ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Μοίρασε το

της ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΠΕΛΛΑ  

Η Αύγυπτος φλέγεται. Τριακόσιοι νεκροί. Μπορεί και παραπάνω. Οι εικόνες από την κεντρική πλατεία του Καίρου από τις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Μουμπάρακ και  διαδηλωτών συγκλονιστικές. Η σπίθα εξελίχτηκε σε πυρκαγιά.

Χρειάστηκε μόνο η αρχή. Να βγούν στο δρόμο. Μετά δεν μπορούσε να τους σταματήσει κανείς και  τίποτα. Γιατί απλά δεν είχαν να χάσουν τίποτα. Το 20% των Αιγυπτίων κάτω από το όριο της φτώχειας και το άλλο 20% στο όριο της φτώχειας. Τα λέει όλα για τους ανθρώπους που όχι μόνο τα 30 χρόνια της κυβέρνησης του Μουμπάρακ αλλά για πολλά παρά πάνω ζούσαν κάτω από την καταπίεση απολυταρχικών καθεστώτων. «Δεν θα φύγουμε εμείς. Ο Μουμπάρακ θα φύγει» ήταν η απάντηση των διαδηλωτών στο διάγγελμα Μουμπάρακ που εμφανίζεται απρόθυμος να εγκαταλείψει το θώκο της εξουσίας και ζητά πολύμηνη παράταση.

 

Η Δύση στην αρχή παγωμένη. Λες και οι άραβες, είναι μια ειδική ράτσα ανθρώπων που δεν έχει στο γονιδιακό της κώδικα,  την ικανότητα να κυβερνιέται δημοκρατικά. Λες και δεν μπορούν να εμπεδώσουν την έννοια της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. 
 Με το φόβο της επικράτησης ενός ανεξέλεγχτου μουσουλμανικού καθεστώτος ευνοούσαν  την επικράτηση φιλοδυτικών απολυταρχικών καθεστώτων που  στήριζε τα συμφέροντα τους στην περιοχή.

 

Καλλιεργούσαν έτσι την υποβόσκουσα αντιπαλότητα μεταξύ αράβων και δυτικών. Μέχρι τώρα οι άραβες θεωρούσαν ως εχθρό τους τους δυτικούς. Η διαφορά αράβων και Ισραήλ ενίσχυε το μίσος προς κάθε τι το δυτικο. Ο εχθρός ήταν εξωτερικός.  Και αυτό το είχαν εκμεταλευτεί πολλοί άραβες αυταρχικοί ηγέτες. Η Αίγυπτος και η Τυνησία είναι ενδεικτικές της αλλαγής που  συντελείται  στην αραβική συνείδηση. Ο κόσμος πλέον δείχνει να στρέφεται  εναντίον αυτών  που τον κρατούσαν καταπιεσμένο. Αρνείται να είναι θύμα. Δείχνει έτοιμος να πάρει την τύχη στα χέρια του. Και δεν είναι καθόλου διαθετειμένος να κάνει πίσω. Ο δυτικός κόσμος πάλι μετρά τα υπέρ και τα κατά. Η   ανησυχία του μεγαλώνει. Η Αίγυπτος καρδιά του αραβικού κόσμου μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής και να θέσει σε κίνδυνο τα μεγάλα τους συμφέροντα. Οι ΗΠΑ και  Ευρώπη ζητούν ομαλή μετάβαση τώρα. Υπό το φόβο μιας  ιρανοποίησης της Αιγύπτου άλλαξαν άρδην και αποσύρουν τη στήριξή τους στον μέχρι τώρα σύμμαχό τους. Το θέμα δεν είναι αν θα φύγει ο Μουμπάρακ αλλά πότε.

Πέρα από τα συμφέροντα τους οι Δυτικοί ίσως θα έπρεπε να δουν με άλλο μάτι την εκδοχή της μετάβασης σε μια πραγματικά δημοκρατική διακυβέρνηση. Γιατί δεν κινδυνεύουμε από τη δημοκρατία στον αραβικό κόσμο. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουμε από τα αυταρχικά καθεστώτα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου