Η παραγωγή ξεκινά από την Γη!

Ο Μάξιμος Σενετάκης εξηγεί τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο διάλογο με την Τουρκία παρά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι ένδειξη φόβου, αλλά αυτοπεποίθησης. new deal

Μοίρασε το

Ο Μάξιμος Σενετάκης παρατηρεί ότι η κυβέρνηση θέτει την παραγωγή, ως προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Στην κουβέντα για το νέο παραγωγικό μοντέλο, η Γη και οι άνθρωποι της έχουν προβάδισμα. Για αυτό και η μείωση των φόρων ξεκινά από τους αγρότες…


Η πανδημία κατέστησε εμφανές ότι η μονομέρεια της ελληνικής οικονομίας είναι προβληματική. Ο τουρισμός, ως η “βαριά βιομηχανία” της χώρας δεν δύναται να εξασφαλίσει το επιθυμητό βιοτικό επίπεδο για τους Έλληνες. Πόσο μάλλον που για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε ότι είναι ένας κλάδος ευάλωτος σε εξωγενείς κινδύνους.

Ο σχεδιασμός για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ξεκινήσει προτού η κυβέρνηση της ΝΔ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Και όταν πριν ένα χρόνο οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν τον ριζικό μετασχηματισμό της οικονομίας, φάνηκε ότι είμασταν έτοιμοι από καιρό να το πράξουμε.

Μια σειρά εμβληματικών νομοθετικών πρωτοβουλιών επιβεβαίωσαν την ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως. Η εμπιστοσύνη των αγορών ανακτήθηκε. Η Ελλάδα έβρισκε πρόσβαση σε φθηνό χρήμα. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας άρχισε να ανεβαίνει. Οι επενδυτές άρχισαν να διαβλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες σε μια Ελλάδα που θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος.

Η μείωση των φόρων ξεκινά από τους αγρότες

Η πανδημία ανέκοψε αναμφισβήτητα την δυναμική που είχε αναπτυχθεί. Πλην όμως ώθησε την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Πλέον, η Ελλάδα που παράγει και εξάγει είναι ο κυρίαρχος στόχος. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Εξωστρέφεια είναι το εργαλείο το οποίο με 85 στοχευμένες δράσεις θα τονώσει τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τις μεταφορές.

Πρωτογενής τομέας και μεταποίηση ανακτούν την θέση που τους αρμόζει στη δημιουργία του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Οι αγρότες ανακτούν τον σεβασμό και την προσοχή που η Πολιτεία οφείλει να έχει απέναντι τους.

Τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση απέδειξε πως είναι στο πλευρό τους. Η απόφαση του Πρωθυπουργού να ανασταλεί για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος, πείθει και τον πλέον κακόπιστο για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Θα συνιστούσε παραλογισμό σε αυτήν την συγκυρία να επιβαρυνθούν οι αγρότες με την καταβολή των 650€.

Από την άλλη συνιστά και μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Διαμηνύει ότι η μείωση του φορολογικών επιβαρύνσεων ως προεκλογική δέσμευση και στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, ξεκινά από τους αγρότες!

Η παραγωγή ξεκινά από την γη

Καταδεικνύει, επίσης την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να περιβάλλει με την στήριξη και την εμπιστοσύνη της, τον χώρο της παραγωγής.

Για τους Έλληνες η παραγωγή ξεκινά από την γη!

Για την κυβέρνηση η τόνωση της αγροτικής οικονομίας δεν είναι μόνο όρος εθνικής επιβίωσης. Είναι προϋπόθεση διατήρησης της εθνικής ταυτότητας. Στήριξης της ελληνικής υπαίθρου. Παραμονής των συμπολιτών μας στην πατρογωνική τους γη. Διατήρησης των εθίμων και των παραδόσεων κάθε τόπου ξεχωριστά.

Μέσα σε αυτήν την αντίληψη η κυβέρνηση μόλις πρόσφατα πέτυχε με πρόσφατη απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, αδιάθετα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης να διατεθούν σε αγρότες και μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις. 7.000€ και 50.000€, θα λάβουν την επιπλέον χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και το σχέδιο κανονισμού θα γίνει νόμος του κράτους εντός των επόμενων ημερών.

Σε 11 μήνες όσο δεν έγιναν σε 54

Πέραν αυτών τα επιτεύγματα της υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε μόλις 11 μήνες, ξεπερνούν κατά πολύ όλα όσα η προηγούμενη κυβέρνηση έπραξε σε 4,5 χρόνια. Μεταξύ άλλων:

– Φτιάξαμε το ασφαλιστικό των αγροτών.

– Φέραμε ρύθμιση για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις.

– Φτιάξαμε διεπαγγελματική για τη Φέτα, για τα πυρηνόκαρπα και είναι έτοιμη και η διεπαγγελματική για τα όσπρια.

– Θεσπίσαμε πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων.

– Αλλάξαμε το νομοθετικό πλαίσιο για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

– Αντιμετωπίσαμε επιτυχώς την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

– Θεσπίσαμε τη διαδικασία απομακρυσμένης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ.

– Μειώσαμε τη φορολογία των συνεταιριστικών σχημάτων και τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια.

– Αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, ώστε να γίνει λειτουργικό.

– Φέραμε ειδικές ρυθμίσεις για την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών για το εργόσημο και για τη μετάκληση των αλλοδαπών εργατών.

– Φέραμε ρυθμίσεις ώστε να μπορούν οι συνταξιούχοι να είναι στο χωράφι.

– Πετύχαμε την αποφυγή επιβολής δασμών από τις Η.Π.Α. στα προϊόντα μας.

– Ξεκολλήσαμε τα Σχέδια Βελτίωσης και επιταχύναμε την υλοποίηση τους

– Πετύχαμε τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα πόρων από το ΠΑΑ

– Ολοκληρώσαμε το μέτρο των γεωργικών συμβούλων

Νέο ασφαλιστικό ευνοϊκό για αγρότες

Το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο είχε ιδιαίτερα ευνοϊκές διατάξεις για τον πρωτογενή τομέα.

Ενδεικτικά, προβλέπονται χαμηλότερες εισφορές, υψηλότερες και ανταποδοτικότερες συντάξεις με τη δυνατότητα για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχή, δυνατότητα παραμονής στην εργασία χωρίς να περικόπτεται  η σύνταξη, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αλλά και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αγροτών με αποκορύφωμα την ψηφιακή σύνταξη – «ΑΤΛΑΣ», η οποία ήδη λειτουργεί πιλοτικά.

Είναι σαφές ότι η απαξίωση της υπαίθρου και του Έλληνα αγρότη αποτελεί παρελθόν. Η γη μας ανακτά την αξία της και ο πρωτογενής γίνεται η αιχμή του δόρατος στην διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου