Δεν είναι αμελητέα η παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ

Ο Μάξιμος Σενετάκης εξηγεί τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο διάλογο με την Τουρκία παρά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι ένδειξη φόβου, αλλά αυτοπεποίθησης. new deal

Μοίρασε το

Ο Μάξιμος Σενετάκης με αφορμή τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, διερωτάται αν θέλουμε ή δεν θέλουμε την συμμαχία με τις ΗΠΑ; Αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ; Αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να ανήκουμε στη Δύση;


Υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις για τη σχέση μας με τις ΗΠΑ. Παρεξηγήσεις και παρανοήσεις που δημιουργεί κυρίως η υποκρισία μέρους του πολιτικού μας συστήματος.

Αρκούν ωστόσο ορισμένες απλές ερωτήσεις για να μην παρασύρονται οι πολίτες από τις σειρήνες του λαϊκισμού. Καταρχάς…

Θέλουμε ή δεν θέλουμε την συμμαχία με τις ΗΠΑ; Θέλουμε ή δεν θέλουμε να είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ; Θέλουμε ή δεν θέλουμε να ανήκουμε στη Δύση;

Δεν γνωρίζω πως θα απαντούσαν οι πολίτες στις παραπάνω απλές ερωτήσεις. Γνωρίζω όμως ότι μόνο δυο κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα θα απαντούσαν με σαφήνεια. Η ΝΔ και το ΚΚΕ; Τα υπόλοιπα είναι ναι μεν αλλά. Ήξεις αφίξεις.

Γνωρίζουμε την θέση του ΚΚΕ. Είναι διακριτή και εμπεδωμένη στο χρόνο.

Εμπεδωμένη όμως είναι και η θέση της ΝΔ. Ουδέποτε αμφισβητήσαμε την αναγκαιότητα στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Τις θεωρούμε αδιαμφισβήτητο σύμμαχο και πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη συμμαχία (παρά τις φυσιολογικές εντάσεις και δοκιμασίες που έχει υποστεί στην πορεία του χρόνου) αποδείχθηκε αμοιβαία επωφελής και για τις δυο πλευρές.

Η Ελλάδα χρωστά πολλά στους υπερατλαντικούς συμμάχους της. Το κυριότερο από όλα, η μακρά περίοδο ειρήνης σε μια εύθραυστη περιοχή διαρκών αναταράξεων και ανακατατάξεων. Εξίσου όμως πολλά χρωστούν κι εκείνοι. Η παροχή διευκολύνσεων από την πλευρά μας για την προώθηση και ενίσχυση του ρόλου τους ως υπερδύναμη δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέα.

Το αποδεικνύει όλο το πλέγμα των διμερών σχέσεων μας, αλλά και της συνεργασίας μας σε Διεθνείς Οργανισμούς. Το αποδεικνύει η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που έχει υπογραφεί το 1990. Το αποδεικνύει και το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη.

Όλα αυτά όμως γίνονται μόνο για να προωθούν οι ΗΠΑ τα στρατηγικά τους συμφέροντα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι; Ακόμα χειρότερα, όλα αυτά γίνονται σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως ανεύθυνα υποστηρίζουν κάποιοι;

Αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα

Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Και δεν ισχύει γιατί το να διευρύνεται το Αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας και να εμπεδώνεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας, δεν είναι ενάντια στο εθνικό μας συμφέρον.

Αντιθέτως, αποδεικνύει την γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της χώρας και επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν στην Ελλάδα ένα σοβαρό και αξιόπιστο σύμμαχο!

Και είναι σοβαρός και αξιόπιστος σύμμαχος διότι σήμερα η Ελλάδα διαθέτει έναν πρωθυπουργό που δεν αμφιταλαντεύεται.

Έναν πρωθυπουργό που δεν θέλει να είναι απρόβλεπτος ή να υποκρίνεται τον απρόβλεπτο. Διότι πολύ απλά κάτι τέτοιο δεν προάγει την έννοια της στρατηγικής συμμαχίας.

Ευτυχώς ή δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει μια σημαντική γεωπολιτική θέση. Και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ρευστότητας που διάγει η ανθρωπότητα δεν έχει την πολυτέλεια να μένει ούτε αδρανής, ούτε ουδέτερη.

Ελλάδα παραγωγός σταθερότητας

Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να ξεκαθαρίζουμε με ποιους είμαστε. Για να ξέρουμε και από ποιους θα περιμένουμε στήριξη όταν κι εφόσον την χρειαστούμε.

Η εθνική στρατηγική ήταν και παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ρευστή γεωπολιτικά περιοχή που βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης.

Η Ελλάδα είναι παραγωγός και εξαγωγέας σταθερότητας.

Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας η οποία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και αναθεωρητικά. Και αυτό το πλεονέκτημα είμαι υποχρεωμένοι να το διατηρήσουμε.

Δεν είναι μόνο ζήτημα συνέπειας σε μια εθνική στρατηγική διαχρονικά διαμορφωμένη.

Είναι ζητούμενο διατήρησης της ειρήνης και προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου