Νομοθετικός μαραθώνιος για γερά νεύρα…

Η Κέλλυ Κοντογεώργη μεταδίδει από τον κοινοβουλευτικό "μέτωπο". Η Βουλή εισέρχεται στον χορό των νέων μέτρων λαμβάνοντας κομβικές αποφάσεις  αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως ψηφίστηκε ομόφωνα στη Διάσκεψη των Προέδρων, η ηλεκτρονική ψήφος πρόκειται να καθιερωθεί στην ζωή των βουλευτών. new deal

Μοίρασε το

Η Κέλλυ Κοντογεώργη καταγράφει από την Βουλή πως ξεκίνησε ένας νομοθετικός μαραθώνιος για γερά νεύρα. Επικράτησαν κόντρες για το Παλαιστινιακό, την bad-bank, τον ανασχηματισμό και τις διαδηλώσεις. Ενώ εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης 26 νομοσχέδια θα περάσουν από την Ολομέλεια.


Αντιδράσεις για το Παλαιστινιακό

Αντιδράσεις προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να συζητηθεί 1η Ιουλίου στην αρμόδια επιτροπή της Bουλής η συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ. Καθώς θα ήταν η πρώτη μέρα εφαρμογής της προσάρτησης κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για αναβολή της συζήτησης της συμφωνίας Ελλάδας και Ισραήλ. Όμως απερρίφθη κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας.

Όπως υποστήριξε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος,«δεν είναι ανεκτό. Γιατί συμπίπτει με την πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου προσάρτησης Παλαιστινιακών εδαφών».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απάντησε ξεκάθαρα. «Δεν είναι επωφελής για το εθνικό συμφέρον, η προσέγγιση που θέλει να συνδεθεί μια σημαντική για την χώρα μας συμφωνία, με την αποστολή ενός μηνύματος διεθνοπολιτικής υφής».

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το ΚΙΝΑΛ ωστόσο -παρά τη ριζική αντίθεσή τους στη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ- το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 απέρριψαν ως υποκριτικό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Bad-bank, τα κόκκινα δάνεια και η Ε.Ε…

Εξηγήσεις, γιατί το σχέδιο «Ηρακλής» είναι καλύτερη επιλογή από την δημιουργία μιας λεγόμενης «εθνικής bad bank» που θα αναλάμβανε όλα τα κόκκινα δάνεια, έδωσε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μικρο-χρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Ζαββός, απαντώντας στις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, για την επιλογή αυτού του σχήματος αντί της λεγόμενης bad bank. Το σχέδιο δημιουργίας μιας bad bank, τόνισε ο υφυπουργός, το έχουν επεξεργαστεί, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και άλλοι.

«Είναι ενδεχομένως μια χρήσιμη ιδέα, αλλά δεν είναι αυτής της στιγμής» καθώς υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που το καθιστούν αδύνατον να δημιουργηθεί.

Το πρώτο, που θα πρέπει να επεξεργαστούμε, είναι το εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια bad bank. Είτε αυτή θα ήταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε σε εθνικό επίπεδο.

Εάν μιλάμε για μια ευρωπαϊκή bad bank, αυτή θα έπρεπε να αναλάβει ένα βάρος 500-600 δισεκατομμυρίων από κόκκινα δάνεια. Και το κόστος αυτό να το αναλαμβάνουν τα ευρωπαϊκά ταμεία – μια απόφαση που δεν θα μπορούσε να υπάρξει από την Ε.Ε.

Η δεύτερη επιλογή να δημιουργηθεί μια εθνική bad bank, όπου το δημοσιονομικό της κόστος θα είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το κόστος να το αναλάβει να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος!»

Υπουργικό λίγο πριν τον ανασχηματισμό με 6 νομοσχέδια

Από το υπουργικό Συμβούλιο και την πρώτη κρίση του πρωθυπουργού πέρασαν 6 νομοθετήματα που έρχονται να προστεθούν στα 20 και σε αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί. Πριν χτυπήσει το καμπανάκι για ανασχηματισμό!

Στην εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «σημαντικά νομοσχέδια τα οποία έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ πυκνό νομοθετικό έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει μέχρι το τέλος του μήνα». Τα νομοσχέδια αφορούν τα υπουργεία :

  • Υπουργείο Οικονομικών: Ενσωμάτωση φορολογικών Οδηγιών και άλλες διατάξεις.
  • Υπουργείο Υγείας: α) Κύρωση των από 23.6.2020 Επιμέρους Συμβάσεων Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε..
  • Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.
  • Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
  • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για ζητήματα αθλητισμού.

Ν/Σ για διαδηλώσεις «χωρίς διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής»

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις».

Υπέρ του νομοσχεδίου που αφορά τις διαδηλώσεις τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την  Τετάρτη 8 Ιουλίου, και να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 9 Ιουλίου. Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου αναμένεται να ζητήσει το ΚΚΕ.

Έρχεται νομοθέτημα για το Μάτι με 140 κατεδαφίσεις

Αναρτήθηκε και βρίσκεται προς διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε το Μάτι, για να ξεκινήσει δια ζώσης διαβούλευση με την Περιφέρεια Αττικής. Τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας (δημάρχους Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα – Νέας Μάκρης). Καθώς και πολίτες (συλλόγους και σωματεία πυροπαθών).

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, θα παραστεί στο Μάτι για να «ακούσει» τα σχόλια και τις προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. “Το σχέδιο περιλαμβάνει 140 κατεδαφίσεις, σε κτίσματα και 340 μάντρες και αυλές προκειμένου να ανοίξουν δρόμοι και να διευθετηθούν τα ρέματα, και σημείωσε πως το Μάτι θα αλλάξει εικόνα”.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και χωρίς επιβάρυνση

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο που ορίζει αναλυτικά πώς θα γίνεται η άρση ακινησίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Αλλά και πώς ακριβώς θα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας των συγκεκριμένων αυτοκινήτων.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος που έχει καταθέσει πινακίδες και θέλει να το θέσει και πάλι σε κυκλοφορία, να πληρώνει το ποσοστό εκείνο των τελών που αναλογούν στον αριθμό των μηνών για τους οποίους θέλει να το κινήσει.

Για παράδειγμα αν θέλει να το κινήσει για ένα μήνα. Πληρώνει το 1/12 των συνολικών τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημά του.Ενώ για δύο μήνες τα 2/12 κοκ.

10.000 μάσκες στην Υγειονομική Υπηρεσία της Βουλής

Με 10.000 επιπλέον μάσκες για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού εξοπλίστηκε η Υγειονομική Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων. Αφορά δωρεά του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανοχής και Ειρήνης, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ενωμένοι υποτάσσουμε τον Covid-19».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, συναντήθηκε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδη. Η συγκεκριμένη δωρεά πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία και τη διαμεσολάβησή του, ως μέλους του οργανισμού.

Ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον κ. Καιρίδη για την παρέμβασή του. Καθώς ήταν σημαντική προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η τόσο χρήσιμη και πρακτική δωρεά στη Βουλή των Ελλήνων, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η δωρεά του Σταύρος Νιάρχος ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου. Με σκοπό την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσης από τη πανδημία του κορονοϊού.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για τη δωρεά ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Από την πλευρά τους, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν «παρών» ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης επισήμανε. «Με την κύρωση της συμφωνίας, ο συνολικός προϋπολογισμός της προσφοράς του Ι.Σ.Ν αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. Αναδεικνύεται έτσι η σημαντική συμβολή του στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσης του covid19.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου