41 χρόνια μετά, η Ε.Ε. απέναντι σε νέες προκλήσεις

Ο Γιώργος Βλάχος σημειώνει ότι από τότε που, πριν 41 χρόνια, ο Εθνάρχης και ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε την υπογραφή του, για να ενταχθεί η Ελλάδα ως δέκατο μέλος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, οι καιροί άλλαξαν. Σήμερα η Ε.Ε είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. new deal

Μοίρασε το

Ο Γιώργος Βλάχος σημειώνει ότι από τότε που, πριν 41 χρόνια, ο Εθνάρχης και ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε την υπογραφή του, για να ενταχθεί η Ελλάδα ως δέκατο μέλος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, οι καιροί άλλαξαν. Σήμερα η Ε.Ε είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.


Η προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ και η επιμονή του ότι «Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν»,  αποτέλεσε το μεγαλύτερο επίτευγμα του οραματιστή-ηγέτη. Και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελής για την πατρίδα μας. Η ένταξη στην ΕΟΚ ισχυροποίησε τη χώρα μας έναντι εξωτερικών κινδύνων. Συνετέλεσε στη σταθεροποίηση και στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας. Και βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη. Αν και με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν είχαν πάντα τα αποτελέσματα που περίμενε ο λαός μας.

Το μήνυμα της Αλληλεγγύης

Σήμερα το μήνυμα της Αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η Ευρώπη βρίσκεται προ γενναίων αποφάσεων που θα παίξουν ρόλο στο κοινό μας μέλλον. Με την Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση των συγκεκριμένων θέσεων.

Τιμάμε την ιστορική επέτειο. Τιμάμε τη μνήμη του ανθρώπου που χάραξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδος. Και με αυτοπεποίθηση για τα κεκτημένα, ενισχύουμε τη θέση μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Βελτιώνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων.

Στην επέτειο αυτή και σε επιβεβαίωση της Κοινοτικής συνεργασίας και αλληλεγγύης, ήρθαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα Ταμείο Ανάκαμψης. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι οποίες αποτελούν ένα γενναίο βήμα, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το «Ταμείο Ανάκαμψης». – Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.  – Να είναι ευέλικτο. – Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.- Να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.

Σύγκλιση και συνοχή για ισχυρή Ε.Ε

Πιστεύουμε ότι,  με κινητήριες δυνάμεις την αλληλεγγύη, τη σύγκλιση και τη συνοχή, η Ε.Ε. μπορεί να βγει πιο ισχυρή και από αυτή την κρίση.Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ενισχυμένο «χρηματοδοτικό πακέτο» που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σήμερα ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε. ‘Όχι σαν «μαύρο πρόβατο», όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.

Η αξιοπιστία αυτή δεν ήρθε τυχαία, αλλά οφείλεται στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθώς ο ίδιος έθεσε ήδη από τον Μάρτιο τα θέματα αυτά, τόσο σε διμερές επίπεδο, με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν. Όσο και σε πολυμερές επίπεδο, στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μία πολύ θετική πρόταση. Πρόταση που θα ωφελήσει σημαντικά τη Ευρώπη και τη χώρα μας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία επενδύοντας τα χρήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και τη βελτίωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

ΝΔ. Η παράταξη της διαχρονικής ευθύνης

Με πρωτοβουλίες και μέτρα όπως, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ξεκινά στη μισθωτή εργασία και θα αφορά μόνο τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η κρατική επιδότηση των εισοδηματικών απωλειών. Η μείωση του ΦΠΑ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο χώρο της εστίασης. Η στήριξη των εργαζομένων στις αερομεταφορές. Η ελάφρυνση των υποχρεώσεων των ακινήτων λόγω των χαμένων ενοικίων. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Με τη δέσμευση ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πιάσουν τόπο. Δεν θα σκορπιστούν τους τέσσερις ανέμους, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που έχει φέρει όλες τις χώρες σε αχαρτογράφητα νερά.

Γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μία βαθιά ύφεση. Όμως ελπίζουμε πως θα είναι σύντομη και ότι το 2021 θα καλύψουμε σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος. Με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Με στήριξη για μία καλύτερη ζωή. Κάνουμε πράξη το κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης της διαχρονικής ευθύνης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου