Ο Γιώργος Αρβανιτίδης επισημάνει πως η ΔΕΗ πρέπει να αποτελέσει Εθνικό μοχλό Βιώσιμης Ανάπτυξης και όχι μια ακόμα ΑΕ. Θεωρεί πως οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες. Αναδεικνύει την ανάγκη για εθνική συνεννόηση. Εξηγεί την χρησιμότητα μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη νέα ΔΕΗ.
Πριν από έναν περίπου χρόνο, μιλώντας για την ΔΕΗ, είχα επισημάνει την στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί για την διάσωση της!
Φοβάμαι ότι ενάμισι χρόνο μετά, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Καθώς παραμένουν ως ζητούμενα τόσο η εθνική συνεννόηση όσο και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ΔΕΗ.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία γύρω μας και μπαίνοντας σε μια νέα κανονικότητα. Την οποία επιβάλλουν οι πολλαπλές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, κλιματική).
Επιμένω στην εθνική συνεννόηση γιατί η ΔΕΗ δεν είναι απλά μια ακόμα δημόσια επιχείρηση που πρέπει να την βλέπουμε με στεγνά οικονομικά κριτήρια. Η ΔΕΗ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για την Εθνική Οικονομία αλλά και για το Γεωπολιτικό status της χώρας.
Η ΔΕΗ να γίνει πρωτοπόρος στις ΑΠΕ
Πρέπει να γίνει πρωτοπόρος στις ΑΠΕ και παρούσα στα νέα ενεργειακά δίκτυα της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου. Επιμένω επίσης στην απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, καθώς παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης της ΝΔ, δεν έχουμε δει το επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΔΕΗ μέχρι σήμερα.
Παραμένουν δε σοβαρά ερωτήματα από τις απαντήσεις των οποίων, θα προκύψει ο ρόλος που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση της ΝΔ στη ΔΕΗ. Σε 8 κεντρικά ερωτήματα καταγράφω τον σχεδιασμό που πιστεύει το Κίνημα Αλλαγής.
Πότε θα ξεκαθαρίσει η ΔΕΗ τι θα γίνει με την Πτολεμαΐδα 5; Θα ξεκινήσει τελικά να δουλεύει το 2023 ως λιγνιτική μονάδα ;
Έχει ετοιμάσει η ΔΕΗ τα αρμόδια τμήματά της, τα έχει στελεχώσει με επαρκές προσωπικό. Ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν 24ώρες επί 7 μέρες την εβδομάδα. Από 01.11 με την έναρξη του target model ;
Η ΔΕΗ χρωστάει πάνω από 600 εκ. ευρώ
Η ΔΕΗ χρωστάει στους Διαχειριστές πάνω από 600 εκ. ευρώ, και αυτοί με τη σειρά τους χρωστάνε αυτά τα λεφτά στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, θερμικούς και ΑΠΕ. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση αυτών των ποσών; Το ερώτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ουσιαστικά η ΔΕΗ υλοποιεί το επενδυτικό σχέδιο της με τα λεφτά άλλων.
Πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις της ΔΕΗ σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία;
Ποια είναι η συμμετοχή (μετοχική ή άλλη) της ΔΕΗ στο έργο Euroasia Interconnector ;
Τι θα γίνει με τον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές ;
Τι σκοπεύει να κάνει η ΔΕΗ με την υδροηλεκτρική μονάδα της Μεσοχώρας ;
Στο Κίνημα Αλλαγής δεν κάνουμε «τυφλή» κριτική, αλλά δεν μπορεί άλλο η ΔΕΗ να βαδίζει και στα «τυφλά»…ή με την γνωστή τακτική της Κυβέρνησης του «βλέποντας και κάνοντας».
Αναγνωρίζουμε την άνοδο της μετοχής και τις προσπάθειες ανάταξης της ΔΕΗ, αν και αυτό έγινε και με αυξήσεις στους λογαριασμούς των πολιτών.
Δεν μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την εμμονή της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και περαιτέρω ποσοστού του ΑΔΜΗΕ.
Για εμάς τα «δίκτυα» που αφορούν δημόσια αγαθά, όπως είναι η Ενέργεια. Πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του Δημόσιου Διότι είναι περιουσία του Ελληνικού Λαού. Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι οικονομικά και εθνικά ασύμφορες.
Απολιγνιτοποίηση δεν θα γίνει με ΑΠΕ
Στο θέμα της Απολιγνιτοποίησης το μόνο ουσιαστικό που ξέρουμε για αυτό, είναι ότι η Απολιγνιτοποίηση δεν θα γίνει με ΑΠΕ σε πρώτη θέση. Αλλά με εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Παράλληλα, τα τεράστια κονδύλια για τις προμήθειες της ΔΕΗ σε υγρά καύσιμα για τα νησιά (Μαζούτ, Ντίζελ) θα πρέπει να διοχετευτούν πλέον στην ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.
Τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι καταναλωτές/αυτοπαραγωγοί, μεμονωμένα ή συλλογικά θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και συμμετοχή στην παραγωγή ΑΠΕ.
Χρειάζεται μεγάλη ενίσχυση των ΑΠΕ για να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030, με σχέδιο για τη χωροθέτησή τους και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ υπόλογοι έναντι της ιστορίας
Η ΔΕΗ λοιπόν πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε έργα ΑΠΕ και να μετατραπεί σε εθνικό μοχλό Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Αναβαθμίζοντας έτσι την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, και μετατρέποντάς την σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και ενεργειακή γέφυρα με την Αφρική.
Αν δεν το κάνει αυτό η Κυβέρνηση της ΝΔ και αντιμετωπίσει τη ΔΕΗ αποκλειστικά ως μια ακόμα Α.Ε. Τότε θα είναι υπόλογοι έναντι της ιστορίας και θα κριθεί αυστηρά για τις επιλογές της.