Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για περιβαλλοντικό έγκλημα

Ο Κώστας Ζαχαριάδης εξηγεί τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως περιβαλλοντικό έγκλημα το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για το Περιβάλλον. Όπως εξηγεί και το χαρακτήρισε αντισυνταγματικό νομοθέτημα και ζήτησε την απόσυρση του. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Ζαχαριάδης εξηγεί τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως περιβαλλοντικό έγκλημα το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για το Περιβάλλον. Όπως εξηγεί και το χαρακτήρισε αντισυνταγματικό νομοθέτημα και ζήτησε την απόσυρση του.


Πόσο απέχει χρωματικά το πράσινο από το γκρι; Όσο απέχει το προφίλ του κ. Μητσοτάκη που προβάλλουν τα media σε σχέση με αυτά που νομοθετεί στη Βουλή.

Πόσο πράσινος Πρωθυπουργός είναι ο κ. Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης προβλήθηκε από τα media ως «πράσινος» όσο κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ και την αντιπολίτευση ως περιβαλλοντοκτόνο, άθλιο και σκανδαλώδες. Eνώ τα περισσότερα media τηρούν σιγή ασυρμάτου και δεν συζητιέται πουθενά στο δημόσιο διάλογο το νομοσχέδιο.

Θα συνεχίσει μετά από την ψήφιση αυτού του νόμου ο κ. Μητσοτάκης να θεωρεί τον εαυτό του πράσινο πολιτικό;

Πως αφού είναι τόσο πράσινος δεν το αναγνωρίζει καμία περιβαλλοντική οργάνωση και μιλούν για «περιβαλλοντικό έγκλημα»;

Μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, με την κοινωνία και την οικονομία να κάνουν τα πρώτα δειλά βήματα εξόδου από την καραντίνα. Nα προσπαθούν να επιστρέψουν σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση προβαίνει σε μια ανησυχητική ενέργεια…

Καταθέτει εσπευσμένα, τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Παρασκευή, νομοσχέδιο για τον δήθεν «εκσυγχρονισμό» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για περιβαλλοντικό έγκλημα

Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον αποτελεί ό,τι χειρότερο έχουμε δει ποτέ από κυβέρνηση σε ζητήματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πολλές διατάξεις του πλήττουν καίρια το φυσικό πλούτο της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του. Υπονομεύουν επίσης όσες προσπάθειες έχουν καταβληθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αντί δηλαδή με το προτεινόμενο νομοσχέδιο να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, προστατεύοντας το περιβάλλον μας, κάνουμε επικίνδυνα και ανεπανόρθωτα βήματα προς τα πίσω. 

Το νομοσχέδιο είναι άκρως προβληματικό καθώς, μεταξύ άλλων:

Προβλέπει την κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Natura. 

Διαλύει  τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες περιβαλλοντικού ελέγχου.

Συνεχίζει το ξεπούλημα του φυσικού δημόσιου πλούτου και των δικτύων ενέργειας της χώρας, απογυμνώνοντας πλήρως την περιβαλλοντική νομοθεσία από φιλοπεριβαλλοντικές διατάξεις που προφυλάσσουν και ενισχύουν τον φυσικό και δασικό μας πλούτο.

Εξαλείφεται η δημόσια διαβούλευση. Εισάγωνται ιδιωτικοί αξιολογητές που καταργούν τις κρίσιμες υπηρεσίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης. 

Παράλληλα, χαλαρώνει το καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας και επιτρέπονται δραστηριότητες σε όλες τις κατηγορίες, ασύμβατες ως σήμερα, ενώ παράλληλα προωθούνται ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, προσέγγιση μοναδική παγκοσμίως.

Ακόμα, νομιμοποιούνται αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων, ενώ προωθείται η απαξίωση και το ξεπούλημα δικτύων ενέργειας, όπως με την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού για ΑΔΜΗΕ.

H κυβέρνηση επιλέγει να ξεπουλήσει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, την ώρα που, μετά την πανδημία, σε ολόκληρο τον κόσμο η τάση είναι η ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών και όχι οι ιδιωτικοποιήσεις. 

Αντισυνταγματικό νομοθέτημα

Φαίνεται ότι η ΝΔ δεν έχει καταλάβει τίποτα από την νέα περίοδο που έχουμε ήδη αρχίσει να ζούμε.

Όλες αυτές οι ενέργειες αντιβαίνουν συνταγματικές διατάξεις, ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις. Η κυβέρνηση επίσης φαίνεται να επιδιώκει να υιοθετήσει το νομοσχέδιο αυτό με διαδικασίες-εξπρές, με κατ’ επίφαση τήρηση των κοινοβουλευτικών κανόνων.

Ορθά αντιδρούν περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστήμονες και κινήματα, που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Από την πλευρά μας καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να σεβαστεί το Κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες που δίνουν μάχη αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Να αποσύρει άμεσα αυτό το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Να σεβαστεί το περιβάλλον και την κοινωνία και να αφήσει τα παιχνίδια και τους αιφνιδιασμούς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου