Από το πρωί της Κυριακής όταν ο κόσμος όλος πληροφορήθηκε τα κατορθώματα του Ντομινίκ Στρος Καν στη Νέα Υόρκη, το Διαδίκτυο γέμισε με χαιρέκακα σχόλια εναντίον του επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η είδηση και οι εικόνες διασυρμού του λειτούργησαν ως αναλγητικό στους ταλαιπωρημένους από τα μέτρα λιτότητας, Έλληνες με κάποιους απ’ αυτούς να σπεύδουν να επισημάνουν ότι “ο Θεός είναι Έλληνας”.
Από το πρωί της Κυριακής όταν ο κόσμος όλος πληροφορήθηκε τα κατορθώματα του Ντομινίκ Στρος Καν στη Νέα Υόρκη, το Διαδίκτυο γέμισε με χαιρέκακα σχόλια εναντίον του επικεφαλής του ΔΝΤ. Η είδηση και οι εικόνες διασυρμού του λειτούργησαν ως αναλγητικό στους ταλαιπωρημένους από τα μέτρα λιτότητας, Έλληνες με κάποιους απ’ αυτούς να σπεύδουν να επισημάνουν ότι “ο Θεός είναι Έλληνας”.
Ε, λοιπόν ο Θεός δεν είναι Έλληνας! Και θα ήταν όμως πράγματι αφελές (καίτοι παρήγορο) να πιστέψει (ακόμα και να υπονοήσει) κανείς, πως τα πάθημα του ισχυρού ανδρός θα σηματοδοτήσει θετικές εξελίξεις στην ελληνική υπόθεση. Πως δηλαδή θα αρκούσε η καταγγελία για απόπειρα βιασμού (αν τελικώς ήταν μόνο απόπειρα…) μιας καμαριέρας για να βελτιωθούν οι όροι του μνημονίου ή ακόμα καλύτερα “να μας αφήσουν (σημ: οι πιστωτές μας) να κάνουμε τη δουλειά μας” όπως δήλωσε απ’ το Όσλο ο Γιώργος Παπανδρέου.
Το πιθανότερο είναι πως ουδείς θα μας αφήσει ήσυχους. Πως η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, να υπογράψει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που δίνει το πράσινο φως σε εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις κερδοφόρων (κατά προτεραιότητα) δημόσιων επιχειρήσεων, θα παραμείνει, αν δεν ενταθεί.
Παρόλα αυτά ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η υπόθεση δεν θα πλήξει το κύρος του ΔΝΤ. Ακόμα περισσότερο πως δεν θα κλονίσει την αξιοπιστία των αναρίθμητων “Στρος Καν” που διάγουν πολυτελή βίο, που δεν διστάζουν να καταχρώνται με οποιοδήποτε τρόπο την εξουσία που τους ανατέθηκε, που κερδίζουν εκατομμύρια και που την ίδια στιγμή επιχειρηματολογούν υποκριτικά περί της ανάγκης επιβολής ελαστικής εργασίας, περιορισμού δαπανών κι όλα τα συναφή.
Υπό αυτή την έννοια, δεν αποκλείεται το ερωτικό σκάνδαλο του Στρος Καν να αποτελέσει λυδία λίθος πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι η έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή. Ήδη οι βουλευτές της συμπολίτευσης εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις αισθανόμενοι την πίεση των ψηφοφόρων τους στις εκλογικές τους περιφέρειες – επιφυλάξεις και πίεση που θα ενταθεί τώρα που αποκαλύπτεται ο “βίος κι η πολιτεία” του επικεφαλής του ΔΝΤ. Ήδη, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει καμία διάθεση να συναινέσει – παρά την πίεση του διεθνούς παράγοντα και των εγχώριων ΜΜΕ. Πόσο μάλλον τώρα που, μετά το συμβάν στη Νέα Υόρκη, το κλίμα στην κοινωνία για το ΔΝΤ είναι δυσμενέστερο.
Μπορεί λοιπόν η περιπέτεια του Στρος Καν με την νεαρή καμαριέρα να μην συνεπάγεται αλλαγές ως προς την ελληνική κρίση χρέους, σίγουρα όμως αλλάζει καθοριστικά τον τρόπο που οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την παρουσία των εκπροσώπων του ΔΝΤ στον τόπο τους.