Ο Γιώργος Αρβανιτίδης εξηγεί, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά δυναμικά σε έναν νέο ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο με μεγάλη ικανοποίηση. Θέτει ωστόσο το ερώτημα, η Ελλάδα τί έχει σκοπό να κάνει;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά νέο ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο μετά την πολιτική συμφωνία των οργάνων της πριν από λίγες ημέρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά έτσι δυναμικά σε έναν Κλιματικό Νόμο και με μεγάλη ικανοποίηση υποδεχόμαστε αυτές τις αποφάσεις που συγκλίνουν με το πλαίσιο των στόχων και των κατευθύνσεων που κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο το Κίνημα Αλλαγής.
Σε συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας μας η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων του Κοινοβουλίου, με την συνολική πρότασή μας προκειμένου να υπάρξει και εδώ στην Ελλάδα, μέσα από μια έγκαιρη προετοιμασία, η υπερψήφιση του εθνικού κλιματικού νόμου με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σκοπός αυτής της επιστολής ήταν η σύγκλιση σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με την παρουσία των αρμόδιων Υπουργών, τόσο για τη συζήτηση της πρότασής μας, όσο και την ενημέρωση μας για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις σχετικές διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Κανονισμός
Θυμίζω ότι τα σημεία που θα περιλαμβάνει ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Κανονισμός είναι σε πλήρη συμβατότητα με τις δικές μας προτάσεις. Και συγκεκριμένα:
- H ΕΕ-27 πλέον δεσμεύεται νομικά για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050, με ενισχυμένο στόχο για το 2030.
- Υπάρχει «ενδεικτικός» – προϋπολογισμό άνθρακα που θα κατευθύνει τη θέσπιση ενδιάμεσου κλιματικού στόχου το 2040.
- Υπάρχει η θέσπιση ενός ανεξάρτητου Επιστημονικού Συμβουλίου που θα στηρίξει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις προσπάθειες επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας.
Σειρά έχει τώρα η θέσπιση εθνικού κλιματικού νόμου και η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ώστε να συμμορφωθεί η χώρα μας με τον νέο κλιματικό στόχο του 2030. Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει την συνδιαμόρφωση αυτών των στόχων, σε συνεργασία με την επιστήμη και την κοινωνία, την έγκαιρη νομοθέτησή τους και την θεσμοθέτηση μιας αποτελεσματικής παρακολούθησή τους.
Είναι αναγκαίο σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το μέλλον, να μην επικρατήσουν σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα. Να υπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση και συνέργεια για την διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης που θα πείθει και θα ενεργοποιεί τους πολίτες και κυρίως τις νέες γενιές.
Άλλωστε, η υιοθέτηση και η αποτελεσματική εφαρμογή τέτοιων νόμων απαιτεί ευρεία πολιτική υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή, ώστε να είναι ανθεκτικοί σε κυβερνητικές αλλαγές.