας, είναι μέλλον κοινό και πρέπει κάποια στιγμή αυτοί που κάνουν όλες αυτές τις αρνητικές δηλώσεις να το συνειδητοποιήσουν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα θα είναι ένας εταίρος, ένας σύμμαχος κι ένας φίλος και ότι μόνο έτσι μπορούμε να πάμε προς τα μπρος».
Μέχρι το Σικάγο όμως θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις και προσπάθειες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Απλώς ξεκίνησε ο πρώτος γύρος.
Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.dixti.net